DI DEBATT – Sverige halkar efter i AI-racet – investera i kompetenslyft
Sverige halkar efter i AI-racet. En stark digital infrastruktur och hög digital kompetens finns, men vi har långt kvar till att utnyttja AI fullt ut i samhället. Regeringens AI-kommission är förhindrad att komma med förslag som rör skolan. Det är fel tänkt – vi måste möjliggöra bred kunskap och kritiskt tänkande kring AI för att säkra Sveriges framtida innovationsförmåga och konkurrenskraft, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i DI Debatt.
DEBATT: Vad är frågan? Staten är svaret …
Nya kärnkraftsreaktorer, styrning av vården, folkbildningen och arbetskraftsinvandring – snart sagt alla aktuella problem kräver att staten kliver in, om vi ska lyssna på de röster som hörs i debatten, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Sydöstran debatt.
DEBATT: Facket måste kalibrera AI-autopiloten
AI vet om du kommer att skilja dig, och hur du löser arbetsuppgifter. Är du redo att lämna över till AI-autopiloten? Ann-Therése Enarsson debatterar på arbetsvarlden.se
SEMESTERSPANING: Vi hade i alla fall tur med vädret!
Skolorna börjar och rutinerna väcks till liv. Du är tillbaka på jobbet, men frågan är: blev det som du hade hoppats? Var din ledighet en tid för vila och återhämtning, eller försvann den i stressen med att försöka koppla av? Om svaret är det senare, så är du inte ensam.
SPANING: Chefen ser dig – men till vilken nytta?
Trots de uppenbara problemen med övervakning på arbetsplatser, växer fenomenet och svenska företag köper in samma verktyg som används av exempelvis amerikanska arbetsgivare, som har en helt annan ledarskapsfilosofi och hierarki i arbetslivet än i Sverige. Tre av fyra svenska arbetstagare ser användande av denna typ av övervakningsverktyg som ett intrång i den personliga integriteten och 18 procent är beredda att gå ner i lön för att slippa digital övervakning, skriver Ann-Therése Enarsson i Aktuellt i Politiken.
SPANING: Samarbetet i Europa gör oss tryggare
Sverige är det tredje bästa landet i världen enligt studien ”Best countries” från US News som presenterades i höstas. Svenska Institutet skriver att bilden av Sverige präglas särskilt av hög livskvalitet och social rättvisa. Läs Ann-Therése Enarssons senaste spaning!
DEBATT: AI förändrar arbetsmarknaden i grunden
AI kommer att leda till ökad produktivitet och nya yrken, men även att allt fler jobb och arbetsmoment automatiseras bort. Detta kan öka polariseringen på arbetsmarknaden och öka inkomstojämlikheten, debatterar Ann-Therése Enarsson och Roger Mörtvik i Dagens Industri.
EXPRESSEN DEBATT: Fler borde få ångest av att AI kan ta deras jobb
Redan före AI:s genombrott konstaterade stora forskningsstudier att uppemot hälften av alla yrkestillfällen kan försvinna på grund av teknikskiftet. Kraften i AI är mer omfattande än vad svenska arbetstagare och chefer tror, debatterar Ann-Therése Enarsson i Expressen.
DEBATT: AI kan förstärka antifackliga värderingar
AI-revolutionen ser ut att kunna leda till påtagliga värderingsförskjutningar bland svenska arbetstagare. För att maktbalansen inte ska förskjutas till arbetsgivarens fördel, behöver svenska fackförbund rusta sig, debatterar Ann-Therése Enarsson och Anton Landehag på Futurion.
SPANING: Djupare klyfta mellan könen hotar att skaka samhället i grunden
Visste du att det vanligaste yrket för kvinnor i Sverige är att vara undersköterska inom hemtjänst, sjukvård eller äldreboende? Där är 88 procent av de anställda kvinnor. Bland män däremot, är det absolut vanligaste yrket mjukvaru- och systemutvecklare, en yrkeskategori där hela 80 procent är män. Den snedfördelningen gör att vårt samhälle i tilltagande grad formas av digitala system och verktyg som designas nästan uteslutande av män, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i sin spaning.
KRÖNIKA: Kompetensbristen, cybersäkerheten och kvinnorna
Under hela 2024 kommer Futurions vd Ann-Therése Enarsson att dela med sig av insikter och tankar om framtidens utmaningar i tidningen Försvarsbart.
REPLIK: Det gör Miun för att få fler kvinnor till techbranschen
Lisa Sällvin, universitetsadjunkt och forskare på Mittuniversitetet, replikerar i Sundsvalls Tidning och i debatten om att fler kvinnor behövs i techbranschen.
DEBATT: 3 goda skäl för kortare arbetstid
Det finns både goda skäl och stora utmaningar med förkortad arbetstid, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson tillsammans med Mats Essemyr i Arbetsvärlden.
DEBATT: Vad händer när kvinnor saknas i digitaliseringen?
Vid landets tekniska högskolor är kvinnor underrepresenterade på de tekniska utbildningarna. Så har det sett ut alltför länge och det bidrar starkt till bristen på kvinnor i techbranschen. För att förändra branschen behöver universiteten gå i bräschen, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Sundsvalls Tidning.
DEBATT: Fler kvinnor behövs i techbranschen
Vid landets tekniska högskolor är kvinnor underrepresenterade på de tekniska utbildningarna. Så har det sett ut alldeles för länge och det är en starkt bidragande faktor till bristen på kvinnor i techbranschen. För att förändra branschen behöver universiteten gå i bräschen, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Västerbottens-Kuriren.
DEBATT: BTH, en framtidspionjär eller bastion för män?
Vill Blekinge Tekniska Högskola bli en pionjär bland de tekniska lärosätena, eller stå kvar som en mansdominerad bastion? Det debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Sydöstran.
DEBATT: Det krävs krafttag mot digital övervakning
Vi behöver få kunskap om hur utbredd den digitala övervakningen på jobben är nu när teknikutvecklingen flyttar gränserna, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Allt om arbetsmiljö.
DEBATT: Är vi för alltid fast i åttatimmarsdagen?
Mycket talar för att vi behöver uppdatera synen på 40-timmarsveckan som norm. AI har potential att frigöra tid, samtidigt som behoven och stressen i vården ökar, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson i dagens Arbetsvärlden.
DEBATT: Framtidens kompetensförsörjning inom tech behöver säkras och inkludera kvinnor
Kvinnor är kraftigt underrepresenterade i techbranschen, vilket gör att de lämnas utanför sammanhang där stora delar av vår gemensamma framtid formas. Den stora majoriteten av finansieringen går till en mycket homogen grupp av vita, manliga grundarteam. Men det finns anledning till optimism, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson och IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder på Voister Debatt.
KRÖNIKA: Vet du vilka Ada Lovelace och Elsa-Karin Boestad-Nilsson är?
Futurions vd Ann-Therese Enarsson är gästkrönikör på Breakit och lyfter konsekvenserna som blir när kvinnor inte prioriteras inom tech och den digitala utveckligen.
EXPRESSEN DEBATT: Chefen snokar för mycket i vad du gör
I dag har möjligheten till övervakning har gått så långt att anställdas personliga integritet kränks. Vi behöver få kunskap om hur utbredd den digitala övervakningen på jobbet är, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Expressen Debatt.
DAGENS INDUSTRI: Bristen på kvinnliga förebilder i forskning och teknik är ett framtidshot
I sommarens stora biosuccé Oppenheimer hamnar kvinnorna i skymundan medan de manliga forskarna diskuterar teorierna och experimenten som lade grunden för den banbrytande tekniken. Vi behöver lyfta fram fler kvinnliga förebilder, debatterar Ann-Therése Enarsson i Dagens Industri.
Debatt: Spelutvecklarna är kanariefåglar i AI-gruvan
Vi befinner oss i en lågkonjunktur, och företag tvingas till nedskärningar. I detta läge drabbas unga hårt på arbetsmarknaden. Utvecklingen riskerar att accelerera när AI gör intåg i arbetslivet. Vi måste värna ungas vägar in på arbetsmarknaden, annars kan vi stå inför stora problem med ungdomsarbetslöshet, debatterar Ann-Therése Enarsson på realtid.se
Altinget debatt: Den gröna omställningen sker inte på Södermalm
För några år sedan var uppslutningen kring den gröna omställningen stor i alla delar av samhället. Så är dock inte längre fallet”, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson på Altinget.se
Tidningen Vision: Kommer AI göra människan arbetslös?
Futurions vd Ann-Therése Enarsson intervjuas i Tidningen Vision om AI-roboten ChatGPT och analyserar dess inverkan på framtidens arbetsliv.
Expressen Debatt: Det är troligt att AI leder till lägre löner
En tydlig oro är att om AI kan utföra våra jobb snabbare och till en bråkdel av kostnaden, kommer arbetsgivare då vara villiga att betala samma lön som tidigare? Det är en rimlig fråga som kräver en seriös diskussion. Vi kan redan se hur AI ersätter många arbetsuppgifter, vilket resulterar i ökad konkurrens och möjlig lönesänkning, debatterar Futurions vd Ann-Therése Enarsson i Expressen Debatt.
SPANING: Den moderna tidens kanariefåglar
Chat Control är inte rätt väg att gå, det är en farlig väg att gå. När en ny teknik finns på plats är den mycket svår att stoppa. Det handlar därför om att använda den på rätt sätt, öka kunskapen om den och se till att begränsa riskerna för missbruk. Det är viktigt att medvetandegöra vilka utmaningar som finns och som vi står inför att möta. Teknik kan både användas till gott och till det motsatta, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i sin senaste spaning.
Tidningen KOLLEGA: AI skakar om hela arbetsmarknaden
Futurions vd Ann-Therése Enarsson intervjuas i tidningen Kollega om hur generativ AI kan påverka arbetsmarknaden i framtiden.
SPANING: Vi måste möta AI med HI!
– precis så sa Futurions vd Ann-Threrése Enarsson nyligen i en intervju i TV4. I tider av ChatGPT och andra revolutionerade AI-modeller, är det viktigt att inte glömma det mänskliga perspektivet, den humana intelligensen (HI), skriver Ann-Therése i sin senaste spaning om generativ AI.
Dagens Industri: Unga riskerar förlora sina första jobb till AI
Just nu träffas unga av en dubbelsmocka från teknik och ekonomi. Landets arbetsplatser behöver tänka till kring hur man fostrar god kompetens. Landets regering behöver svara på hur maktbalansen på arbetsmarknaden ska upprätthållas, skriver Ann-Therése Enarsson, vd för tankesmedjan Futurion.
DEBATT: Kompetensutveckling ger framtidstro
Det finns en oro för att sakna rätt kompetens för sitt jobb i framtiden. Facken har en nyckelroll för att anställda får rätt utbildning, skriver Ann-Therése Enarsson i Kollega.
SPANING: Pratar vi för mycket stad och land?
Är polariseringen mellan stad och land i Sverige sann eller påhittad? Och var ligger egentligen det svenska ”hjärtlandet”? I Futurions senaste spaning diskuteras huruvida det är det geografiska bostadsläget som påverkar människors värderingar eller ett förändrat arbetsliv?
DEBATT: Mer kompetensutveckling – ett måste i oroliga tider
Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många oroar sig för sin ställning på arbetsmarknaden. Fler behöver få kompetensutveckling – och det måste gå betydligt snabbare, debatterar Ann-Therése Enarsson i Borås Tidning och Jönköpings-Posten.
DEBATT: Vi behöver fler utlänningar som kommer hit och jobbar – inte färre
Mer än 90 procent av de arbetstillstånd som Arbetsförmedlingen har yrkesprognos för går till bristyrken – mindre än fem procent till yrken utan brist på arbetskraft. Trots det vill den nya regeringen och Sverigedemokraterna begränsa arbetskraftsinvandringen. Konsekvensen av att företag inte kan rekrytera blir mindre framgångsrika företag, färre jobb och ett lägre välstånd, skriver Ann-Therése Enarsson och Carl Melin, Futurion i Göterborgs-Posten.
DEBATT: Trygghetssystemen måste även gälla medelklassen
Arbetsmarknadsoro utgör grunden för minskad tillit och populistiska rörelser. Därför är det viktigt med system som säkerställer medelklassens ekonomiska trygghet, skriver Futurions Carl Melin på altinget.se
DEBATT: Regeringen måste se till att alla är med på vagnen
Futurions vd Ann-Therese Enarsson efterlyser klimatledarskap – den gröna omställningen är en förutsättning för framtidens jobb 🌳 Debatt i ETC nyhetsmagasin
DEBATT: AI kan hota maktbalansen på svenska arbetsplatser
Futurions vd Ann-Therése Enarsson debatterar i Arbetsvärlden om de långsiktiga effekterna av AI och hur vi värnar om integriteten på arbetsplatsen.
Spaning: Omkullkastad partikarta
Vad vi jobbar med förklarar också i hög grad hur vi röstar. Men betydelsen verkar förändras över tid. I Futurions senaste spaning analyseras partikartan och de svenska partiernas väljarbaser.
DEBATT: The political struggle over reality in Sweden
I internationella jämförelser rankas Sverige oftast bland de främsta länderna. Här skriver Futurions vd Ann-Therese Enarsson och Jesper Stromback på engelska Social Europe, om vikten att låta Sverigebilden bygga på fakta istället för åsikter.
Ny rapport: Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet
Hur förändras makten på arbetsmarknaden om a-kassan skulle organiseras annorlunda? Den frågan diskuteras i rapporten ”Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet”, som Tankesmedjan Futurion släpper i dag.
Hallandsposten debatt: Svartmålningen av Sverige bör förpassas till papperskorgen
”Sverige rankas regelmässigt som ett av världens främsta länder.” Futurions vd Ann-Therése Enarsson och journalistikprofessorn Jesper Strömbäck debatterar i Hallandsposten.
Göteborgs-Posten Debatt: De som målar upp Sverige som ”förstört” sprider desinformation
Futurions vd Ann-Therése Enarsson och journalistikprofessorn Jesper Strömbäck debatterar i Göteborgs-Posten.
Altinget Debatt: Regeringens fackministrar, ta tag i matchningsproblematiken
Matchningsgapet i arbetslivet måste lösas med ett mer snabbrörligt och framtidsanpassat utbildningssystem. Det skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson och Swedish Jobtechs ordförande Lars Sjöström i en debattartikel hos Altinget.
Pressmeddelande: Framtidssäkringsindex 2021 – Trots låg digital kompetens ökar arbetstagares framtidstro
Futurions Framtidssäkringsindex, FIX, visar att arbetstagarnas självförtroende har ökat efter nedgången under pandemin. Ändå anser så många som 22% att de inte är tillräckligt attraktiva för arbetsmarknaden, vilket visar att pandemins effekter finns kvar trots att restriktionerna lättat.
Spaning: Sluta chefa som om det var 2019
Nu öppnas arbetsplatserna upp igen och vem har det svårast – cheferna eller arbetstagarna? Det krävs en ny syn på var och hur arbete utförs, det kan till och med behövas ett helt nytt ledarskap!
Distansarbete – en disruptiv förändring
Distansarbetet är en disruptiv förändring som kommer påverka maktförhållandena mellan arbetstagare och arbetsgivare på ett sätt vi inte sett sen industrialiseringen. Än vet vi inte riktigt hur, men distansarbetet kan bidra till utvecklingen av ett uppdelat samhälle med starka arbetstagare å ena sidan och svagare å andra sidan. Kanske är vi på väg mot ett 50-50-samhälle med ”distansare” och ”på-platsare”.
Distansarbetet hotar maktbalansen på arbetsmarknaden
Vad händer med makten på arbetsmarknaden när vi jobbar hemifrån? Får individen större frihet eller blir vi svagare när vi slås isär? I denna spaning varnar Futurions vd Ann-Therése Enarsson för en utveckling som styrs av tekniker utan kunskap om arbetsmiljö- och integritetsfrågor.
Försvagar distansarbetet facket?
Vad händer med makten på arbetsmarknaden när vi jobbar hemifrån? Får individen större frihet eller blir vi svagare när vi slås isär? I ett antal texter analyseras maktförskjutningen med olika utgångspunkter. Först ut är Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.
SvD Debatt: Politiken blir alltför ryckig med svaga regeringar
Arbetsmarknadens parter har år efter år visat att de kan ta ett större ansvar. När politiken får svårt att arbeta långsiktigt kan parterna ta över flera viktiga frågor, skriver Futurions forsknings ledare Carl Melin.
Debatt: Nästa generations fack är digitalt
Adapt or die har varit en dyrköpt läxa för flera organisationer sedan digitaliseringens intåg. Men för många som anammat förändringen och ställt om sina arbetssätt har digitaliseringen i stället inneburit nya möjligheter och växande verksamhet, skriver Ann-Therése Enarsson i tidningen Kollega.
Spaning: Vi är alla olika – låt det förbli så
En klok arbetsgivare förstår att människor fungerar olika och att olika typer av arbetsuppgifter fungerar olika bra i olika miljöer. Ändå vill många chefer att alla – oavsett arbetsuppgifter eller personliga egenskaper – ska arbeta på samma sätt. Läs Futurions senaste spaning inom framtidens arbetsliv.
Förändringsrädsla och fet katt-problem – Prospects Andrew Pakes listar 5 utmaningar för facket
Fackföreningsrörelsen har varit sen att ta till sig ny teknologi och trender, säger Andrew Pakes, vice generalsekreterare på det brittiska tjänstemannafacket Prospect, i Futurions nya rapport Digitala folkrörelser. Han tror att facken har mycket att lära av den idella sektorn. Läs hela intervjun och ladda ner rapporten.
Carl Melin: ”När drivkrafterna ändras måste facken hänga på”
Ny forskning visar att altruism är en av huvudanledningarna till att engagera sig fackligt. Det är en av flera viktiga insikter som bör ligga till grund för fackförbundens arbete med att stärka engagemanget. När drivkrafterna för engagemang ändras måste även det fackliga arbetet göra det, skriver Futurions forskningsledare Carl Melin.
Ann-Therése Enarsson: Startpunkten för ett mer flexibelt arbetsliv
En avgörande fråga för arbetslivet är hur omstarten efter pandemin kommer att se ut, inte minst för alla som kunnat distansjobba. Ska vi återgå till fem dagar i veckan på kontoret, införa full flexibilitet och själva välja var och när vi ska arbeta, eller ska vi välja en variant någonstans mitt emellan? Startpunkten är att många fler än tidigare vill och förväntar sig att få ha ett mer flexibelt arbetsliv, skriver Futurions Ann-Therése Enarsson.
Futurions Carl Melin kommenterar regeringskrisen hos Jönköpings-Posten: ”Då blir det extraval”
Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin deltog på onsdagskvällen i Jönköpings-Postens ledares livesändning för att kommentera regeringskrisen tillsammans med Stig-Björn Ljunggren, Réka Tolnai och Andreas Johansson Heinö. Se sändningen!
Från livspussel till arbetsgivargissel – Futurion gästar podden Be Digital
Digitala nomader, flytt från storstäderna och lokala satsningar för att locka tech-talanger. Det och mycket annat diskuterar Futurions Ann-Therése Enarsson med programledaren Lise Bergqvist när hon nyligen gästade podden Be Digital. Avsnittet finns ute nu!
Debatt: Höj lönerna för dem som måste jobba hemma
Det är orimligt att arbetstagaren ska bekosta sin egen arbetsplats, skriver Futurions Carl Melin och Ann-Therése Enarsson på Aftonbladet Debatt idag. Kostnadsbesparingarna när arbetsgivarna minskar ner kontorsytorna bör användas till att kompensera för dem som måste jobba hemifrån. Läs här!
Carl Melin: ”Använd omstarten till att skapa trygga jobb”
När ekonomin öppnas upp efter pandemin finns en berättigad oro för att de nya jobben kommer vara otrygga och att vi får en stor grupp människor med en svag ställning på arbetsmarknaden. Det innebär risk för minskad tillit i samhället och ökat stöd för populistiska rörelser och alternativa sanningar. Låt oss ta tillfället i akt och vända den nedåtgående spiralen, skriver Futurions forskningsledare Carl Melin.
Christina Bodin Danielsson, arkitekt och KTH-forskare: Paradigmskifte för kontorsarbetaren
Det stora experimentet med hemmaarbete innebär ett paradigmskifte för kontorsarbetaren, både vad gäller arbetsplats och arbetsformer. Kontorets utformning har stor betydelse för såväl trivsel som effektivitet och kreativitet – frågan är vilka förändringar vi kommer se när pandemin är över och vad de får för konsekvenser. Läs arkitekten, forskaren och kontorsexperten Christina Bodin Danielssons framtidsspaning i Futurions serie om livet efter pandemin.
Dalia Eid, vice ordförande Vision: Framtidens chef måste få bättre förutsättningar
Ledarskapet stod redan innan coronapandemin i stark förändring. Pandemin kom snarare som en stormvind och ökade takten på omvandlingen. Den blottlade styrkor och svagheter i ledarskapet men också hur vi byggt våra organisationer. Nu måste vi ta vara på möjligheten att lära oss av misstagen, prioritera om och skapa ett mänskligare arbetsliv, skriver Visions vice ordförande Dalia Eid i Futurions serie av framtidsspaningar om livet efter pandemin.
Karl Hallding, SEI: Världen står vid ett vägskäl – fyra geopolitiska scenarier
Coronapandemin har drivit fram helt nya globala beteenden och drivit på redan pågående förändringsprocesser. Nu är det mycket som står och väger. SEI-forskaren Karl Hallding presenterar troliga och tänkbara globala framtidsscenarier baserade på forskningsprogrammet Mistra Geopolitics, där Futurion medverkade som experter. Hållbarhet pekas ut som den viktigaste frågan framåt.
Debatt: Nya krav ställs när bredbandsbullerbyn lockar bort från storstaden
I stort uppslagna reportage kan vi ta del av berättelser om en ny grön våg där allt fler vill lämna storstäderna. Distansarbetet under pandemin har medfört att många människor fått insikt om ett annat typ av arbetsliv, där det inte är avgörande att bo där man jobbar. Det ställer nya krav på arbetsgivare och fackliga organisationer, skriver Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion, i en debattartikel i Arbetsvärlden.
Futurion svarar CUF på Expressen Debatt: ”Britt-Marie är redan otryggast”
Problemet med dagens arbetsrätt är inte att ”Britt-Marie” är för trygg och gör det för svårt för unga att få jobb. Tvärtom är det hon som känner sig som mest otrygg i arbetslivet, enligt nya siffror vi tagit fram tillsammans med SOM-institutet. Det skriver Futurions Ann-Therése Enarsson och Carl Melin i sitt svar till Cuf:s ordförande Réka Tolnai på Expressen Debatt idag.
Vad är facklig styrka i framtidens arbetsliv? Se sändningen från Futurions rapportpresentation
Vad är facklig styrka och hur ska förbunden anpassa sig till nya krav och förutsättningar när arbetslivet förändras? Det diskuterade bland andra Unionens Martin Linder och Futurions Ann-Therése Enarsson vid presentationen av vår nya rapport om facklig styrka. Titta här.
Unionens chefsekonom Katarina Lundahl: Spotify – föregångare eller udda exempel?
Medarbetarna förväntar sig fortsatt flexibilitet efter pandemin, men sker det på bekostnad av företagskultur och nyanställda som riskerar att hamna utanför? Unionens chefsekonom Katarina Lundahl lotsar rådvilla arbetsgivare i Futurions serie av framtidsspaningar om ett år med pandemin.
Markus Kallifatides, forskare och ordförande S-reformisterna: Chans till omtag för att minska klassklyftorna
Klassklyftorna i Sverige blottläggs av coronakrisen, skriver Markus Kallifatides, ekonom och ordförande för S-föreningen Reformisterna. Han hoppas det leder till ett omtag, där åtstramningspolitik ersätts av ekonomiska satsningar för att jämna ut villkoren, men ser också en risk för eskalerande rädsla och cynism.
Katarina Gidlund, professor och digitaliseringsforskare: Ett år av tvångsdigitalisering
Efter ett år av påtvingad digitalisering har vi tagit makten över digitaliseringen, anser digitaliseringsforskaren Katarina Gidlund. De digitala lösningarna är inte härligt fantastiska men de duger och vi duger för att lösa de utmaningar vi står inför. Nästa steg är att fördela makten mer rättvist, och ge rum för drömmarna.
Anna Wieslander, Nordenchef Atlantic Council: Den enda vägen framåt är samarbete
Pandemin har gett solidariteten mellan länder en allvarlig törn. Mitt i den egna krisen är det svårt att lyfta blicken och inse att alla gynnas av samarbete, skriver nationella säkerhetsexperten Anna Wieslander. Men protektionism och snävt intressetänkande kommer inte lösa något. Här lyfter hon vad Sverige och andra länder behöver göra för att stärka resiliensen.
Tolv tankar om hur framtiden ändrats efter corona
Vad har vi lärt oss av ett drygt år med coronapandemi och vad väntar framöver? Ett drygt år efter att WHO deklarerade covid-19 som en pandemi, ställde Futurion frågan till en rad tongivande samtidstänkare. Var och en ger de ett unikt perspektiv av hur framtiden har ändrats – för samhället och för arbetslivet.
”Fler väljer bostadsort före arbetsort” – se sändningen från Futurions rapportsläpp om nya flyttmönster
Futurions signal scan-rapport Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv diskuterades vid ett välbesökt webbinarium den 31 mars. Fenomen som nomadbyar, wifi-tribes och bredbandsbullerbyar, och hur de påverkar arbetsgivare och regioner, diskuterades i sändningen som nu kan ses i efterhand.
Nytt avsnitt av Datadriven: ”Lär ut cybersäkerhet i lågstadiet”
Futurions podd Datadriven, om integritet i arbetslivet, är tillbaka. Vem har tillgång till vår persondata på Clubhouse, varför behöver vi förstå cyberpsykologi och vem bär ansvaret för att vi ska bete oss mer moget och riskmedvetet på nätet? Det diskuterar vi med ”säkerhetsevangelisten” Robert Willborg från Junglemap. Lyssna här!
Tove Ahlström, vd Global utmaning: En surfbräda byggd av disruptiva innovationer och jämlikhet
Under pandemin har vi visat oss själva att omställning är möjlig. Nu behöver vi samma målinriktning och fokus för att lösa en ännu större utmaning – klimatförändringarna, skriver tankesmedjan Global Utmanings vd Tove Ahlström. ”Vi står inför en brytpunkt.”
Johan von Essen och Magnus Karlsson, professorer Ersta Bräcke Sköndal högskola: Kommer svenskarna hitta tillbaka till föreningarna?
Pandemin innebar ett dramatiskt avbrott för föreningslivet i Sverige. Samtidigt ökar behovet av socialt inriktade organisationer. Kommer det starka medborgerliga engagemanget i Sverige kunna återgå till forna nivåer, och vill vi engagera oss i samma saker som tidigare? Professorerna Johan von Essen och Magnus Karlsson vid Ersta Sköndal Bräcke högskola målar upp fyra möjliga scenarier.
Kristin Heinonen, trendspanare och digital strateg: Att vara eller inte vara – på kontoret
Distansarbetet funkar över förväntan – så länge alla jobbar på distans. Men hur balanserar vi medarbetarnas nya förväntningar på flexibilitet med organisationens krav på förutsägbarhet och effektivitet när vi kan komma tillbaka till kontoren igen? Trendspanaren och digitala strategen Kristin Heinonen förutspår kluriga förhandlingar och nya pussel för chefen att lösa.
Nicklas Berild Lundblad, informatikdoktor: Säsong 2 i tv-serien om Sverige
Majoriteten är vaccinerad, pandemin är över – vad ska hända i nästa säsong av Netflix-serien om nationen Sverige? Informatikprofessorn och it-debattören Nicklas Berild Lundblad, målar upp ett dramatiskt scenario av ett sargat land post-corona där berättelserna om pandemin splittrar invånarna och där segregation snabbt blir det nya normala.
Debatt: ”I framtiden är chefen en gamer”
“Dagens chefer har mycket att lära av spelvärlden där tydlighet, strategi och struktur premieras före att ha karisma”, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i en debattartikel för Unionens medlemstidning Kollega.
Krönika: Presidenten som ville stå ovanför lagarna
Självständiga myndigheter och tjänstemän upplevs som en tröghet för politiker som kräver total lojalitet och snabbt vill ändra på saker, skriver Futurions Carl Melin i en krönika hos Publikt.
Debatt: Pandemin knäcker arbetstagares framtidstro
Svenskarnas tro på sin egen konkurrenskraft i arbetslivet har försvagats ordentligt det senaste året. Det visar Futurions Framtidssäkringsindex, FIX. Nu krävs det stora framtidsinvesteringar i människors kunskap och färdigheter, skriver Futurion i en debattartikel hos Altinget.
Framtidssäkringsindex 2020 – dramatisk coronaeffekt
Pandemin har drastiskt försämrat svenskarnas syn på den egna ställningen på arbetsmarknaden. En av de grupper som har tappat mest är TCO-medlemmar. Det visar tankesmedjan Futurions Framtidssäkringsindex, FIX, för 2020. En fjärdedel tror att de skulle få svårt att hitta ett nytt motsvarande jobb om de blev av med sitt nuvarande och bara hälften ser sig själva som attraktiva på arbetsmarknaden.
Tre samtal om framtidens demokrati – start 9 februari
Futurion bjuder in till en serie samtal om demokratins framtid. Vid tre olika tillfällen kommer vi belysa frågor som polarisering, populism, alternativa sanningar och andra utmaningar mot vårt öppna samhälle. Start 9 februari.
Debatt: Män tar större ansvar i hemmet under pandemin
Hemmaarbetandet under pandemin har fått fler män att ta större ansvar för hemmet och barnen än tidigare, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i en debattartikel i Arbetsvärlden.
Trump må försvinna – men den bakomliggande populismen finns kvar
Maktskiftet i USA innebär inte att eran av auktoritär högerpopulism är över. Den finns kvar och den bekämpas inte genom att se ned på dess supportrar. Starka samhällskontrakt där alla kan se positivt på sin egen framtid är det bästa vaccinet mot nya Trumps, skriver Futurions Carl Melin.
Trygghet, tillit och Trump – vad borde vi lära oss från USA-valet?
Det kan verka ofattbart att en person som ljuger, mobbar och utnyttjar sin position kan bli president i USA. Men att dumförklara miljontals amerikaner hjälper oss inte att förstå. Futurions samhällsanalytiker Carl Melin går i denna spaning till botten med varför nästan hälften av USA:s väljarkår anser att Donald Trump står för den bästa politiken, och visar att motsvarande utveckling finns i Sverige.
Feltänk och feministisk framtid – ett samtal med Katrine Marçal
Futurions Ann-Therése Enarsson möter författaren och skribenten Katrine Marçal i ett samtal om hennes hyllade bok ”Att uppfinna världen”. Intervjun sänds den 24 november på vår Futurions Facebooksida.
Från sovstad till småstad: distansarbetets betydelse för våra sociala kontakter
Aldrig förr har så många svenskar arbetat hemifrån och vi kan räkna med att många kommer att fortsätta att arbeta på distans även när vi har lämnat pandemin bakom oss. Det är ganska uppenbart vad distansarbete betyder för arbetet och arbetsresor. Men vad betyder det på sikt, för våra värderingar och för vårt samhälle. Futurion presenterar två skilda scenarier om hur framtiden kan komma att se ut om vi fortsätter att jobba hemifrån i stor omfattning.
DEBATT: Distansarbetet kan väcka nytt liv i bostadsområden
Idag (28/10-2020) skriver Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin en debattartikel hos Arbetsvärlden. Texten handlar om distansjobbandets positiva effekter på närsamhället och byggs på siffror ur en ny Novusundersökning på uppdrag av Futurion.
Mattias Beijmo: Digitalisering ökar obalansen – facken kan minska den
Ska du som anställd få samma insyn som arbetsgivaren i den data du genererar på arbetsplatsen?Det nya arbetslivet skapar en rad nya frågeställningar för fackförbunden. För att förstå hur den datadrivna ekonomin påverkar arbetstagarens rättigheter krävs att fackförbunden förstår den datadrivna ekonomins inre. Detta skriver IT-experten Mattias Beijmo i sin tredje gästspaning om övervakning på arbetsplatsen.
Futurion debatterar i Arbetsvärlden: ”Övervakningsivern riskerar den personliga integriteten”
Det omfattande distansjobbandet ökar arbetsgivarnas behov och möjligheter att använda tekniska verktyg för att övervaka sina anställdas arbete. Utvecklingen sker snabbt och ofta utan tillräcklig hänsyn till konsekvenserna för arbetsmiljö och personlig integritet. Det är dags att ta diskussionen om digital övervakning på arbetsplatserna, skriver Ann-Therese Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion i Arbetsvärlden idag (8 oktober 2020).
Mattias Beijmo: Så övervakas vi av våra arbetsgivare
Virtuella kaffeautomater där samtalen spelas in och medarbetare som sätter betyg på varandra. I sin andra gästspaning om övervakning i arbetslivet ger IT-experten Mattias Beijmo en rad exempel på hur arbetsgivare håller koll på sina anställda – ofta utan deras kännedom. ”Den digitala övervakningen av anställda är redan en integrerad del av svenska arbetsplatser”, skriver han.
Futurion på Altinget: ”Tilliten i samhället skadas av otryggt arbetsliv”
Människor med svag ställning på arbetsmarknaden som är i stort behov av politiska insatser är också de med lägst förtroende för politikernas förmåga att hantera samhällsproblem. Ett arbetsliv med trygga anställningar skapar framtidstro och ger en högre tillit, skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin från Futurion på Altinget Debatt idag (2 oktober, 2020).
Mattias Beijmo: Så har internets utveckling försvagat integriteten
I tre gästspaningar för Futurion ger IT-experten och författaren Mattias Beijmo sin bild av hur digitaliseringen försämrar våra möjligheter till privat integritet i arbetslivet, och vilka utmaningar det innebär för fackförbunden. Först ut: så har internets utveckling förändrat integritetsbegreppet i grunden.
Fackens utmaningar i pandemins spår
Coronakrisen innebär dramatiska förändringar för arbetslivet i Sverige. Futurions forskningsledare Carl Melin pekar ut de viktigaste frågorna för fackföreningsrörelsen just nu. Läs spaningen här!
Tillit, polarisering och arbetsliv
Tillit och förtroende gör oss starkare – både som individer och som samhälle. Tillit underlättar affärer och andra relationer och ökar därmed vårt välstånd. Svenska folket ligger i topp i ”tillitsligan” men samtidigt finns det stora skillnader mellan olika grupper. Detta skriver Carl Melin, forskningsledare på Futurion.
DEBATT: Risker och utmaningar med utökat hemarbete
DEBATT: ”Distansarbete är inte för alla”, skriver Futurions vd Ann-Therese Enarsson och Anna Johansson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (S) på Aftonbladet Debatt den 23 juli 2020. Läs hela debattartikeln här.
Futurion i SVT Nyheter: Carl Melin kommenterar läget inför USA-valet
Med anledning av det stundande presidentvalet i USA medverkade Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin i SVT Nyheter för att kommentera det politiska läget.
DEBATT: ”Facebook sänker lönen om du jobbar i fattigt område”
DEBATT. Distansarbete lär bli allt vanligare. Kommer världen då att följa Mark Zuckerbergs nya lönemodell? Facken måste fundera på sin roll i en ny arbetssituation, skriver Ann-Therese Enarsson, vd Futurion.
Vår tillit kommer att prövas ytterligare
”Svenskarna är ett av världens mest tillitsfulla folk. Med tillit menas både mellanmänsklig tillit – att vi litar på våra medmänniskor – och tilltro till olika institutioner, exempelvis våra myndigheter. Tillit ska inte förväxlas med naivitet, i stället kan tillit ses som en tro på att de allra flesta vill väl och gör så gott de kan utifrån deras förmågor, resurser och andra förutsättningar”, skriver Carl Melin, forskningsledare på Futurion.
”Den politiska handlingskraften avgör vår framtid – därför måste vi våga investera för framtiden”
”De politiska beslut som fattas nu kommer att Sveriges utveckling under decennier framöver. Om vi inte hanterar de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset riskerar vi en utveckling som på sikt kan leda till att dagens politiska institutioner faller sönder med stora konflikter som följd. Rätt hanterat kan dock det som sker nu i stället stärka sammanhållningen och framtidstron. Men det kräver politiker som vågar satsa”, skriver Carl Melin, forskningsledaren på Futurion.
Facket och jobben – vad händer efter corona?
Medlemmarna strömmar nu till fackförbunden. Unionen har till exempel fått närmare 20 000 nya medlemmar under de senaste veckorna. Och vikten av a-kassa har många blivit smärtsamt påminda om. Det är i krislägen som detta vi blir klara över hur viktigt det är med samarbete. Ann-Therese Enarssson, vd på tankesmedjan Futurion svarar på tre centrala frågor om arbetsmarknaden efter corona.
Samtidstänkare om ett Sverige efter Coronakrisen
Krishanteringen av Corona är i full gång. Det är därför svårt att göra den långsiktiga analysen av hur pandemin kommer att forma vår framtid. Att blicka mot en horisont som hela tiden flyttar sig gör det nästintill omöjligt att forma ett helhetsgrepp om situationen och ta in vidden av effekterna. Därför valde vi att fråga några av Sveriges mest spännande samtidstänkare, entreprenörer och kreativa personer om vad som upptar deras tankevärld – just nu. Vad ser dom? Vilka perspektiv och insikter börjar sjunka in? Vad kommer vara viktigt att ta in i den större analysen?
Fyra korta frågor om distansjobb: I spåren av corona – framtidens arbetsvanor kommer att förändras
Stora omvälvande händelser som pandemier tenderar att förändra människors värderingar. Nu står även våra arbetsvanor inför ett stort skifte. Det säger Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion. Här svarar hon på fyra frågor om hur hon tror att det kommer att förändras.
Vi står inför ett värderingsskifte
”I spåren av coronaviruset förändras vårt beteende på kort sikt, vår ekonomi på medellång sikt och våra värderingar på lång sikt”, skriver Carl Melin. Läs hans spaning här.
Framtidens arbetsliv – är vi redo?
Hur ser svenskarna på ökad stress i arbetslivet och hur oroliga är de över försämrade arbetsvillkor? För fjärde året i rad undersöker Futurion dessa frågor tillsammans med SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Resultatet av 2019 års undersökning finns i rapporten Framtidens arbetsliv – är vi redo?
DEBATT: 700 000 i Sverige känner sig hotade av teknikskiftet
DEBATT. Ny teknik och ökad global konkurrens skapar stora förändringar på arbetsmarknaden. I den verkligheten är det lätt att känna sig osäker på sin egen plats på arbetsmarknaden. Futurion har därför kartlagt hur svenska arbetstagare uppfattar sin konkurrenskraft.
Futurion i SvD Brännpunkt: ”Så hade Sverige sett ut utan fackförbund”
”Utan fackföreningar skulle de svenska lönerna vara betydligt lägre. För en genomsnittlig arbetstagare handlar det om ungefär 60 000 kronor om året”. Det skriver Ann-Therése Enarsson och Carl Melin, Futurion, i en debattartikel på Svenska Dagbladet.
Samhällsdebatten behöver mer hopp och framtidstro
Samhällsdebatten behöver mer hopp och framtidstro. Självklart inte bara prat utan det behövs också tydliga reformer och åtgärder som visar att en bra framtid är möjlig. Visst står vi för en rad utmaningar och visst finns det stora samhällsproblem, men de bra sakerna – och framför allt framtidstron – har hamnat helt i skymundan.
Hopp och framtidstro – så bemöter vi populismen
ESSÄ. Runt om i världen går auktoritära populister framåt i allmänna val. Populistiska partier ökar sitt stöd och populistiska kandidater blir valda. I enstaka val i enskilda länder kan de gå tillbaka, som senast i Danmark. Men den långsiktiga trenden är att de auktoritära rörelserna blir allt starkare över tid. Statsvetare och nationalekonomer har tillsammans med sociologer, psykologer och opinionsanalytiker framfört olika teorier om varför stödet för auktoritär populism ökar. I grunden går det att gruppera de olika förklaringsmodellerna i två olika kategorier. Det finns ekonomiska förklaringsmodeller och det finns kulturella. Genom positiva framtidsberättelser kan vi bemöta populismen. Det räcker dock inte att prata om framtidstro. Det behövs också tydliga reformer och åtgärder som visar att en bra framtid är möjlig. Här har både politiken och arbetsmarknadens parter ett stort ansvar.
Så framtidssäkrar vi jobben – tre av Futurions lösningar
Automatiseringen kan skapa ett bättre samhälle och ge oss mer välstånd på sikt. Men fel hanterat kommer den inte bara att skapa vinnare utan också många förlorare. Det centrala är en fungerande omställning, det vill säga att människor behöver ges rätt förutsättningar för att hela tiden kunna möta de nya kunskapskraven som teknikutvecklingen innebär.
Teknikfälla eller innovationsmotor – klarar arbetsmarknaden och demokratin automatiseringen?
Den 14 augusti hade vi en debattartikel i DN med slutsatsen att vi står inför stora utmaningar, men att det finns lösningar. Sverige behöver enstrategi för satsningar på teknikutveckling där det ökade välståndet kommer alla till del.
Automatisering är något positivt – men fel hanterat kan det ge stora påfrestningar på människor och samhälle
Automatiseringen innebär i grunden något positivt för samhället och människor men skapar på kort sikt både vinnare och förlorare. För att den ska bli långsiktigt positiv måste den hanteras rätt även i det korta perspektivet. Carl Benedikt Frey och Carl Melin blev publicerade på DN debatt 14 augusti 2019.
”Sadla om eller fylla på?” – Carl Melin om svenska folkets syn på kompetensutveckling och omskolning
“Utbildning kommer i framtiden i mindre utsträckning handlar om att ”gå på kurs”. I stället handlar det om olika formera av mikrolärande i vardagen. Genom att människor utvecklar befintliga färdigheter och kompetenser och kompletterar dessa med nya kan de konkurrera om nya yrken. I framtiden kommer vi att identifiera oss mera med vad vi kan och mindre med exakt vad vi är anställda för att göra.” Det skriver Futurions forskningsledare Carl Melin i en spaning om svenska folkets inställning till kompetensutveckling, omskolning och fackens och arbetsgivarnas roll och ansvar.
”Lågt förtroende men stor nytta” – Carl Melin om svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar
En stor majoritet av svenska folket anser att fackföreningarna har betydelse för löneutvecklingen, anställningstryggheten, välfärden och demokratin. Däremot anser inte en majoritet att facket har betydelse för den egna kompetensutvecklingen. Det finns alltså skäl till att ur ett fackligt perspektiv till delar vara nöjt men även se problem och utmaningar.” Det skriver Futurions forskningsledare Carl Melin i en spaning om svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar.
Carl Melin i Dagens Arbete: ”Alla måste få ta del av vinsten”
Om arbetstagarna ska se lika positivt på teknikutvecklingen måste deras oro tas på allvar. Det behövs bättre kompetensutveckling, och att även de anställda får ta del av automationens vinst. Det skriver Carl Melin, forskningsledare Futurion i en debattartikel i Dagens Arbete.
Ann-Therese Enarsson på SVT Opinion: ”Framtidens digitalisering måste bli feministisk”
Att glappet mellan män och kvinnors oro är stort är ett problem redan i sig. Att det glappet nu ökar är en varningssignal som vi inte kan ignorera. Det skriver Ann-Therese Enarsson, vd Futurion, på SVT Opinion idag den 8 mars.
”Så kan AI och robotar ge oss ett nytt arbetsliv” – utdrag ur boken Människor och AI
Det som går att definiera, det går att programmera och även att automatisera. Med mer AI och maskininlärning i arbetslivet får vi människor äntligen tid över för att göra det vi är bäst på: att vara mänskliga. Det kräver dock ett helt nytt sätt att se på vad, hur och var vi lär oss saker i framtiden. Så inleds Futurions kapitel i boken Människor och AI.
Futurion på Aftonbladet debatt: ”Även företag tjänar på starka fackföreningar”
En ny rapport från Futurion visar att även företag tjänar på starka fackföreningar. Det skriver Ann-Therese Enarsson tillsammans med rapportförfattaren Calle Melin i Aftonbladet idag den 10/2.
”Framtidens lärare måste förbereda sina elever på att förlora jobbet. Och snabbt hitta ett nytt.”
En av de viktigaste uppgifterna för framtidens lärar-roll är att förbereda sina elever på att förlora jobbet. För att sedan snabbt hitta ett nytt. Framtidens färdigheter måste vara bärbara och användbara i så många sammanhang som möjligt. Det var ett av budskapen från Futurions key note vid Finnish Teacher Education Forum i Helsingfors.
Sofia Mirjamsdotter i Sundsvalls Tidning: Ta människors oro på allvar – och möt den verkliga orsaken till den
Rädslan för automatiseringen är delvis abstrakt och svår att sätta ord på, varför det är enklare att hemfalla åt enkla problembeskrivningar med lika enkla lösningar. Det skriver Sofia Mirjamsdotter på ledarplats i Sundsvalls tidning den 20 november 2018 och hänvisar till Futurions rapport Populismens verkliga orsaker.
”Låt oss uppfinna hjulet igen!” – tankar efter Digital Frontrunners workshop i Helsingfors
Att komma på nåt bra – som nån annan redan gjort – anses allmänt vara slöseri med tid och resurser. Jag tror att det är dags att vi börjar tänka tvärtom. Det är dags att vi börjar uppfinna hjulet på nytt. Eller åtminstone tar ut våra gamla hjul ur garaget. Det skriver Per Lagerström, digitaliseringsansvarig på Futurion, efter en internationell workshop med Digital Frontrunners.
Ann-Therese Enarsson i Dagens Samhälle: ”Jobboro ökar stödet för populism”
Om vi inte tar omställningen och behovet av livslångt lärande på allvar – inte minst för de som behöver det allra mest – då har vi garanterat fler ”insecure insiders” i nästa val, och valet därpå. Då kan vi redan nu räkna med att stödet ökar för populistister som erbjuder helt felaktiga politiska lösningar på framtidens utmaningar. Det skriver Ann-Therese Enarsson i Dagens Samhälle den 20/9.
Carl Melins analys efter valet: ”Orsakerna till SDs stöd viktigare än rösterna”
Populistiska partier kommer inte att tappa väljare genom att etablerade partier bekräftar deras världsbild. Det handlar istället om att titta på orsakerna till att de växt snarare än på symptomen. Och det finns ett stort samband mellan människors oro på arbetsmarknaden och stödet för SD och liknande partier. Det skriver Futurions forskningsledare Carl Melin i en eftervalskommentar i Realtid.se den 14/9.
Skev självbild – självuppfyllande profetia? – webbsändning från Futurions seminarium 28/8
Frågan är vad en dyster och mörk nulägesbild – trots att läget egentligen ser ljust ut – gör med vår bild av framtiden och strategiska framtidsval? Den 28 augusti, knappt två veckor före valet, bjöd Futurion bjuder in till ett seminarium om dessa frågor
Carl Melin och Ann-Therese Enarsson om valrörelsen 2018: ”Glapp i ledarskapet i svensk politik”
Futurion har låtit Novus ställa frågan om vem eller vad som kommer att ha störst betydelse för hur Sverige ser ut om 20 år. Det vanligaste svaret är ”vet ej”. Det kan inte tolkas som annat än att det finns ett ledarskapsklapp i svensk politik. Det skriver Carl Melin och Ann-Therese Enarsson, Futurion.
Ann-Therese Enarsson i DI Business stories: ”Vi måste omvärdera synen på kunskap”
Allt fler arbetsuppgifter blir automatiserade när robotteknik och AI är på frammarsch. Då blir egenskaper som nytänkande, förhandlingsförmåga, medkänsla och flexibilitet, allt viktigare. Genom Future Skills Lounge vill Futurion utmana synen på kunskap och lärande. Det berättar Ann-Therese Enarsson, vd Futurion, i en intervju i DI Business stories i samband årets Almedalsvecka.
Futurions Almedalsseminarium sänds på SVT Forum
I valrörelserna bombarderas vi av olika politiska utspel och förslag som ska väcka uppmärksamhet och locka väljare. Men klarar politiken av att lösa verkliga problem och framtidsutmaningar. Och vem tar ansvar för framtiden om inte partierna gör det? Den 2 juli arrangerade Futurion ett samtal om symbolpolitik och framtidsfrågor i Almedalen. Seminariet sänds på SVT Forum.
Ann-Therese Enarsson i Dagens Samhälle: ”Det livslånga lärandet måste in på arbetsplatserna”
En ny undersökning från Futurion och SOM-institutet visar att det saknas tillräcklig medvetenhet om vad som krävs för att Sverige ska kunna behålla sin ledande position när det gäller teknik och omställning.
Vad är grejen med Sverige? – film och referat från seminarium om jobb och tillväxt i en geopolitiskt osäker omvärld
Hur ska Sverige och svenska aktörer navigera i en allt mer osäker omvärld med ståltullar, hot om handelskrig och geopolitiska förskjutningar.
’The Labour Market Basis For Populism’ – Futurion om arbetsmarknadsoro och populism i Social Europe
’For people to see changes as opportunities rather than threats, they need reassurance during the change they live, a society that stays together and has faith in the future.’ Det skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin i en artikel i Social Europe.
Ann-Therese Enarsson i Dagens Samhälle: ”Utvecklingsledighet är fel svar på rätt fråga”
Förslaget om utvecklingsledighet är ett ärligt och ambitiöst försök att lösa en av de viktigaste framtidsfrågorna. Problemet är att förslaget grundar sig i en gammal syn på lärande, att göra halt mitt i arbetslivet för att utvecklas fungerar inte längre. Det skriver Ann-Therese Enarsson, vd Futurion, på Dagens Samhälles debattsida
Medieröster om rapporten Populismens verkliga orsaker
Flera ledarredaktioner, debattörer och krönikörer har plockat upp rapporten om Populismens verkliga orsaker. Här samlar vi kontinuerligt reaktioner och kommentarer.
Ann-Therese Enarsson och Carl Melin i Expressen: ”Det är inte invandringen som får folk att rösta på SD”
De etablerade partierna saknar fungerande strategier för att möta den ökande populismen. Valresultatens verkliga orsaker beror nämligen inte på invandringskritik och rasism, konstaterar Ann-Therese Enarsson, vd Futurion och Carl Melin forskningsledare och författare till rapporten Populismens verkliga orsaker på Expressens debattsida den 19/3.
”Ökade klyftor ökar rädslan för att tappa mark”
Det är ett faktum att stora grupper i västvärlden stått stilla och stampat under lång tid, medan de allra rikaste dragit ifrån. Med växande klyftor kommer personer i mitten att ha mer att förlora än tidigare. Den politiska kraften i rädslan för detta ska inte underskattas. Det skriver Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, i en kommentar till Futurions rapport Populismens verkliga orsaker – om automatisering och andra förändringar i arbetslivet.
”Bejaka förändringsförmågan hos svensk arbetskraft”
Det här med att skapa framtidstro är nämligen ingen enkel match. Men den som vill bejaka förändringsförmågan hos svensk arbetskraft, och därmed skapa den framtidstro som hela vår tillväxtekonomi bygger på, bör därför inte måla upp hot i onödan. Det skriver Jonas Nordling, ordförande i Svenska Journalistförbundet, i en kommentar till Futurions rapport Populismens verkliga orsaker – om automatisering och andra förändringar i arbetslivet.
Var går gränsen? – seminarium om det gränslösa arbetslivets effekter på livsbalansen
Med digitaliseringen har gränsen mellan arbete och fritid delvis lösts upp. Jobbet inkräktar på fritiden och vi kollar Facebook på jobbet. Vilka effekter får det på vår livsbalans och hur ska arbetsgivare och arbetstagare hantera både möjligheter och avigsidor som det ständiga uppkopplingen leder till?
Futurion och svensk omställning i New York Times
Journalisten Peter Goodman har skrivit en artikel i New York Times om hur Sverige och svenskarna förhåller sig till den ökande automatiseringen och dess inverkan på jobben. Baserat på intervjuer med bland andra Futurions samhällsanalytiker Carl Melin, hyllas det svenska omställningssystemet. The robots are coming, and Sweden is fine
Futurion i Dagens Samhälle: ”Så får vi ett pensionssystem att vara stolta över”
Den blocköverskridande pensionsuppgörelsen är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv. Många välkomnar möjligheten att fortsätta jobba till 69 år, och vi får ett finansiellt hållbart pensionssystem. Men nyckeln för att det ska fungera är kompetensutveckling – annars blir pensionsåldern bara teoretisk skriver Ann-Therése Enarsson i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Futurion på DN-debatt: ”Möjlighet till omställning viktig för framtidstron”
”Den svenska modellen står inför framtidsutmaningar men i själva verket är den mer framtidssäkrad än vad dess kritiker påstår. Skyddsnät och möjligheter till omställning är i själva verket nyckelfaktorer för att behålla den framtidstro som är så avgörande för svensk konkurrenskraft.” Det skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin på DN-debatt.
Futurion och Sverok på Metro Debatt: ”Sätt spelerfarenhet i fokus i platsannonsen”
Den 1-4 december arrangeras Dreamhack Winter i Jönköping. Det är ett evenemang som väntas locka över 50000 deltagare. Unga som genom sitt spelande skaffar sig kompetenser och färdigheter som behövs på framtidens arbetsmarknad. Det gör Dreamhack till en slags informell utbildningsmässa för den som ska förbereda sig för en arbetsmarknad som ännu inte finns. Det skriver Ann-Therese Enarsson tillsammans med Alexander Hallberg, ordförande i Sverok, på Metro Debatt
Ann-Therese Enarsson och professor Jesper Strömbäck i Dagens Samhälle: ”Sverige behöver en debatt baserad på fakta”
Den pessimism, alarmism och oro som har präglat mycket av den svenska debatten under de senaste åren saknar proportioner. I internationella jämförelser sticker Sverige ut som ett av de ledande länderna inom nästan alla områden. Det bör politikerna lyfta fram, i stället för att förstärka oron. Det skriver Ann-Therése Enarsson, vd Futurion tillsammans med professor Jesper Strömbäck i Dagens Samhälle idag den 20/11.
Senaste nytt från #jobtech: sök jobben som ännu inte finns!
Från yrken till kompetens. Från jobb-appar till jobstore. Och en möjlighet att söka jobb som ännu inte finns. För andra gången i rad hade Futurion förmånen att få vara med och leda Jobtechforum den 13/10.
Futurion på Dagens Arena: ”Mer framtidstro behövs från regeringen”
Stefan Löfven och regeringen har ägnat mycket energi åt att »ta människors oro på allvar« det senaste året. Politikerna måste ägna sig mindre åt att bekräfta och rentav förstärka människors oro för teknikutveckling och omställning. En sådan framtidsbild gynnar bara populistiska partier, skriver Ann-Therése Enarsson och Carl Melin på Dagens Arena.
Futurion på SvD Brännpunkt 16 juni: ”Har svenskarna blivit rädda för framtiden?”
”Har svenskarna blivit rädda för framtiden?” Svenska folkets positiva inställning till förändring har varit någonting som vi länge tagit för givet. Men i en ny studie kan vi konstatera att det har skett ett stort skifte hos svenskarna, skriver Ann-Therése Enarsson och Carl Melin, Futurion.
Ann-Therese Enarsson i Dagens Samhälle: ”Även cykelbud har rätt till schyssta villkor”
Det är vare sig möjligt eller önskvärt att förbjuda nu granskade företag som Foodora och Uber Eats som verkar inom den nya så kallade ”plattformsekonomin”. Däremot behövs det spelregler för den nya ekonomin som säkerställer arbetstagarnas rättigheter gentemot arbetsgivarna. Det skriver Ann-Therese Enarsson i en debattartikel i Dagens Samhälle den 12/5.
Ny rapport om Framtidens arbete 2027: Automatiseringen utmanar våra system för trygg omställning och livslångt lärande
Robotar och maskininlärning kommer inte att ersätta lika många jobb som vi tror, men fler typer av jobb än vi anar och det största hotet mot vårt samhälle kommer inte från miljontals arbetslösa människor, utan från institutioner och trygghetssystem som inte hänger med i utvecklingen. Och bortom dagens diskussion om validering av formell kompetens, så sker kanske den största förändringen de kommande åren när gränsen mellan jobb och utbildning suddas ut. Så sammanfattas de viktigaste trenderna när det gäller framtidens arbete i IFTFs rapport Geographies of transition.
Digitaliseringen är ingen revolution – det är en förändring i små steg
Digitaliseringen av arbetslivet innebär inte någon revolution. Och utvecklingen går inte ens fortare nu än tidigare. Däremot innebär nya digitala verktyg och automatisering möjligheter och utmaningar. Och det ser väldigt olika ut för olika branscher. Det var några av slutsatserna när digitaliseringen diskuterades på Vårdförbundets medarbetardag den 25 april.
Så kan robotiseringen ge ett mänskligare arbetsliv
Kan fler robotar och en ökad automatisering i själva verket leda till att vi får ett mänskligare arbetsliv? En arbetsmarknad där vi människor får utnyttja våra komparativa fördelar gentemot maskinerna och odla våra genuint mänskliga färdigheter? Det var utgångspunkten när Futurion bjöd in till workshop om framtidens arbetsliv på Visions Midvintermingel den 21/2.
Ann-Therese Enarsson: Koda är som att kunna läsa och skriva.
Att kunna koda och programmera är lika viktigt som att kunna läsa, skriva och räkna. Men det är det redan idag. Framtidens färdigheter handlar mer om de unikt mänskliga färdigheterna som fantasi, empati, social intelligens och förmågan att övertala och övertyga.
Ann-Therese Enarsson i Expressen: ”Jag är innerligt trött på hetsjakten på ungdomar”
Jag är innerligt trött på hetsjakten på unga. Både företagare och politiker hävdar att unga är ovana vid att ta ansvar och att de inte har rätt attityd för jobbet. Men är det verkligen bortklemade och lata ungdomar som är problemet? Det skriver Ann-Therese Enarsson på Expressens debattsida idag 18/1.
Ann-Therese Enarsson: ”Ungas krav borde inspirera företagare”
”Så har vi alltid gjort” har aldrig varit rätt svar på hur vi ska göra i framtiden. Och det kommer det inte vara nu heller.” Det skriver Ann-Therese Enarsson i en slutreplik i debatten med Företagarna om unga och arbetslivet.
Ann-Therese Enarsson på SVT Opinion:
”Risk för generationskrock på arbetsplatser”
Enligt Företagarna är det stora problemet de arbetssökandes brist på mognad. Unga sägs ha dålig arbetsmoral och attitydproblem. Men i Futurions kommande rapport Generationskrock på jobbet? framgår att unga i högre grad än tidigare generationer prioriterar att arbetsgivaren har ett vidare syfte utöver finansiell vinst. De låter personliga värderingar styra karriärvalet. Det skriver Ann-Therese Enarsson i en replik på SVT Opinion.
Debattartikel i Dagens Samhälle: Nya ekonomin kräver trygga anställningsvillkor
I en framväxande nätverksekonomi blir fler och fler frilansare Den nya arbetsmarknaden skapar många möjligheter, men ställer också höga krav på arbetstagaren. Det är därför viktigt att skapa trygga och schysta regelverk som värnar den svenska modellen. Det skriver Ann-Therese Enarsson i en debattartikel i Dagens Samhälle