Skip to main content

Så blir Sverige vinnare i globaliseringen: ”Ha is i magen och eld i baken”

Hur kan Sverige bli vinnare i den nya globala ekonomin? Det var den stora frågan som lyftes när Futurion arrangerade ett frukostseminarium med Johan Norberg, Therese Svanström och Annie Lööf på scenen. Samtalets huvudbudskap: samverkan, värderingar och mod är nödvändigt i en turbulent världsordning.

Inne i Kulturhuset i Stockholm inledde Futurions vd Ann-Therése Enarsson frukostseminariet fylld av insikter, utmaningar och framtidstro. Globaliseringens vindar blåser i nya riktningar, där simpla inlägg på sociala medier kan få katastrofala konsekvenser för världsekonomin och där handelsrelationer ersätts av maktkamper.

– Vi står i randen till en katastrof när det kommer till den globala ekonomin. Men det är inte första gången globaliseringen har förklarats död. Därför gäller det för Sverige, som alltid har varit duktiga i frihandeln, att fortsätta hitta nya marknader för att stärka tillväxten. Vi måste ha is i magen och eld i baken, sade debattören och författaren Johan Norberg.

En annan fördel Sverige har är partsmodellen som skapar goda förutsättningar för en välfungerande och hälsosam arbetsmarknad. Därför krävs det ett starkt politiskt ledarskap som värnar om sunda värderingar.

– Oavsett vad som händer i Vita huset så behöver våra politiker värna om det trygghetssystem som finns på den svenska arbetsmarknaden. Vi ska vara ett land som erbjuder arbetstagare schyssta arbetsvillkor och en god arbetsmiljö, sade Therese Svanström, ordförande på TCO.

Samtidigt lever vi i en värld där högerpopulism tar plats på demokratins bekostnad. Den geopolitiska kartan har ritats om i grunden och där en persons beslut kan få ödestridiga konsekvenser för den globala ekonomin.

– Ibland känns det som vi har gått från en kvartalsekonomi till kvartsekonomi. Men det finns ljusglimtar med hopp om att vända trenden. Vi behöver stärka samarbetet inom EU, teckna nya handelsavtal och påskynda den gröna omställningen. Dessutom behöver vi visa ett större självförtroende i våra demokratiska värderingar, sade tidigare Centerpartiledaren och före detta näringsministern Annie Lööf.

Sverige står inför stora utmaningar – men också unika möjligheter i den nya globala ekonomin. Med mod, samarbete och en stark värdegrund kan Sverige både skydda det man som land värnar mest om och samtidigt ta ledartröjan i den nya globaliseringen.