Skip to main content

Medieröster om rapporten Populismens verkliga orsaker

By 19 mars, 2018september 3rd, 2018Aktuellt, Insikt & åsikt

Flera ledarredaktioner, debattörer och krönikörer har plockat upp rapporten om Populismens verkliga orsaker. Här har vi sparat en uppdaterad sammanställning.

 

Samhället är ett plussummespel skriver Janerik Larsson i en gäst-kolumn i SvDKänner du dig inte säker på att du kommer att ha ett jobb att gå till i framtiden är sannolikheten stor att din valsedel kommer prydas av en blåsippa skriver Sonia Ericstam i en krönika i NSD. Tidningens gästkrönikör, EU-parlamentarikern Marita Ulvskog konstaterar i samma tidning att Det finns utrymme för rättvisepolitik apropå Futurions rapport.

Rädslan att falla är farligast konstaterar Mikael Feldbaum i en ledare i tidningen Arbetsvärlden medan Daniel Swedin skriver att Den som har nåt att förlora är farlig på Aftonbladets ledarsida. Nyhetssajten Statskoll.se lyfter upp utmaningen med automatiseringen och konstaterar att Rädslan för robotar ökar stödet för populistiska partier.

På Expressens debattsida skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin den 19/3 att Det är inte invandringen som får folk att rösta på SD. En artikel som resulterade i att Omni fångade upp nyheten på sin debatt-sajt.

I Expressen efterlyser den fristående kolumnisten Sanna Rayman ett sjysstare debattklimat där hon, bla med hänvisning till Futurions rapport, uppmanar att Snälla, debattera i sak, inte genom att fula ut personer, i en krönika här.

Futurions debattartikel ledde också till en kritisk kommentar av Anders Sundell på den statsvetenskapliga sajten Politologerna. En kommentar som Carl Melin sedan skrev en replik på här.

Oro för jobbet öppnar för Trump skriver fackförbundet Unionen på Unionen Opinion. Och Magnus Höij, VD för Svenska Teknik&Designföretagen, konstaterar att Temperaturen i valdebatten stiger. Men den viktigaste framtidsfrågan duckar de flesta för i en bloggpost här.

I en söndagskrönika i Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, mfl tidningar höjer Per T Ohlsson, med inspiration från Futurions rapport, ett varningens finger och ställer frågan Tänk om föreställningen om flyktingpolitikens avgörande betydelse för Sverigedemokraternas stadiga tillväxt är en synvilla?

Även Torbjörn Nilsson, politisk kommentator, refererar till Futurions rapport när han under rubriken Det saknas ett parti  i Expressen resonerar kring varför det är så få partier som uppmärksammar skillnaden i framtidstro mellan stad och landsbygd.