DigitAlmedalen tar paus!
I år tar DigitAlmedalen en paus medan vi laddar om inför en spännande och intensiv höst. Men det finns gott om samtal, seminarier och spaningar om framtidens arbetsliv att ta del av på Futurion.se. Här är några tips.
Utan DigitAlmedalen och med krympt Almedalsvecka finns det kanske mer tid över åt att se tillbaka och reflektera över det år som gått. Här tipsar vi om några av de aktiviteter och event om framtidens arbetsliv som Futurion genomfört under 2021. På Futurion.se hittar du såklart ännu mer, till exempel våra poddar Datadriven, Framtidens färdigheter och Vad är grejen med facket?, och mängder med spaningar och debattinlägg.
Passa på att lära dig något nytt eller utmana ett perspektiv under sommaren!
Helt frånvarande är Futurion heller inte under Almedalsveckan 2021 – på onsdag den 7 juli kan du till exempel se Futurions vd Ann-Therése Enarsson i ett samtal om hållbart välbefinnande, Hur skapar vi hållbara människor på våra arbetsplatser?, arrangerat av Mindshift Sverige.
”Fler väljer bostadsort före arbetsort” – se sändningen från Futurions rapportsläpp om nya flyttmönster
Fenomen som nomadbyar, wifi-tribes och bredbandsbullerbyar, och hur de påverkar arbetsgivare och regioner, lyftes när Futurions och The Remote Labs signal scan-rapport om distansarbetets framtid, Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv, presenterades vid ett välbesökt webbinarium i våras.
Kan kompetensutveckling minska otryggheten i arbetslivet? – Futurions SOM-rapport 2021
Allt fler känner sig allt mer oroliga för försämrade anställningsvillkor, och allra mest oroliga är LO-medlemmar och äldre kvinnor. En ny undersökning från SOM-institutet kommenterades av bland andra LO:s vice ordförande Therese Guovelin och Ungdomsbarometerns vd Ulrik Hoffman.
Samtalsserie om framtidens demokrati
I början av året bjöd Futurion på en serie samtal om demokratins framtid. Tillsammans med en rad insatta gäster vill vi lyfta de skarpaste idéerna om hur vi kan fortsätta att värna vår demokrati. Samtalsledare var Futurions forskningsledare Carl Melin.
1. Polarisering och åsiktskorridorer – bara något dåligt?
2. Folkrörelserna och demokratin – hur kan facket värna det öppna samhället?
3. Sanning och konsekvens – vad är mediernas roll bland ekokammare och alternativa fakta?
Tolv tankar om hur framtiden ändrats efter corona
Vad har vi lärt oss av coronapandemin och vad väntar framöver? Ett drygt år efter att WHO deklarerade covid-19 som en pandemi, ställde Futurion frågan till en rad tongivande samtidstänkare. Var och en ger de ett unikt perspektiv av hur framtiden har ändrats – för samhället och för arbetslivet. Bland spanarna finns Karl Hallding, SEI, Katarina Gidlund, Mittuniversitetet, Katarina Lundahl, Unionen och Markus Kallifatides, S-reformisterna.
På Futurions Youtube-sida kan du också ta del av allt material från DigitAlmedalen 2020. Fyra dagar av samtal, seminarier och intervjuer om framtidens arbetsliv samlat.