Skip to main content

Så framtidssäkrar vi jobben – tre av Futurions lösningar

By 5 september, 2019februari 19th, 2020Aktuellt, Insikt & åsikt, Livesändningar & intervjuer

Futurion skriver i en debattartikel att flera olika insatser behöver göras för att arbetsmarknaden och samhället ska kunna dra nytta av teknikutvecklingens möjligheter.

Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion. Vad är det ni vill säga?

– Automatiseringen kan skapa ett bättre samhälle och ge oss mer välstånd på sikt. Men fel hanterat kommer den inte bara att skapa vinnare utan också många förlorare. Det centrala är en fungerande omställning, det vill säga att människor behöver ges rätt förutsättningar för att hela tiden kunna möta de nya kunskapskraven som teknikutvecklingen innebär.

– Vi behöver kunna växa med våra jobb. Därför måste vi skapa ett system och en reell möjlighet för ett livslångt lärande, på riktigt.

Vad är det helt konkret ni vill se?

– Vi ser förbättringsmöjligheter inom flera områden.

  1. Skolan måste förbereda människor för ett arbetsliv där man behöver byta jobb flera gånger.
  2. Ett nytt mind-set för lärande hos såväl organisationer som individer behövs.
  3. Det måste finnas ekonomiska och praktiska möjligheter att ”byta spår” under hela arbetslivet. Även i högre ålder än i dag.

När vill ni se de här förändringarna?

– Det är verkligen dags att få bred samsyn på en rad viktiga områden för att vi ska kunna möta framtidens jobb. Därför behövs förändringarna nu … men allra helst nyss, det går för långsamt.

– Det teknikskifte vi är i, där framför allt utvecklingen av artificiell intelligens (AI) är drivande, gör att ännu fler arbetsuppgifter än tidigare kan automatiseras såsom medicinska diagnoser, revisionstjänster och finansiell analys.

….

Du som vill fördjupa dig kan läsa mer här.