Skip to main content

Almedalen 2017 – bilder, media och webbsändningar

By 6 juli, 2017januari 28th, 2019Aktuellt, Samtal & möten

Till Almedalsveckan 2017 satsade vi från Futurion på en bred närvaro i samtal och debatter om framtidens arbetsliv och lärande. Här har vi samlat bilder, media och webbsändningar från en en del av seminarierna.

 

Är den svenska modellen framtidssäkrad?
Vad tror svenska folket om teknik som drivkraft för jobbskapande och hur har förändringen sett ut över tid? Hur oroade är svenskarna för stressen och anställningstryggheten i arbetslivet?

En viktig faktor är hur den svenska modellen förhåller sig till de förändringar som sker. Men hur behöver arbetsmarknadens parter möta den framtiden och hur behöver den svenska modellen utvecklas? Hänger våra system med in i framtiden? Futurion bjöd in till en presentation och diskussion om en ny undersökning av svenska folkets syn på framtidens arbetsliv.

Medverkade gjorde Eva Nordmark, Ordförande, TCO, Mårten Blix, Ph.D, IFN, Irene Wennemo, Statssekreterare, Arbetsmarknadsdepartementet och Anna-Karin Hatt, vd, Almega. Samtalsledare var Ann-Therese Enarsson.

Fler bilder från seminariet finns på Futurions Flickr-sida här. 

 

Politiken efter populismen – vad ska vi med partierna till?

Det politiska engagemanget växer, men hittar också nya former. Vi ser i spåren av Brexit, Trump och Le Pen, en allt starkare trend av populistiska rörelser med enkla lösningar på komplexa problem.

Samtidigt handlar allt mer av den partipolitiska debatten om detaljer där skillnaderna mellan de politiska alternativen minskar. Är det i själva verket avsaknaden av tydliga ideologiska vägval som gör att populismen växer sig starkare? Och vems problem är det egentligen? Hur kommer politiken i framtiden se ut, när de etablerade partierna inte har förmågan att kanalisera medborgarnas engagemang? I samarbete med tankesmedjorna Fores, Arena idé, Global Utmaning och Timbro bjöd Futurion in till samtal om hur morgondagens politiska engagemang, debatt och samtal skall se ut.

Seminariet ingick som en del i DNs artikelserie om populism och kan ses i efterhand via Fores Facebooksida här.

Fler bilder från seminariet finns på Futurions Flickr-sida här. 

Lärande och kompetensförtöjning
Under rubriken Disruption och det fortsatta lärandet, bjöd forskningsinstitutet Ratio in till rapportpresentation och samtal. Från Futurion medverkade Erik Arroy, processledare.
En webcast från Ratio-seminariet finns här.

Digitaliseringen och framtidens statliga arbetsgivarpolitik
Digitaliseringen förändrar på ett genomgripande sätt arbetsmarknaden och påverkar organisationskultur, produktion och relationen mellan arbetsgivare och medarbetare. Åsa Märs, processledare på Futurion medverkade i en diskussion om digitaliseringens konsekvenser för framtidens arbetsliv.
En webcast från Arbetsgivarverkets seminarium finns här.

Digital delaktighet i arbetslivet
Hur kan digitaliseringen leda till en ökad delaktighet. För nyanlända, folk med olika typer av funktionsvariationer och på arbetsmarknaden? Per Lagerström, kommunikationsansvarig på Futurion, medverkade i en digital utblick hos HejDigitalt!
En webbsändning från spaningen finns på  HejDigitalts Facebooksida här 

Jakten på talangerna
Hur blir mångfald och inkludering en framgångsfaktor? Tillsammans med representanter från energisektorn och tongivande experter från universitet, media, politik och organisationer bjöd Vattenfall in till diskussion om utmaningarna.

Webcasten där Erik Arroy medverkade finns på Vattenfalls YouTube-kanal här. 

Hur skapar vi trygghet i gig-ekonomin?
De livslånga anställningarnas tid är förbi och istället växer gig-ekonomin, där fasta anställningar ersätts av tillfälliga ”gig”. Arbetsmarknaden förändras snabbare än de regler som styr den och trygghetssystemen hänger inte med. Hur kan vi öka tryggheten för de som tar klivet in i gig-ekonomin?

Åsa Märs medverkade i samtalet som arrangerades av Trygghansa. Tidningen Arbetsvärlden gjorde en uppföljande intervju som finns här. 

Demokratisera arbetsmarknaden för unga
För att kunna behålla sin konkurrens- och attraktionskraft behöver såväl företagen som kommunerna i Sverige få in unga människor med rätt kompetens. Samtidigt står mer än sju miljoner unga mellan 15–24 år utanför arbetsmarknaden i Europa.

Åsa Märs medverkade tillsammans med en bred panel av samhällsföreträdare i ett samtal arrangerat av EU-kommissionen i Sverige, CSR-Sweden och Fryshuset. Webcasten från EU-kommissionens Facebook sida kan ses i efterhand här. 

House of Hack Visby – mötesplats för innovation och #jobtech
Tillsammans med OpenHack – coding for Humanity, Science Park Gotland och Arbetsförmedlingens Digitala Innovationscenter hade Futurion skapat den nya mötesplatsen House of Hack Visby. En kombinerad utställningsyta med gaming, VR-visualisering, 3D-printing och robotik.

Under veckan hölls seminarier om Hackathons med olika tematiska vinklar. Hela veckan med House of Hacks Visby har dokumenterats och kommer att presenteras med fyra kortfilmer efter sommaren, men redan nu finns ett referat och intervjuer på Internatstiftelsens webb här.