

SPANING: Den moderna tidens kanariefåglar
Chat Control är inte rätt väg att gå, det är en farlig väg att gå. När en ny teknik finns på plats är den mycket svår att stoppa. Det handlar därför om att använda den på rätt sätt, öka kunskapen om den och se till att begränsa riskerna för missbruk. Det är viktigt att medvetandegöra vilka utmaningar som finns och som vi står inför att möta. Teknik kan både användas till gott och till det motsatta, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i sin senaste spaning.

SPANING: Vi måste möta AI med HI!
– precis så sa Futurions vd Ann-Threrése Enarsson nyligen i en intervju i TV4. I tider av ChatGPT och andra revolutionerade AI-modeller, är det viktigt att inte glömma det mänskliga perspektivet, den humana intelligensen (HI), skriver Ann-Therése i sin senaste spaning om generativ AI.

Se sändningen från seminariet ”Generativ AI – vilken transformation väntar oss?”
Generativ AI är en teknik som kommer att påverka våra jobb och förändra sättet vi arbetar på. Vad innebär generativ AI som exempelvis ChatGPT för tjänstemannayrkena? Se hela sändningen från seminariet den 20 april.

TV4 Nyhetsmorgon: Vi behöver öva på den nya generativa AI:n
Lyssna till Futurions vd Ann-Therése Enarsson i TV4 Nyhetsmorgon om hur jobben kan komma att påverkas av den nya generativa AI:n.

Seminarium: AI och etiska utmaningar
Välkommen till det tredje samtalet i seminarieserien, AI & Jobben. Behovet av etiska principer och ramverk har aktualiserats av den senaste tidens utveckling av generativ AI som får långtgående effekter på yrken och konstnärligt utövande. Vi kommer tillsammans med ledande experter och företrädare inom rättigheter och framtidens arbetsliv diskutera möjligheter och risker med AI och hur vi kan hantera dem.

Nytt poddavsnitt: Hätska anfall och kulturkrig
Tonläget i samhällsdebatten har hårdnat och betraktas ofta som hatiskt. Motståndare bemöter inte längre varandras argument på ett respektfullt sätt och människor beskrivs som onda eller fiender enbart på grund av att de har avvikande åsikter. Hur värnar vi det demokratiska samtalet i ett alltmer hätskt och polariserat samhällsklimat? Det och mycket mer diskuteras i det senaste avsnittet av podden Framtidens Färdigheter.

Tidningen Vision: Kommer AI göra människan arbetslös?
Futurions vd Ann-Therése Enarsson intervjuas i Tidningen Vision om AI-roboten ChatGPT och analyserar dess inverkan på framtidens arbetsliv.

Se sändningen: Trendspaningar från SXSW
Nu kan du se sändningen av trendspaningen från SXSW! South by South West är en av världens största och mest inflytelserika festival och konferens när det gäller trender inom tech, musik, film och media. Ett av de mest framträdande ämnena under konferensen var implementeringen och användningen av generativ AI i arbetslivet. Passa på att lyssna på Futurions trendspaning från SXSW som vi gjorde tillsammans med Paulina Modlitba och Karin Zingmark.

Seminareserie i vår: AI & JOBBEN
AI & Jobben – är en seminarieserie under våren 2023 där Futurion fördjupar insikterna om hur tekniken förändrar förutsättningarna för arbetslivet.

Seminarium: Generativ AI – vilken transformation väntar oss?
I vår andra del av seminarieserien, AI & Jobben, kommer vi tillsammans med några av Sveriges ledande experter inom AI, programmering och framtidens arbetsliv att utforska möjligheter och risker med generativ AI. Vi undersöker vad generativ AI är och hur den kan effektivisera arbetsmoment. Vi diskuterar de potentiella riskerna med denna teknik och hur man kan hantera dem.

Hur funkar ChatGPT? – se sändningarna från seminariet
Vad händer på arbetsplatsen när chattroboten ChatGPT kan klara av allt fler uppgifter? Kommer AI ta över alla kreativa jobb? Det och mycket mer diskuterade Ann-Therese Enarsson, Futurions vd och Patrick Couch, affärsutvecklare på Silo AI om. Du kan också ta del av den workshop som leddes av Anders Enström, matematik- och tekniklärare.

Vart ska alla kreatörer ta vägen? – nytt poddavsnitt med Simon Norrthon
Är skådespelaryrket dödsdömt när det snart går att skapa hela filmer digitalt, utan att någon verklig människa behöver ställa sig vare sig framför eller bakom kameran? Det ämnet diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens färdigheter, där vi gästas av Simon Norrthon, skådespelare och ordförande för fackförbundet Scen & Film.

Webbinarium: Trendspaningar från SXSW
Välkommen att lyssna till de senaste snackisarna – allt ifrån AI och Metaverse till Foodtech, Workplace Revolution och andra trendspaningar. 29 mars kl 8:30-9:00.

Futurions verksamhetsberättelse 2022 – demokrati, distans och delad data
”Futurions insikter, analyser och spaningar under 2022 handlade om nya arbetssätt, värderingar och maktförskjutningar”, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i förordet till Futurions verksamhetsberättelse 2022.

Facken får inte kredd för kompetensutveckling
Dagens Opinion uppmärksammar Futurions senaste rapportsläpp, FIX 2022, som släpptes tidigare i veckan.

Framtidssäkringsindex 2022 – oron på arbetsmarknaden dubbelt så hög som före pandemin
Nästan dubbelt så många som före pandemin upplever sin ställning på arbetsmarknaden som hotad. Bland dem uttrycker många ett behov av att vidareutbilda sig för att kunna behålla jobbet. Samtidigt erbjuds de inte kompetensutveckling i samma utsträckning som de som upplever sig som attraktiva på arbetsmarknaden. Det är några av resultaten från FIX, tankesmedjan Futurions årliga framtidssäkringsindex.

Är ChatGPT den nya lärarassistenten? – nytt poddavsnitt med Anders Enström
Läraren Anders Enström älskar ChatGPT och AI och avfärdar farhågorna att det kommer leda till mer fusk i skolan. ”Det är viktigare att fokusera på hur AI kan hjälpa elever i vardagen, än att prata om fusk”, säger han i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

Inbjudan till workshop: Hur funkar ChatGPT?
Den nyligen lanserade chattroboten ChatGPT har väckt stort intresse. Den AI-baserade chattboten kan exempelvis svara på komplexa frågor, göra analyser och programmera på ett mänskligt sätt. Välkommen till ett samtal och workshop om AI och om hur du kan använda ChatGPT i ditt jobb.

Meritokratins betydelse för framtiden är lika relevant idag som för 300 år sedan – nytt poddavsnitt med Adrian Wooldridge
I det senaste avsnittet av podden Framtidens Färdigheter intervjuas Adrian Wooldridge, tidigare politisk redaktör på The Economist, om meritokratins betydelse genom tiderna och vikten att lyfta begåvning och talang.

SPANING: Pratar vi för mycket stad och land?
Är polariseringen mellan stad och land i Sverige sann eller påhittad? Och var ligger egentligen det svenska ”hjärtlandet”? I Futurions senaste spaning diskuteras huruvida det är det geografiska bostadsläget som påverkar människors värderingar eller ett förändrat arbetsliv?

DEBATT: Mer kompetensutveckling – ett måste i oroliga tider
Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många oroar sig för sin ställning på arbetsmarknaden. Fler behöver få kompetensutveckling – och det måste gå betydligt snabbare, debatterar Ann-Therése Enarsson i Borås Tidning och Jönköpings-Posten.

Hätska anfall och kulturkrig – Se sändningen från seminariet
Hur värnar vi det demokratiska samtalet i ett alltmer hätskt och polariserat samhällsklimat? Det diskuterade Roland Poirier Martinsson, konservativ filosof, Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST och tidigare demokratiminister, och Carl Melin, samhällsanalytiker på Futurion. Se webbsändningen från Futurions seminarium här.

DEBATT: Vi behöver fler utlänningar som kommer hit och jobbar – inte färre
Mer än 90 procent av de arbetstillstånd som Arbetsförmedlingen har yrkesprognos för går till bristyrken – mindre än fem procent till yrken utan brist på arbetskraft. Trots det vill den nya regeringen och Sverigedemokraterna begränsa arbetskraftsinvandringen. Konsekvensen av att företag inte kan rekrytera blir mindre framgångsrika företag, färre jobb och ett lägre välstånd, skriver Ann-Therése Enarsson och Carl Melin, Futurion i Göterborgs-Posten.

Seminarium: Hätska anfall och kulturkrig
Välkommen till ett samtal om hur vi värnar det demokratiska samtalet i ett alltmer hätskt och polariserat samhällsklimat. I samtalet deltar, bland andra, Roland Poirier Martinsson, konservativ filosof och Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST och tidigare demokratiminister.

Återhämtning är en nyckel till lönsamhet – nytt poddavsnitt med Ann-Sofie Forsmark
Vad behöver vi för att hålla och må bra under ett helt arbetsliv? Futurions vd Ann-Therése Enarsson intervjuar Ann-Sofie Forsmark, konsult inom ledarskap, beteendeförändring och hälsostrategi, i senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter.

DEBATT: Trygghetssystemen måste även gälla medelklassen
Arbetsmarknadsoro utgör grunden för minskad tillit och populistiska rörelser. Därför är det viktigt med system som säkerställer medelklassens ekonomiska trygghet, skriver Futurions Carl Melin på altinget.se

Vad händer när Kinas AI-teknik kommer till Sverige? Se Futurions seminarium här.
Kina ligger långt före Sverige när det gäller AI, men tekniken kommer nå även hit och göra stort avtryck på svensk tjänstemannasektor. Men tekniken som kan leda till stora effektiviseringar och kvalitetshöjningar i arbetet, riskerar också att inkräkta på den personliga integriteten. Hur förebygger vi det?

DEBATT: Regeringen måste se till att alla är med på vagnen
Futurions vd Ann-Therese Enarsson efterlyser klimatledarskap – den gröna omställningen är en förutsättning för framtidens jobb 🌳 Debatt i ETC nyhetsmagasin

Ny rapport: : AI-utvecklingen i Kina – Påverkan på svensk tjänstemannasektor
Kina håller på att bli världsledande inom artificiell intelligens (AI). Erfarenheterna därifrån kan både vara en inspiration och ett avskräckande exempel. Futurion släpper i dag en rapport för att belysa de kinesiska erfarenheterna och vad omställningen kan innebära på den svenska arbetsmarknaden. Frågan är hur AI-tekniken, som redan nu finns tillgänglig, ska användas och med vilka syften.

DEBATT: AI kan hota maktbalansen på svenska arbetsplatser
Futurions vd Ann-Therése Enarsson debatterar i Arbetsvärlden om de långsiktiga effekterna av AI och hur vi värnar om integriteten på arbetsplatsen.

Detta krävs för att du ska fortsätta vara relevant – nytt poddavsnitt med Frida Pemer
Hur mycket förändring tål vi? I det senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter intervjuar Futurions vd Ann-Therése Enarsson Frida Pemer, forskare på digitalisering vid Handelshögskolan i Stockholm.

Seminarium: Storebror ser dig!
Se sändningen av seminariet ”Storebror ser dig” här. Utvecklingen av artificiell intelligens går mycket fort och så gör även möjligheten att samla in data om människor och deras aktiviteter. När datamängden ökar så blir möjligheterna att analysera den med hjälp av AI allt större.

Spaning: Omkullkastad partikarta
Vad vi jobbar med förklarar också i hög grad hur vi röstar. Men betydelsen verkar förändras över tid. I Futurions senaste spaning analyseras partikartan och de svenska partiernas väljarbaser.

DEBATT: The political struggle over reality in Sweden
I internationella jämförelser rankas Sverige oftast bland de främsta länderna. Här skriver Futurions vd Ann-Therese Enarsson och Jesper Stromback på engelska Social Europe, om vikten att låta Sverigebilden bygga på fakta istället för åsikter.

In English: Beyond the political framing battles – Sweden in an international comparison
Nu finns det även en engelsk översättning av rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse” skriven av journalistikprofessorn Jesper Strömbäck.

Futurion med i SvD ledarpodcast
Futurions forskningsledare Carl Melin medverkar i Svenska Dagbladets ledarpodcast.

Med mission att förändra – nytt poddavsnitt med Ida Hult
Varför har människor och organisationer en sådan motvilja till förändring? I det senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter intervjuar Futurions vd Ann-Therése Enarsson etnologen Ida Hult som hjälper företag att tänka nytt.

Futurion med bland årets mest lästa debatter
Altinget Arbetsmarknad listar årets mest lästa debatter och Futurions debatt om jobbmatchning är med på listan.

Almedalen: Är det unga kvinnor eller män med bensinbil som ska forma framtiden?
Dagens unga vill bli lyssnade på och tagna på allvar. Men i vilken utsträckning präglar deras värderingar de långsiktiga politiska besluten? Det och mycket mer samtalar vi om på Futurions seminarium under Almedalsveckan.

Träffa Futurion i Almedalen
Futurion kommer att närvara vid Almedalsveckan 3-5 juli. Vi arrangerar två spännande seminarier – ses vi där?

Futurion gästar Opodden
I det senaste avsnittet av Opodden pratar Futurions vd Ann-Therése Enarsson om rättvis omställning, en utbildnings- och lärande revolution, globala innovationer och varför goda nyheter kan provocera.

Se sändningen från Futurions rapportpresentation: Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet.
Hur förändras makten på arbetsmarknaden om a-kassan skulle organiseras annorlunda? Den frågan diskuterar Mats Essemyr i rapporten ”Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet”. Missade du rapportpresentationen, där även bland andra Laura Hartman från LO deltog, kan du se det igen här.

Ny rapport: Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet
Hur förändras makten på arbetsmarknaden om a-kassan skulle organiseras annorlunda? Den frågan diskuteras i rapporten ”Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet”, som Tankesmedjan Futurion släpper i dag.

Hallandsposten debatt: Svartmålningen av Sverige bör förpassas till papperskorgen
”Sverige rankas regelmässigt som ett av världens främsta länder.” Futurions vd Ann-Therése Enarsson och journalistikprofessorn Jesper Strömbäck debatterar i Hallandsposten.

Maktskiftet mellan arbetsliv och privatliv – nytt poddavsnitt med Jacqueline Kothbauer
I det senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter intervjuar Futurions vd Ann-Therése Enarsson Jacqueline Kothbauer futurist och strateg, som även pratar om varför TikTok är bästa sortens kompetensutveckling och omvärldsbevakning.

Seminarium: Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet
Välkommen till en presentation av, och samtal om, rapporten Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet skriven av den tidigare TCO-utredaren och a-kasseexperten Mats Essemyr.

Så funkar ledarskapet i en ny hybrid värld – nytt poddavsnitt med Thomas Spångberg
Hur har ledarskapet förändrats efter corona? Hur motiverar man medarbetare på distans? Thomas Spångberg, sales director på Modern Work Microsoft pratar om att: ”chefa mindre och leda mer”, om självledarskap, vikten av välmående, kulturella skillnader och om utmaningar i en ny hybrid värld.

Har vi det verkligen så dåligt som vi tror? – se sändningen från Futurions rapportpresentation
”Att påstå att Sverige är ett land i förfall bör ses som desinformation”, sade journalistikprofessorn Jesper Strömbäck vid lanseringen av hans nya rapport för Futurion, Bortom kampen om verklighetsbilden. Missade du rapportpresentationen, där även bland andra DN:s Emma Høen Bustos deltog, kan du se det igen här.

Göteborgs-Posten Debatt: De som målar upp Sverige som ”förstört” sprider desinformation
Futurions vd Ann-Therése Enarsson och journalistikprofessorn Jesper Strömbäck debatterar i Göteborgs-Posten.

Ny rapport: Bortom kampen om verklighetsbilden
I den nya rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse”, skriven av journalistikprofessorn Jesper Strömbäck, faktaundersöks och analyseras hur Sverige egentligen hävdar sig i olika internationella jämförelser utifrån olika parametrar.

LIVE – Rapportpresentation: Kampen bortom verklighetsbilden
Se seminariet live! Kampen bortom verklighetsbilden – om hur Sverige rankas i index som demokrati, pressfrihet och jämställdhet till social rättvisa och inkludering till företagsklimat, innovationskraft och konkurrenskraft till miljö och en hållbar utveckling?

Pressmeddelande: Ny rapport om Sverige, bortom den politiska kampen om verklighetsbilden
Tankesmedjan Futurion presenterar idag en ny rapport som visar hur Sverige placerar sig i sammanlagt 49 internationellt jämförande index och rankingar.

Sveriges 100 tyngsta agendasättare inom arbetsmarknad
Veckans Brief listar för andra året i följd de 100 tyngsta agendasättarna inom arbetsmarknad.

Kan och bör partsmodellen växla upp? Se sändningen från seminariet
Kan arbetsmarknadens parter göra mer än vad de gör idag? Vilka är de områden där de skulle kunna ta på sig ett ännu större ansvar? Se webbsändningen från Futurions seminarium!

Altinget Debatt: Regeringens fackministrar, ta tag i matchningsproblematiken
Matchningsgapet i arbetslivet måste lösas med ett mer snabbrörligt och framtidsanpassat utbildningssystem. Det skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson och Swedish Jobtechs ordförande Lars Sjöström i en debattartikel hos Altinget.

Dagens Opinion: LOs medlemmar anser sig bättre rustade för framtiden än TCOs
Dagens Opinion uppmärksammar Futurions framtidssäkringsindex, FIX, som släpptes i veckan. Dagens Opinion lyfter bland annat från undersökningen att LOs medlemmar anser sig bättre rustade för framtiden än TCOs.

Pressmeddelande: Framtidssäkringsindex 2021 – Trots låg digital kompetens ökar arbetstagares framtidstro
Futurions Framtidssäkringsindex, FIX, visar att arbetstagarnas självförtroende har ökat efter nedgången under pandemin. Ändå anser så många som 22% att de inte är tillräckligt attraktiva för arbetsmarknaden, vilket visar att pandemins effekter finns kvar trots att restriktionerna lättat.

Dagens Opinion: Futurion digitaliserar tjänstemän med Google
Futurions vd Ann-Therése Enarsson berättar mer om utbildningssatsningen FutureReady i Dagens Opinion.

Pressmeddelande: Futurion framtidssäkrar 1 000 tjänstemän tillsammans med Google
Tankesmedjan Futurion genomför därför FutureReady, en onlineutbildning i samarbete med Hyper Island och Google. Satsningen ska stödja tjänstemän på en arbetsmarknad i förändring.

Seminarium: Kan och bör partsmodellen växla upp?
Futurion bjuder in till ett spännande samtal om ansvar och roller på arbetsmarknaden. Kan och bör partsmodellen växla upp? Välkommen till ett spännande seminarium den 1 april!

Det är en ny tid nu! Ny poddavsnitt med Judith Wolst
I det senaste avsnittet av Framtidens färdigheter pratar vi med Judith Wolst om viktiga vägval i den nya digitaliseringsvågen och att Sveriges halkat efter i digitaliseringen av offentliga sektorn.

Futurions verksamhetsberättelse 2021 – distans, digitalt och data
”Ett mer flexibelt arbetsliv kravställer på flera områden, inte bara på arbetsgivarna utan också på det fackliga arbetet.”, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i förordet till Futurions verksamhetsberättelse 2021.

Spaning: Sluta chefa som om det var 2019
Nu öppnas arbetsplatserna upp igen och vem har det svårast – cheferna eller arbetstagarna? Det krävs en ny syn på var och hur arbete utförs, det kan till och med behövas ett helt nytt ledarskap!

Poddspecial: När kommer vi gå till jobbet i metaverse?
Metaverse kommer ha stor betydelse för hur vi arbetar i framtiden. Hör Jan Elvelid från Meta, techjournalisten Katarina Andersson och Sveroks Max Horttanainen, modererat av Futurions Ann-Therése Enarsson, i ett mycket spännande samtal om vad vi ska vänta oss av metaverse. Lyssna på seminariet i ett specialavsnitt av podden Framtidens färdigheter.

Distansarbete – en disruptiv förändring
Distansarbetet är en disruptiv förändring som kommer påverka maktförhållandena mellan arbetstagare och arbetsgivare på ett sätt vi inte sett sen industrialiseringen. Än vet vi inte riktigt hur, men distansarbetet kan bidra till utvecklingen av ett uppdelat samhälle med starka arbetstagare å ena sidan och svagare å andra sidan. Kanske är vi på väg mot ett 50-50-samhälle med ”distansare” och ”på-platsare”.

Distansarbetet hotar maktbalansen på arbetsmarknaden
Vad händer med makten på arbetsmarknaden när vi jobbar hemifrån? Får individen större frihet eller blir vi svagare när vi slås isär? I denna spaning varnar Futurions vd Ann-Therése Enarsson för en utveckling som styrs av tekniker utan kunskap om arbetsmiljö- och integritetsfrågor.

Futurion intervjuad i Dagens Arena
Dagens Arena skriver om hur amerikanska arbetare är på frammarsch då en våg av uppsägningar och arbetsrättsliga strider har svept in över amerikansk arbetsmarknad.

Försvagar distansarbetet facket?
Vad händer med makten på arbetsmarknaden när vi jobbar hemifrån? Får individen större frihet eller blir vi svagare när vi slås isär? I ett antal texter analyseras maktförskjutningen med olika utgångspunkter. Först ut är Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Se sändningen från Futurions seminarium: När går vi till jobbet i metaverse?
Se webbsändningen med Jan Elvelid från Meta, techjournalisten Katarina Andersson och Sveroks Max Horttanainen i ett mycket spännande samtal modererad av Ann -Therése Enarsson om vad vi ska vänta oss av metaverse.

Läs om Futurions rapport Digitala folkrörelser i Arbetsvärlden
Kan fackförbunden använda nya innovationer för engagemang utan att riskera medlemmarnas integritet? Det frågar Arbetsvärlden i en artikel om Futurions rapport Digitala Folkrörelser.

Futurion gästar podden Livslångt
Lärande, mini-pensioner och nya branschval i livet – det och mycket mer pratar Ann-Therése Enarsson när hon gästar podden Livslångt.

Webbinarium: När kommer vi gå till jobbet i metaverse?
Kommer vi gå till jobbet i Metaverse inom några år? Vilka nya kompetenser och yrken kommer att spira? Hur balanserar vi det gränslösa arbetslivet när jobb, konserter och vänner blir sömlöst? Och drar integriteten sin sista suck? Välkommen till ett samtal om vad den nya VR- och AR tekniken kan medföra på kort och lång sikt för våra liv och jobb.

Intervju: Är du övervakad på jobbet?
Futurions vd Ann-Thérese Enarsson intervjuas i Akavia Aspekt om övervakning av arbetstagare på arbetsplatsen. Sedan pandemistarten har det öppnats allt fler möjligheter för chefen att hålla koll på sina medarbetare. Arbetstagarens digitala fotspår går lätt att följa både i realtid och i efterhand. Men i vilken utsträckning arbetsgivaren får använda ”spionprogram” är inte helt glasklart.

Framtiden, skolan och jobben. Futurion deltar på SETT-dagarna.
Den 26-28 april går den årliga mässan och konferensen för modernt och innovativt lärande av stapeln. Mässans syfte är att belysa det främsta som händer i skolan i både digitala och andra verktyg för lärande och utveckling. Futurions vd Ann-Therése Enarsson är med och föreläser om skolan, framtiden och jobben.

Futurion med i Altingets tio-i-topp lista över mest lästa debatter
Futurions debattartikel ”Pandemin har knäckt arbetstagares framtidstro” hamnade på plats fem över årets mest lästa debattartiklar på Altinget.se

SvD Debatt: Politiken blir alltför ryckig med svaga regeringar
Arbetsmarknadens parter har år efter år visat att de kan ta ett större ansvar. När politiken får svårt att arbeta långsiktigt kan parterna ta över flera viktiga frågor, skriver Futurions forsknings ledare Carl Melin.

Äntligen ändras synen på spelande! Nytt poddavsnitt med Sveroks Max Horttanainen
Digital kultur, skärmtidens död och betydelsen av att vi nu ser den första generationen av spelande föräldrar. Det och mycket annat pratar vi om när podden Framtidens färdigheter gästas av Sveroks ordförande Max Horttanainen.

Intervju: Det hybrida arbetslivet
”Coronapandemin var egentligen inte ett teknikskifte utan ett beteendeskifte.” Futurions vd Ann-Therése Enarsson intervjuas i Tidskriften

Framtidens arbetsliv och hybrida arbetssätt
Distansarbete, hybridteam, digitala nomader, gigekonomi och en globaliserad arbetsmarknad. Hur kommer framtidens arbetsliv att se ut och hur kan vi förbereda oss för ”det nya normala” redan idag? Med de frågorna inleddes spåret ‘Framtidens arbetsliv’ på Internetdagarna 2021 arrangerat av Svenska Nomader.

Debatt: Nästa generations fack är digitalt
Adapt or die har varit en dyrköpt läxa för flera organisationer sedan digitaliseringens intåg. Men för många som anammat förändringen och ställt om sina arbetssätt har digitaliseringen i stället inneburit nya möjligheter och växande verksamhet, skriver Ann-Therése Enarsson i tidningen Kollega.

Spaning: Vi är alla olika – låt det förbli så
En klok arbetsgivare förstår att människor fungerar olika och att olika typer av arbetsuppgifter fungerar olika bra i olika miljöer. Ändå vill många chefer att alla – oavsett arbetsuppgifter eller personliga egenskaper – ska arbeta på samma sätt. Läs Futurions senaste spaning inom framtidens arbetsliv.

Varför är det viktigt för facken att ligga i framkant när det kommer till digitala verktyg? Se sändningen från Futurions rapportpresentation
Hur kan facken och arbetstagare organisera sig och vilka digitala verktyg finns det att tillgå? Det presenteras i den nya rapporten om Digitala folkrörelser. Titta här.

Carl Melin i tidningen Personal och Ledarskap
Tidningen Personal & Ledarskap har frågat Carl Melin och tre andra personer om hur de ser på ”livet efter krisen”.

Futurion gästar RISE:s seminarium om datadrivet arbetsliv
Futurions vd Ann-Therése Enarsson medverkar på forskningsinstitutet RISE:s seminarium Den uppkopplade individen på arbetet, 23 november kl 9-12. Läs mer och anmäl dig!

Förändringsrädsla och fet katt-problem – Prospects Andrew Pakes listar 5 utmaningar för facket
Fackföreningsrörelsen har varit sen att ta till sig ny teknologi och trender, säger Andrew Pakes, vice generalsekreterare på det brittiska tjänstemannafacket Prospect, i Futurions nya rapport Digitala folkrörelser. Han tror att facken har mycket att lära av den idella sektorn. Läs hela intervjun och ladda ner rapporten.

Ny rapport: Innovativa verktyg ger fackförbunden ett försprång
I den senaste rapporten ”Digitala folkrörelser – exempel på hur arbetstagare finner nya sätt att organisera sig” ges konkreta exempel på digitala verktyg som kan hjälpa fackförbund i den digitala organiseringen.

Bokaktuella Christian von Essen och Henric Smolak gästar Framtidens färdigheter-podden
Henric Smolak och Christian von Essen har var för sig intervjuat hundratals experter i sina respektive poddar om framtiden och digitaliseringen. Nu har de tillsammans skrivit en bok med 15 viktiga fenomenen som alla bör ha koll på. Hör dem berätta om nya boken Nu fattar jag i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

Carl Melin: ”När drivkrafterna ändras måste facken hänga på”
Ny forskning visar att altruism är en av huvudanledningarna till att engagera sig fackligt. Det är en av flera viktiga insikter som bör ligga till grund för fackförbundens arbete med att stärka engagemanget. När drivkrafterna för engagemang ändras måste även det fackliga arbetet göra det, skriver Futurions forskningsledare Carl Melin.

Ledare: Bra att fackligt engagemang blir allt mindre partipolitisk
”Fackligt engagerade ser rättvisa som en allmänmänsklig moralisk värdering och altruism som grunden för sitt engagemang”, skriver ledarskribenten Jens Runnberg i Dagens Nyheter.

Rapportpresentation 12 november: Digitala folkrörelser
Välkommen på en presentation av Futurions nya rapport Digitala folkrörelser – exempel på hur arbetstagare kan använda digitala verktyg för att organisera sig, framtagen av techjournalisten Katarina Andersson.

Ny rapport: Altruism det vanligaste motivet till fackligt engagemang
Tankesmedjan Futurions nya rapport om hur det fackliga engagemanget ser ut visar att det finns skillnader mellan fackligt aktiva och de som involverar sig i andra delar av civilsamhället. Altruism är det starkaste skälet till fackligt engagemang men rapporten visar även att engagemanget går i arv. Läs mer och se sändningen från rapportpresentationen!

Vad driver fackligt engagemang? Se rapportpresentationen
Välkommen på en presentation av Futurions nya rapport Fackligt engagemang – om medborgerligt engagemang inom fackföreningar, framtagen av forskarna Johan von Essen, Högskolan Ersta Sköndal Bräcke, och Susanna Wallman Lundåsen, Linköpings universitet.

Flexibel arbetstid mest uppskattade förmånen – Futurion kommenterar Visions nya undersökning
Flexibla arbetstider har blossat upp som en av de mest eftertraktade arbetsförmånerna. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Vision. Futurions vd Ann-Therése Enarsson kommenterar undersökningen i Tidningen Vision.

Ett år till valet – Futurions Carl Melin gästar SvD:s ledarpodd
Vilka frågor blir viktigast i valrörelsen, lyckas alla partier hålla sig kvar och varför röstar vi som vi gör? På dagen ett år före nästa riksdagsval gästade Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin Svenska Dagbladets podd Ledarredaktionen för att prata om det kommande valåret. Lyssna här!

Nytt poddavsnitt med Emelie Fågelstedt, Svenska nomader: ”Fastanställda kan också bli digitala nomader”
Intresset för nätverket Svenska nomader har breddats under pandemin, med fler fast anställda, fler äldre och fler med ”vanliga jobb” som fastnat för tillvaron som digital nomad. ”Om arbetsgivarna fortsätter tillåta distansarbete kommer vi se fler människor spridas ut över hela landet igen”, säger medgrundaren Emelie Fågelstedt när hon gästar Futurions podd Framtidens färdigheter.

Futurion talar om skolans demokratiuppdrag på Skolledare21
Futurions vd Ann-Therése Enarsson är en av talarna på konferensen Skolledare21, där hon ska tala om skolans demokratiuppdrag. Konferensen äger rum 16-17 september på Nalen i Stockholm.

Futurion om distansarbetets orättvisor i Tidningen Vision
Högre lön för den som inte kan jobba på distans? Futurions Ann-Therese Enarsson diskuterar riskerna för missnöje och orättvisa villkor i Visions medlemstidning Tidningen Vision.

Nytt poddavsnitt med Mats Tyrstrup: Gör fler studiebesök!
Svenska institutioner måste bli mer utåtriktade och samordnas bättre om vi ska lösa samhällets utmaningar. Mats Tyrstrup, forskningsledare Leading Health Care på Handelshögskolan och grundare av Stockholm Center of Governance, berättar hur i senaste avsnittet av Futurions Framtidens färdigheter-podd. Lyssna här!

Ann-Therése Enarsson: Startpunkten för ett mer flexibelt arbetsliv
En avgörande fråga för arbetslivet är hur omstarten efter pandemin kommer att se ut, inte minst för alla som kunnat distansjobba. Ska vi återgå till fem dagar i veckan på kontoret, införa full flexibilitet och själva välja var och när vi ska arbeta, eller ska vi välja en variant någonstans mitt emellan? Startpunkten är att många fler än tidigare vill och förväntar sig att få ha ett mer flexibelt arbetsliv, skriver Futurions Ann-Therése Enarsson.

Futurion under Almedalsveckan 2021
På onsdag 7 juli deltar Futurions Ann-Therése Enarsson i Mindshift Sveriges paneldiskussion om hållbart välbefinnande i arbetslivet: Hur skapar vi hållbara människor på våra arbetsplatser?

Nadim Ghazale gästar podden: ”Morgondagens polis måste vara ännu mer multikompetent”
Mer multikompetent, mer digital och mer specialiserad. Det är vad som gäller för framtidens poliser, enligt Sommar i P1-aktuella polisen och debattören Nadim Ghazale. Hör honom nu i Futurions podd Framtidens färdigheter.

Futurion gästar P1 Morgon i Sveriges Radio
Hur resonerar partierna under talmansrundorna? Futurions Carl Melin gästade Sveriges Radios P1 Morgon i morse för att kommentera det politiska läget tillsammans med Per Schlingmann och Helena Dyrssen. Lyssna här!

Futurions Carl Melin kommenterar regeringskrisen hos Jönköpings-Posten: ”Då blir det extraval”
Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin deltog på onsdagskvällen i Jönköpings-Postens ledares livesändning för att kommentera regeringskrisen tillsammans med Stig-Björn Ljunggren, Réka Tolnai och Andreas Johansson Heinö. Se sändningen!

Från livspussel till arbetsgivargissel – Futurion gästar podden Be Digital
Digitala nomader, flytt från storstäderna och lokala satsningar för att locka tech-talanger. Det och mycket annat diskuterar Futurions Ann-Therése Enarsson med programledaren Lise Bergqvist när hon nyligen gästade podden Be Digital. Avsnittet finns ute nu!

Debatt: Höj lönerna för dem som måste jobba hemma
Det är orimligt att arbetstagaren ska bekosta sin egen arbetsplats, skriver Futurions Carl Melin och Ann-Therése Enarsson på Aftonbladet Debatt idag. Kostnadsbesparingarna när arbetsgivarna minskar ner kontorsytorna bör användas till att kompensera för dem som måste jobba hemifrån. Läs här!

”Inför subventionerad framtidstimme på arbetsplatsen” – nytt poddavsnitt med Daniel Kjellsson, missionär för livslångt lärande
Livslångt lärande ska vara en mänsklig rättighet, tycker Daniel Kjellsson, medgrundare av Future Talent Council och programledare för Learnsters podcast Framtidslandet. Som gäst i Futurions podd Framtidens färdigheter efterlyser han reformer i arbetsmarknadspolitiken, utbildningsväsendet och en statligt subventionerad ”framtidstimme” på arbetsplatsen.

Kan kompetensutveckling minska otryggheten i arbetslivet? Se sändningen från Futurions SOM-seminarium
Varför ökar oron för otrygghet i arbetslivet och vad kan vi göra för att vända utvecklingen? Futurion diskuterade med Therese Guovelin från LO, Ulrik Hoffman på Ungdomsbarometern och Anders Carlander. Se diskussionen och presentationen av SOM-institutets nya undersökning här.

Carl Melin: ”Använd omstarten till att skapa trygga jobb”
När ekonomin öppnas upp efter pandemin finns en berättigad oro för att de nya jobben kommer vara otrygga och att vi får en stor grupp människor med en svag ställning på arbetsmarknaden. Det innebär risk för minskad tillit i samhället och ökat stöd för populistiska rörelser och alternativa sanningar. Låt oss ta tillfället i akt och vända den nedåtgående spiralen, skriver Futurions forskningsledare Carl Melin.

Futurions SOM-rapport 2021: Växande oro för otrygga anställningar
6 av 10 svenskar oroar sig för försämrade anställningsvillkor och mer otrygga anställningar i framtidens arbetsliv. Oron har ökat under de senaste åren. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet som gjorts i samarbete med Futurion.

Seminarium 9 juni: 6 av 10 är otrygga i arbetslivet
Välkommen på livesänt seminarium om anställningsvillkor och trygghet i framtidens arbetsliv den 9 juni, kl 9. SOM-institutet presenterar nya siffror och vi diskuterar dem med LO:s Therese Guovelin, Ungdomsbarometerns Ulrik Hoffman och Futurions Ann-Therése Enarsson och Carl Melin.

Debatt: Nya krav ställs när bredbandsbullerbyn lockar bort från storstaden
I stort uppslagna reportage kan vi ta del av berättelser om en ny grön våg där allt fler vill lämna storstäderna. Distansarbetet under pandemin har medfört att många människor fått insikt om ett annat typ av arbetsliv, där det inte är avgörande att bo där man jobbar. Det ställer nya krav på arbetsgivare och fackliga organisationer, skriver Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion, i en debattartikel i Arbetsvärlden.

Ny undersökning visar: Många redo att flytta ut från städerna
4 av 10 svenskar lockas av möjligheten att flytta längre bort från jobbet när de får möjlighet att jobba mer på distans. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Futurion. Mest lockar landsbygden och mindre samhällen utanför storstäderna.

Glöm inte pensionen! Nytt avsnitt av Framtidens färdigheter med Shoka Åhrman
Att sätta sig in i sin egen pension är en de viktigaste investeringarna inför framtiden, menar Shoka Åhrman, passionerad pensionsexpert på SPP. I senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar hon med Ann-Therése Enarsson om jämställdhet, egenmakt och fondbolagens ansvar för hållbar utveckling. Lyssna här!

Futurion svarar CUF på Expressen Debatt: ”Britt-Marie är redan otryggast”
Problemet med dagens arbetsrätt är inte att ”Britt-Marie” är för trygg och gör det för svårt för unga att få jobb. Tvärtom är det hon som känner sig som mest otrygg i arbetslivet, enligt nya siffror vi tagit fram tillsammans med SOM-institutet. Det skriver Futurions Ann-Therése Enarsson och Carl Melin i sitt svar till Cuf:s ordförande Réka Tolnai på Expressen Debatt idag.

Sex viktiga flyttmönster som formar framtidens arbetsliv
Coliving, bredbandsbullerbyar, skenande bostadspriser och nomadbyar. Futurion listar de viktigaste signalerna som visar hur normerna ändras för hur vi ser på att jobba och bo i framtiden.

Nytt avsnitt av Framtidens färdigheter – hela listan över framtidens jobb med Frida Berry Eklund från Våra barns klimat
Permakulturdesigner, materialmäklare och greenfluenser – i framtiden kommer vi att jobba med fokus på naturen, cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och AI. I ett färskt avsnitt av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar vi med Frida Berry Eklund från Våra barns klimat om listan 101 framtidsjobb som tagits fram tillsammans med Klimatklubben. Lyssna nu!

Futurion pratar på Biblioteksföreningens branschdagar
Kan biblioteken vara en pusselbit i framtidens flexibla arbetssätt när kontorsytorna blir mindre och fler flyttar ut från storstäderna? Futurions vd medverkar på Svensk biblioteksföreings branschdagar den 18 maj för att diskutera bibliotekens roll i framtidens distansarbete med Isobel Hadley-Kamptz.

Futurions Carl Melin och LO:s Susanna Gideonsson om fackens framtid
Futurions Carl Melin och LO:s ordförande Susanna Gideonsson pratade fackens framtid med Allan Larsson och Lotta Fogde i Facebooksända veckomagasinet ”Söndag 22.00” i söndags. Missade du samtalet kan du se det här.

Vad är facklig styrka i framtidens arbetsliv? Se sändningen från Futurions rapportpresentation
Vad är facklig styrka och hur ska förbunden anpassa sig till nya krav och förutsättningar när arbetslivet förändras? Det diskuterade bland andra Unionens Martin Linder och Futurions Ann-Therése Enarsson vid presentationen av vår nya rapport om facklig styrka. Titta här.

Tolv tankar om hur framtiden ändrats efter corona
Vad har vi lärt oss av ett drygt år med coronapandemi och vad väntar framöver? Ett drygt år efter att WHO deklarerade covid-19 som en pandemi, ställde Futurion frågan till en rad tongivande samtidstänkare. Var och en ger de ett unikt perspektiv av hur framtiden har ändrats – för samhället och för arbetslivet.

”Fler väljer bostadsort före arbetsort” – se sändningen från Futurions rapportsläpp om nya flyttmönster
Futurions signal scan-rapport Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv diskuterades vid ett välbesökt webbinarium den 31 mars. Fenomen som nomadbyar, wifi-tribes och bredbandsbullerbyar, och hur de påverkar arbetsgivare och regioner, diskuterades i sändningen som nu kan ses i efterhand.

Nytt avsnitt av Datadriven: ”Lär ut cybersäkerhet i lågstadiet”
Futurions podd Datadriven, om integritet i arbetslivet, är tillbaka. Vem har tillgång till vår persondata på Clubhouse, varför behöver vi förstå cyberpsykologi och vem bär ansvaret för att vi ska bete oss mer moget och riskmedvetet på nätet? Det diskuterar vi med ”säkerhetsevangelisten” Robert Willborg från Junglemap. Lyssna här!

Rapportpresentation 15 april: Vad är facklig styrka i framtidens arbetsliv?
Välkommen på en presentation av Futurions rapport Vad är facklig styrka? och ett samtal om facklig styrka i framtidens arbetsliv, med nya förutsättningar för facklig organisering. I panelen finns bland andra Unionens Martin Linder, rapportförfattaren, professor Anders Kjellberg och Futurions Ann-Therése Enarsson.

Ny rapport: Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv – en signalskanning
Digitala nomader, flytt från storstäderna och lokala satsningar för att locka talanger. I en ny rapport från Futurion har vi gett The Remote Lab i uppdrag att identifiera de viktigaste signalerna som visar hur vi ser på att jobba och bo i framtiden.

Ökat förtroende för facket
För femte året i rad ökar förtroendet för fackföreningarna i Medieakademins förtroendebarometer. Under det senaste året har även antalet medlemmar i facket ökat stort som en följd av den ekonomiska oro som coronapandemin inneburit för många arbetstagare.

Seminarium 31 mars: Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv – en signalskanning
I Futurions och The Remote Labs nya rapport ”Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv” skannar vi signalerna som kan komma att förändra normen kring bostadsort och arbetsliv i framtiden. Välkommen till ett samtal om trenderna som driver ett mer distansoberoende arbetsliv, och dess möjligheter och utmaningar. Tid: 31 mars, kl 10-11

Debatt: ”I framtiden är chefen en gamer”
“Dagens chefer har mycket att lära av spelvärlden där tydlighet, strategi och struktur premieras före att ha karisma”, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i en debattartikel för Unionens medlemstidning Kollega.

Ny rapport: Vad är facklig styrka?
Mycket av den fackliga legitimiteten och styrkan bygger på att vara närvarande där medlemmarna finns – ute på arbetsplatserna. Här finns det stora framtidsutmaningar för fackföreningarna. Det framgår av en ny rapport från Futurion, skriven av professor Anders Kjellberg.

Demokratisamtal 3: ”Vi måste rusta oss mot missinformation och uppblåst debatt”
Journalisternas kunskap om hur snabbt och lätt desinformation kan spridas idag måste öka, annars riskeras tilliten till medierna. Det konstateras i Futurions tredje demokratisamtal, där Carl Melin möter demokratiutredaren Carl Heath, Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och Hanna Linderstål från Earhart. Se samtalet här.

Efter tvärstoppet – hur får vi upp de ungas framtidstro? Se Futurions FIX-seminarium
Coronakrisen orsakade tvärstopp för unga på arbetsmarknaden i våras, och fick många att tvivla på sin konkurrenskraft. Men är det ett tillfälligt gupp i vägen eller en långtgående kris som kommer påverka en hel generation? Det diskuterades på Futurions digitala FIX-seminarium den 16 februari.

Demokratisamtal 2: ”Facken utgår från kompromiss – inte konflikt”
Populistiska och auktoritära strömningar vill begränsa det öppna samhället, samtidigt som vi ser att allt starkare engagemang att vara med och påverka och vara en aktiv del av civilsamhället. Andra delen av Futurions samtalsserie om demokratins handlade om folkrörelsernas roll. Se samtalet här.

Demokratisamtal 1: ”Begreppet polarisering vattnas ur”
Har begreppet polarisering tappat sin relevans när det används som ett argument för att tysta ner debatt? Det och mycket annat diskuteras av Arbetets Yonna Waltersson, Bulletins Carolin Dahlman, Timbros Andreas Johansson Heinö och Futurions Carl Melin, i det första av Futurions samtalsserie om demokratins framtid.

Krönika: Presidenten som ville stå ovanför lagarna
Självständiga myndigheter och tjänstemän upplevs som en tröghet för politiker som kräver total lojalitet och snabbt vill ändra på saker, skriver Futurions Carl Melin i en krönika hos Publikt.

FIX 2020: Välkommen på webbinarium om hur vi framtidssäkrar de unga – 16 februari
Självförtroendeknäck bland unga arbetstagare efter pandemin – hur får vi dem att känna framtidstro igen? Välkommen på Futurions webbinarium den 16 februari, kl 9, med Annika Sundén, Lotta Ilona Häyrynen och Ann-Therése Enarsson. Anmäl dig här.

Debatt: Pandemin knäcker arbetstagares framtidstro
Svenskarnas tro på sin egen konkurrenskraft i arbetslivet har försvagats ordentligt det senaste året. Det visar Futurions Framtidssäkringsindex, FIX. Nu krävs det stora framtidsinvesteringar i människors kunskap och färdigheter, skriver Futurion i en debattartikel hos Altinget.

Framtidssäkringsindex 2020 – dramatisk coronaeffekt
Pandemin har drastiskt försämrat svenskarnas syn på den egna ställningen på arbetsmarknaden. En av de grupper som har tappat mest är TCO-medlemmar. Det visar tankesmedjan Futurions Framtidssäkringsindex, FIX, för 2020. En fjärdedel tror att de skulle få svårt att hitta ett nytt motsvarande jobb om de blev av med sitt nuvarande och bara hälften ser sig själva som attraktiva på arbetsmarknaden.

Tre samtal om framtidens demokrati – start 9 februari
Futurion bjuder in till en serie samtal om demokratins framtid. Vid tre olika tillfällen kommer vi belysa frågor som polarisering, populism, alternativa sanningar och andra utmaningar mot vårt öppna samhälle. Start 9 februari.

Futurions verksamhetsberättelse 2020 – ett år präglat av pandemin
”Pandemin är inte över och vi kommer få leva med dess efterverkningar under lång tid. Men krisen ger oss en möjlighet att utvärdera och omvärdera hur vi vill leva, jobba och umgås – och skapa en förändring till det bättre”, skriver Futurions vd Ann-Thesése Enarsson i Futurions verksamhetsberättelse 2020.

Debatt: Män tar större ansvar i hemmet under pandemin
Hemmaarbetandet under pandemin har fått fler män att ta större ansvar för hemmet och barnen än tidigare, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i en debattartikel i Arbetsvärlden.

Ann-Therese Enarsson gästar podden Framtidslandet
Torsdagen den 28/1 gästar Futurions vd Ann-Therese Enarsson Framtidslandet för att prata om hur vi rustar oss för framtidens arbetsmarknad, vilken kompetens och färdigheter som efterfrågas och hur vi får den.

Futurion bland tyngsta opinionsbildarna
Futurions vd Ann-Therése Enarsson och forskningsledare Carl Melin finns med på listan när Dagens Opinion listar de tyngsta opinionsbildarna inom arbetsmarknad.

Carl Melin i SvD:s ledarpodd
Trumperan är över och Joe Biden har svurit presidenteden i USA. Men kommer han lyckas att ena det splittrade landet? Futurions forskningsledare Carl Melin gästar Svenska Dagbladets ledarpodd och ger sin syn. Lyssna här!

Trump må försvinna – men den bakomliggande populismen finns kvar
Maktskiftet i USA innebär inte att eran av auktoritär högerpopulism är över. Den finns kvar och den bekämpas inte genom att se ned på dess supportrar. Starka samhällskontrakt där alla kan se positivt på sin egen framtid är det bästa vaccinet mot nya Trumps, skriver Futurions Carl Melin.

Nytt avsnitt av Datadriven: AI i arbetslivet – attraktivt men riskfyllt
AI i arbetslivet kan ge stora vinster men också innebära allvarliga risker om den inte hanteras rätt. I senaste avsnittet av Futurions podd Datadriven pratar vi med Andrea Risberg på AI Sustainability Center om hantering av riskerna. ”Företag som tar riskerna på allvar har ett stort försprång”, säger hon.

Trygghet, tillit och Trump – vad borde vi lära oss från USA-valet?
Det kan verka ofattbart att en person som ljuger, mobbar och utnyttjar sin position kan bli president i USA. Men att dumförklara miljontals amerikaner hjälper oss inte att förstå. Futurions samhällsanalytiker Carl Melin går i denna spaning till botten med varför nästan hälften av USA:s väljarkår anser att Donald Trump står för den bästa politiken, och visar att motsvarande utveckling finns i Sverige.

Parterna möts: Hur blir framtiden för egenanställda?
Det är uppenbart att det är saker på gång inom egenanställningsbranschen. Arbetsmiljöverket har börjat granska gig-företagen och nyligen meddelade Yepstr att de tänker om och blir arbetsgivare åt de tusentals ungdomar som erbjuder sina tjänster via företaget. Vad blir nästa steg för att få egenställningarna att passa in i den svenska modellen? Det diskuterade parterna i Futurions seminarium den 4 december.

Nytt avsnitt av Datadriven: ”Arbetsmiljöfrågan kommer in för sent”
Digitaliseringen handlar främst om fördelar för användarna, och för lite om medarbetarna som använder tekniken. Det säger arbetsvetenskapsforskaren Carin Håkansta i Futurions podd Datadriven, och ger också en förklaring till varför. Lyssna på det senaste avsnittet!

Ny rapport: Fack i förändring
Facket krymper nästan överallt i Europa, även i länder där facket traditionellt är starkt. Men vad ligger bakom nedgången i länder som Sverige, Finland och Tyskland? Det svarar vi på i rapporten ”Fack i förändring – exempel från fyra länder” som Futurion tagit fram tillsammans med Unionen.

Välkommen på webbinarium: Hur kommer vi att vara anställda i framtiden?
En relativt ny anställningsform, egenanställda, ökar i popularitet. En av förklaringarna är att en del vill arbeta på detta sätt för att de ger dem en större frihet att välja uppdrag och uppdragsgivare och att det kan vara ett första steg in på arbetsmarknaden. Andra ser det snarare som ett sätt för arbetsgivare att slippa ge arbetstagare samma trygghet och villkor som om de vore anställda. Välkommen på webbinarium på ämnet!

Samtal med Katrine Marçal: ”Idén om manlighet bromsar utvecklingen”
Vi bestämmer själva hur vår framtid ska se ut. Det säger bokaktuella Katrine Marçal i en intervju med Futurions Ann-Therése Enarsson. Se hela samtalet här.

Nytt avsnitt av Datadriven: ”Digitaliseringen får inte äventyra ett gott liv”
Innovation handlar om att testa och göra misstag. Men vi har nått ett läge där vi behöver bli mer medvetna om säkerhet och integritet, säger Innovationsföretagens Magnus Höij. Hör honom diskutera balansen mellan kreativitet och ansvar i senaste avsnittet av Datadriven.

Feltänk och feministisk framtid – ett samtal med Katrine Marçal
Futurions Ann-Therése Enarsson möter författaren och skribenten Katrine Marçal i ett samtal om hennes hyllade bok ”Att uppfinna världen”. Intervjun sänds den 24 november på vår Futurions Facebooksida.

Futurion i SLA-podden: vems ansvar är egentligen kompetensutvecklingen?
Futurions vd Ann-Therese Enarsson gästar SLA-podden från Swedish Learning Association, för att diskutera behov och förutsättningar för kompetensutveckling – och var ansvaret egentligen ligger. Samtalet behandlar även motivation, lärmiljö och så klart anpassning till en ny typ av arbetsmarknad.

Futurion på Internetdagarna: skala upp digital transformation
De flesta verksamheter har kommit igång med sin digitala transformation. Men hur skalar man upp transformationen och får full effekt i hela verksamheten och optimerar konkurrenskraft, effektivitet och innovation? Det får vi reda på under spåret Accelerera och skala upp digital transformation på Internetdagarna 2020.

Sök till Sveriges första utbildning i Feministisk digitalisering!
Futurion är stolta över att medverka som expert, partner och utbildare i den nya utbildningen i Feministisk digitalisering som fackförbundet Vision har initierat. Läs mer och ansök!

”Vi som jobbade hemma” – se TCO:s webbinarium här
Coronapandemin har påverkat hur vi lever och hur vi arbetar. Många har bytt skrivbordet på kontoret mot köksbordet hemmavid. Distansarbetet kan ge oss en bättre balans mellan jobb och privatliv, men också orsaka stress och att man arbetar för mycket. Futurion medverkade genom vd Ann-Therese Enarsson i ett webbinarium på temat, arrangerat av TCO.

Succé för Futurions valvaka – fler aktiviteter i pipen
Under det amerikanska presidentvalet valde Futurions Carl Melin att livesända en valvaka på Facebook, inklusive sändningar för uppsnack och efteranalys, vilket möttes av stort intresse, engagerade tittare och rekordtrafik i Futurions kanaler.

FutureSkills har blivit rekryteringsspel
Future Skills har blivit rekryteringsspel! Tillsammans med Digitalt innovationscenter, Area Academy, Yrkesjakten och Dreamhack har vi på Futurion arrangerat Future Skills Lounge både i Almedalen och på självaste Dreamhack för att samtala om gaming och vilka färdigheter och kunskaper som utvecklas av spelande och hur vi kan synliggöra det för rekryterare och chefer.

Nytt avsnitt av Datadriven: ”Vi behöver en skandal!”
Det kan behövas en rejäl skandal för att få upp medvetandet om hur mycket integritetskränkande data vi lämnar ifrån oss i arbetslivet. Det säger TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom i senaste avsnittet av Futurion-podden Datadriven.

Från sovstad till småstad: distansarbetets betydelse för våra sociala kontakter
Aldrig förr har så många svenskar arbetat hemifrån och vi kan räkna med att många kommer att fortsätta att arbeta på distans även när vi har lämnat pandemin bakom oss. Det är ganska uppenbart vad distansarbete betyder för arbetet och arbetsresor. Men vad betyder det på sikt, för våra värderingar och för vårt samhälle. Futurion presenterar två skilda scenarier om hur framtiden kan komma att se ut om vi fortsätter att jobba hemifrån i stor omfattning.

DEBATT: Distansarbetet kan väcka nytt liv i bostadsområden
Idag (28/10-2020) skriver Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin en debattartikel hos Arbetsvärlden. Texten handlar om distansjobbandets positiva effekter på närsamhället och byggs på siffror ur en ny Novusundersökning på uppdrag av Futurion.

Se igen: Anne-Marie Eklund Löwinder om digital integritet
Var medveten om att allt du gör i arbetsgivarens verktyg och nätverk loggas, och se till att du vet vad du får och inte får göra. Det var Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinders budskap till arbetstagare när hon gästade Futurion och DigitAlmedalen i somras.

Se i efterhand: Futurion öppningstalar på Teamsdagen
Under årets Teamsdagen den 14 oktober, arrangerad av Microsoft Sverige, deltog Futurions vd Ann-Therese Enarsson i den inledande paneldiskussionen om hur vi tacklat, och tacklar de utmaningar som Corona-pandemin förde med sig, både vad gäller arbetsmiljö, ledarskap, tekniska hjälpmedel och de mänskliga kontakterna.

Mattias Beijmo: Digitalisering ökar obalansen – facken kan minska den
Ska du som anställd få samma insyn som arbetsgivaren i den data du genererar på arbetsplatsen?Det nya arbetslivet skapar en rad nya frågeställningar för fackförbunden. För att förstå hur den datadrivna ekonomin påverkar arbetstagarens rättigheter krävs att fackförbunden förstår den datadrivna ekonomins inre. Detta skriver IT-experten Mattias Beijmo i sin tredje gästspaning om övervakning på arbetsplatsen.

Futurion på Teamsdagen om Det nya normala arbetslivet
Effektivitet och flexibilitet stärks när fler jobbar hemifrån, men kreativiteten och innovationskraften lider av att vi inte träffas. Det konstaterades när Futurions vd Ann-Therese Enarsson deltog i ett panelsamtal om Det nya normala på Microsoft Sveriges Teamsdagen. I samtalet deltog även Microsofts vd Hélène Barnekow och Uclaritys vd Niklas Olsson Hellström.

Futurion söker social media manager
Tankesmedjan Futurion söker social media manager och webbredaktör. Kom och hjälp oss stärka vår närvaro i digitala kanaler. Ansök nu!

Nytt avsnitt av Datadriven – Ledarskap och övervakning
För arbetsgivare finns det stora fördelar med digitala verktyg som effektiviserar och rationaliserar arbetet, ökar säkerheten och håller koll på de anställdas aktiviteter. Men hur långt får man gå utan att bryta mot regler som GDPR eller kränka medarbetarnas integritet?

Se webbinariet i efterhand: rapportsläpp om distansjobbandets effekter
Distansarbetet har blottat nya behov och frågeställningar. Förändrad arbetsmiljö och nya tekniska verktyg utmanar ledarskapet till snabb utveckling. Men hur påverkar distansarbetet våra attityder och värderingar? Påverkas vår uppfattning av arbete och vår framtidstro? Detta pratade vi om i ett livesänt och välbesökt webbinarium den 7 oktober 2020.

Futurion debatterar i Arbetsvärlden: ”Övervakningsivern riskerar den personliga integriteten”
Det omfattande distansjobbandet ökar arbetsgivarnas behov och möjligheter att använda tekniska verktyg för att övervaka sina anställdas arbete. Utvecklingen sker snabbt och ofta utan tillräcklig hänsyn till konsekvenserna för arbetsmiljö och personlig integritet. Det är dags att ta diskussionen om digital övervakning på arbetsplatserna, skriver Ann-Therese Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion i Arbetsvärlden idag (8 oktober 2020).

Mattias Beijmo: Så övervakas vi av våra arbetsgivare
Virtuella kaffeautomater där samtalen spelas in och medarbetare som sätter betyg på varandra. I sin andra gästspaning om övervakning i arbetslivet ger IT-experten Mattias Beijmo en rad exempel på hur arbetsgivare håller koll på sina anställda – ofta utan deras kännedom. ”Den digitala övervakningen av anställda är redan en integrerad del av svenska arbetsplatser”, skriver han.

Futurion på Altinget: ”Tilliten i samhället skadas av otryggt arbetsliv”
Människor med svag ställning på arbetsmarknaden som är i stort behov av politiska insatser är också de med lägst förtroende för politikernas förmåga att hantera samhällsproblem. Ett arbetsliv med trygga anställningar skapar framtidstro och ger en högre tillit, skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin från Futurion på Altinget Debatt idag (2 oktober, 2020).

Futurion om gaming och arbetsliv på Bokmässan: kolla i efterhand
För andra året i rad tog Futurion plats på Bokmässans scen Digital kultur, som fokuserar på demokrati, digitalisering och lärande. Futurions vd Ann-Therese Enarsson och Svenska e-sportförbundets ordförande Sammi Kaidi diskuterade varför rekryterare bör vidga vyerna och börja se spelande som en het merit hos jobbsökare. Seminariet ”Från raid-ledare till VD – kan spelande vara en väg in i arbetslivet?” går att se i efterhand på Bokmässan PLAY.

Futurion framtidsspanar om polisyrket
Futurion var på plats på Polisförbundets kongress den 23 september genom vd Ann-Therese Enarsson som talade om polisyrket som framtidsval, och vilka värderingar och attityder som kommer påverka yrkesvalen framöver.

Välkomna på rapportpresentation: Har distansjobbandet ändrat vår inställning till arbete?
Ta del av en ny rapport om våra attityder till distansjobbandet som genomförts på uppdrag av nystartade initiativet The Remote Lab. Vad kommer bli avgörande för att distansjobbandet slår rot denna gång, och hur kan de långsiktiga effekterna se ut?

Datadriven avsnitt 3 – Hur lagligt är det att övervaka sina anställda?
Vad säger lagen om övervakning på arbetsplatsen och datainsamling om medarbetarna? Hur ska regelverket hänga med den snabba tekniska utvecklingen? Det och mycket mer diskuteras i veckans avsnitt av Datadriven – integritet i arbetslivet. Gästar gör Civil RIghts Defenders Marcin de Kaminski.

Mattias Beijmo: Så har internets utveckling försvagat integriteten
I tre gästspaningar för Futurion ger IT-experten och författaren Mattias Beijmo sin bild av hur digitaliseringen försämrar våra möjligheter till privat integritet i arbetslivet, och vilka utmaningar det innebär för fackförbunden. Först ut: så har internets utveckling förändrat integritetsbegreppet i grunden.

Futurion på årets digitala Bokmässa: Från raidledare till VD?
Årets Bokmässa blir helt digital, med ett spännande program öppet för alla. Futurion arrangerar seminariet ”Från raidledare till VD – kan spelande vara en väg in i arbetslivet?” lördag den 26 september kl 10.00. Seminariet ses på Bokmässan Play och är kostnadsfritt.

Fackens utmaningar i pandemins spår
Coronakrisen innebär dramatiska förändringar för arbetslivet i Sverige. Futurions forskningsledare Carl Melin pekar ut de viktigaste frågorna för fackföreningsrörelsen just nu. Läs spaningen här!

Nytt avsnitt av podden Datadriven: Hur övervakad är du?
Hur utbredd är användningen av övervakningsteknik i svenska företag? Hur mycket får jag som arbetstagare veta? Och vilken attityd har vi till att bli övervakade? I andra avsnittet av Datadriven gästas Ann-Therese och Mattias av Civil Rights Defenders programchef Marcin de Kaminski.

Premiär för Datadriven – Futurions nya podd om digital övervakning i arbetslivet
Idag finns möjligheten för din arbetsgivare att övervaka det mesta du gör på jobbet. Fullt lagligt kan dina telefonsamtal spelas in, din datortrafik registreras och din GPS-data skvallra för chefen exakt hur och när du rör dig. Hur utbrett är detta och hur påverkar det arbetsmarknaden och dig som arbetstagare? Detta undersöker Futurion nya i poddserien Datadriven – om integritet i arbetslivet.

Futurion i SVT: Carl Melin om det amerikanska valet
I dagens (28/8) SVT Morgonstudion medverkade Futurions forskningsledare Carl Melin för att analysera det amerikanska presidentvalet mellan Trump och Biden.

Tillit, polarisering och arbetsliv
Tillit och förtroende gör oss starkare – både som individer och som samhälle. Tillit underlättar affärer och andra relationer och ökar därmed vårt välstånd. Svenska folket ligger i topp i ”tillitsligan” men samtidigt finns det stora skillnader mellan olika grupper. Detta skriver Carl Melin, forskningsledare på Futurion.

Premiär för The Remote Lab – Futurion partner i global satsning kring distansarbete
Nu lanseras The Remote Lab, ett kunskaps- och utvecklingsnav för framtidens distansoberoende arbetsliv. Vi på Futurion är stolta samarbetspartners, och vår vd Ann-Therese Enarsson är en del av The Remote Labs advisory board.

Nytt poddavsnitt: Nicklas Berild Lundblad – superspanaren som kopplar världspolitik med teknik
Äntligen ett nytt avsnitt av vår podd Framtidens färdigheter! Ett riktigt kanonavsnitt, om vi får säga det själva. Avsnittets gäst är Nicklas Berild Lundblad, samhällsplaneringschef på Google. Vi pratar hur den världspolitiska kartan hänger ihop med teknikutveckling, arbetsmarknad och affärsmodeller. Och vad är egentligen institutionell innovation? Lyssna!

Futurion rekryterar Kristin Djerf
Futurion rekryterar Kristin Djerf som contentstrateg och projektledare. Kristin kommer ta en ny roll på Futurion som handlar om att förpacka och utveckla Futurions digitala kommunikation.

Futurion i SVT Aktuellt: Vad har vi lärt oss?
I dagarna börjar många att arbeta igen efter semestern, och med anledning av detta medverkade Futurions vd Ann-Therese Enarsson i SVT Aktuellt för att diskutera vad vi lärt oss om distansjobbande efter våren – och hur vi bäst hanterar situationen i höst.

DEBATT: Risker och utmaningar med utökat hemarbete
DEBATT: ”Distansarbete är inte för alla”, skriver Futurions vd Ann-Therese Enarsson och Anna Johansson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (S) på Aftonbladet Debatt den 23 juli 2020. Läs hela debattartikeln här.

Futurion i SVT Nyheter: Carl Melin kommenterar läget inför USA-valet
Med anledning av det stundande presidentvalet i USA medverkade Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin i SVT Nyheter för att kommentera det politiska läget.
Futurion i Entreprenörskapsforums podcast ”Efter pandemin”
Futurions forskningschef Carl Melin gästar Entreprenörskapsforums podcast Efter pandemin för att samtala om vilka färdigheter som kommer att behövas på framtidens arbetsmarknad. Hur omformas dynamiken, hur skapar vi trygghet i arbetslivet och vad innebär egentligen mikrolärande?

Snart dags för DigitAlmedalen!
Nu kör vi igång DigitAlmedalen, Futurions webbevent om framtidens arbetsliv. Sändningarna rullar på www.digitalmedalen.se och på Futurions Facebooksida. Vi startar måndag klockan 9.00 och håller på till klockan 12.00. Sedan gäller samma tider till och med torsdag.

Futurion del av expertgrupp för pandemins geopolitiska konsekvenser
Futurion är inbjudna till expertgruppen för Mistra Geopolitics scenarioanalys över coronapandemins geopolitiska konsekvenser. Vi ställde tre frågor till Futurions vd Ann-Therese Enarsson om projektet!

DEBATT: ”Facebook sänker lönen om du jobbar i fattigt område”
DEBATT. Distansarbete lär bli allt vanligare. Kommer världen då att följa Mark Zuckerbergs nya lönemodell? Facken måste fundera på sin roll i en ny arbetssituation, skriver Ann-Therese Enarsson, vd Futurion.

Charlotta Lundin – superentreprenören som brinner för att skapa mötesplatser
I veckans avsnitt av Framtidens färdigheter gästas Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion, av entreprenören Charlotta Lundin. Hon är bland annat grundare av karriärnätverket businesswomen.se. Den röda tråden i alla hennes engagemang har varit drivkraften att skapa plattformar och platser där människor kan utbyta kunskaper och erfarenheter. Lyssna på avsnittet här.

Webbinarium: Vad händer med våra värderingar efter pandemin?
Ann-Therése Enarsson leder ett samtal om hur pandemin påverkar människors värderingar och vad vi har att förvänta oss under de kommande åren. Samtalet tar sin utgångspunkt i en essä som Carl Melin författat om svenskarnas värderingar, vad som driver värderingsförändringar och vad coronakrisen kan komma att betyda. Essän kommenteras av hållbarhetsrådgivaren och tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson samt opinionsanalytikern och tidigare Timbro-chefen Markus Uvell.

Ann-Therese Enarsson medverkar i podden Heja Framtiden
Heja Framtiden är en podcast som diskuterar framtidsfrågor som rör positiv utveckling och tekniska frågor men även hur man skapar en bättre framtid tillsammans. I det senaste avsnittet medverkar Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion. Lyssna här.

Vår tillit kommer att prövas ytterligare
”Svenskarna är ett av världens mest tillitsfulla folk. Med tillit menas både mellanmänsklig tillit – att vi litar på våra medmänniskor – och tilltro till olika institutioner, exempelvis våra myndigheter. Tillit ska inte förväxlas med naivitet, i stället kan tillit ses som en tro på att de allra flesta vill väl och gör så gott de kan utifrån deras förmågor, resurser och andra förutsättningar”, skriver Carl Melin, forskningsledare på Futurion.

Första FutureFit genomförd – så här tyckte deltagarna om utbildningen
I februari startade den första omgången av FutureFit med 500 deltagare. Nu har kursen avslutats och vi frågade fyra deltagare vad de tyckte om utbildningen.

”Den politiska handlingskraften avgör vår framtid – därför måste vi våga investera för framtiden”
”De politiska beslut som fattas nu kommer att Sveriges utveckling under decennier framöver. Om vi inte hanterar de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset riskerar vi en utveckling som på sikt kan leda till att dagens politiska institutioner faller sönder med stora konflikter som följd. Rätt hanterat kan dock det som sker nu i stället stärka sammanhållningen och framtidstron. Men det kräver politiker som vågar satsa”, skriver Carl Melin, forskningsledaren på Futurion.

Facket och jobben – vad händer efter corona?
Medlemmarna strömmar nu till fackförbunden. Unionen har till exempel fått närmare 20 000 nya medlemmar under de senaste veckorna. Och vikten av a-kassa har många blivit smärtsamt påminda om. Det är i krislägen som detta vi blir klara över hur viktigt det är med samarbete. Ann-Therese Enarssson, vd på tankesmedjan Futurion svarar på tre centrala frågor om arbetsmarknaden efter corona.

Futurion lanserar ett digitalt Almedalen – DigitAlmedalen
I sommar skapar tankesmedjan Futurion ett digitalt Almedalen som går under namnet DigitAlmedalen, en vecka med livesändningar, tv-sända poddprogram och inbjudna gäster. Med satsningen vill Futurion lyfta frågor om framtidens arbetsmarknad.

Samtidstänkare om ett Sverige efter Coronakrisen
Krishanteringen av Corona är i full gång. Det är därför svårt att göra den långsiktiga analysen av hur pandemin kommer att forma vår framtid. Att blicka mot en horisont som hela tiden flyttar sig gör det nästintill omöjligt att forma ett helhetsgrepp om situationen och ta in vidden av effekterna. Därför valde vi att fråga några av Sveriges mest spännande samtidstänkare, entreprenörer och kreativa personer om vad som upptar deras tankevärld – just nu. Vad ser dom? Vilka perspektiv och insikter börjar sjunka in? Vad kommer vara viktigt att ta in i den större analysen?

Ann-Therese Enarsson gästar Be digital-podden: ”Vad händer när chefen blir en app?”
Vilka färdigheter behöver du utveckla för framtidens arbetsmarknad? Hur påverkas vi människor och våra arbetsplatser av detta? Vad bör man som företagare, ledare tänka på – när arbetslivet förändras snabbt? Det är några av de frågor som Futurions vd, Ann-Therese Enarsson diskuterar med programledaren Stefan Skoglund i Be digital-podden.

Fyra korta frågor om distansjobb: I spåren av corona – framtidens arbetsvanor kommer att förändras
Stora omvälvande händelser som pandemier tenderar att förändra människors värderingar. Nu står även våra arbetsvanor inför ett stort skifte. Det säger Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion. Här svarar hon på fyra frågor om hur hon tror att det kommer att förändras.

Vi står inför ett värderingsskifte
”I spåren av coronaviruset förändras vårt beteende på kort sikt, vår ekonomi på medellång sikt och våra värderingar på lång sikt”, skriver Carl Melin. Läs hans spaning här.

Sara Övreby, Google: Gör dig redo för en automatiserad framtid
Varför är framtidens arbetsliv en prioriterad fråga för Google? Varför har de valt att finansiera FutureFit Sweden? Lyssna på poddgästen Sara Övreby från Google som även tipsar om kostnadsfria kurser som du kan gå online.

Futurions verksamhetsberättelse 2019 – ett år av förändring, förtroende och facklig framtid
”Som tankesmedja för framtidens arbetsliv har vi som uppdrag att bidra med insikter och kunskap om de utmaningar och möjligheter som tjänstemän i Sverige står inför. Allt syftar till att ge medlemmarna och fackförbunden möjlighet att staka ut rätt strategier för en ökad organisering och bidra till ökad relevans av partsmodellen på sikt.” Läs verksamhetsberättelsen för 2019.

Futurion-vd nominerad till priset som Årets Opinionsbildare
Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion, är nominerad till priset som Årets Opinionsbildare 2019.

DEBATT: 700 000 i Sverige känner sig hotade av teknikskiftet
DEBATT. Ny teknik och ökad global konkurrens skapar stora förändringar på arbetsmarknaden. I den verkligheten är det lätt att känna sig osäker på sin egen plats på arbetsmarknaden. Futurion har därför kartlagt hur svenska arbetstagare uppfattar sin konkurrenskraft.

Futurion i SvD Brännpunkt: ”Så hade Sverige sett ut utan fackförbund”
”Utan fackföreningar skulle de svenska lönerna vara betydligt lägre. För en genomsnittlig arbetstagare handlar det om ungefär 60 000 kronor om året”. Det skriver Ann-Therése Enarsson och Carl Melin, Futurion, i en debattartikel på Svenska Dagbladet.

Framtidssäkringsindex – 700 000 i Sverige känner sig hotade av teknikskiftet
700 000 svenskar känner sig hotade av teknikskiftet. Ny teknik skapar stora arbetsmarknadsförändringar. Med anledning av detta presenterar Futurion Framtidssäkringsindex. Indexet kartlägger hur svenska arbetstagare uppfattar sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden och visar att nästan 700 000 personer bedömer att de skulle ha svårt att skaffa ett likvärdigt arbete om de blev av med sitt nuvarande. Dessutom visar det att bara en av fyra arbetstagare anser sig ha en säker position på arbetsmarknaden.

Linda Waxin: Framtidens rekrytering förändrar hela rekryteringsbranschen
Podd. Hur ser framtidens rekrytering ut? Hur hittar företagen kompetens i framtiden? Vilka värderingar kommer vara viktiga? Och varför skiftar makten från rekryteraren till talangen? Lyssna när Linda Waxin berättar sin historia för Ann-Therése Enarsson och varför hon tror att rekryteringsbranschen kommer förändras radikalt, varför kvinnligt ägande är en väg till jämställdhet och varför hon tar sig an framtiden med känslan av att framtiden är knapp.

Om facket inte fanns – en kontrafaktisk analys
I rapporten Om facket inte fanns – en kontrafaktisk analys ligger fokus på fackföreningsrörelsens påverkan på samhällsekonomi och privatekonomi. Hur skulle det se ut? Läs rapporten. Här finns både en sammanfattning och rapporten i sin helhet.

Ulf Skarin: Nätverkskonstnären som lunchar sig till futurebilities
Podd: Hur möter man framtidens arbetsliv? Vad är egentligen lärande? Vad kan du lära dig av att äta lunch med en främling? Och är all förändring av godo? Ekonomijournalisten och entreprenören Ulf Skarin äter lunch med en ny person varje dag. I skrivande stund har det blivit över 1 000 luncher med människor inom nya näringslivet. Lyssna när Ulf Skarin pratar om sin syn på lärande och framtidens arbetsliv.

Systembolagets vd, Magdalena Gerger: ”Kompetens är en färskvara”
Podd: Hur jobbar Systembolaget i vardagen med lärande och kompetensutveckling? Vilka drivkrafter är viktiga? Hur fyller en vd på sin kunskap? Och vilken är den viktigaste färdigheten i framtiden? I det här avsnittet är vår poddgäst ingen mindre än Systembolagets vd, Magdalena Gerger.

Samhällsdebatten behöver mer hopp och framtidstro
Samhällsdebatten behöver mer hopp och framtidstro. Självklart inte bara prat utan det behövs också tydliga reformer och åtgärder som visar att en bra framtid är möjlig. Visst står vi för en rad utmaningar och visst finns det stora samhällsproblem, men de bra sakerna – och framför allt framtidstron – har hamnat helt i skymundan.

Karin Bjerde, Kognity: ”Den största konkurrenten för edtech är mindset”
Enligt vår poddgäst Karin Bjerde kommer en miljard elever behöva utbildas fram till 2030. För att klara det skulle 67 miljoner lärare behöva utbildas. Samtidigt finns studier som visar på att många lärare kan tänka sig att sluta och byta bransch på grund av arbetsbelastningen. Hur ska vi klara av det här? Är edtech en del av lösningen? Vilka utmaningar står edtech-branschen inför? Varför behöver lärandet en positiv debatt och holistiskt tänkande? Varför är mindset den största konkurrenten för edtech? Hur kan man använda edtech på arbetsplatsen? Vilket ansvar och vilka möjligheteter har arbetsgivaren? Och så klart, vilken är den viktigaste färdigheten i framtiden?

Forskningschefen: Så bemöter vi populismen
INTERVJU. Carl Melin, samhällsanalytiker och forskningschef på Futurion, har tittat på vad olika forskare och andra experter dragit för slutsatser kring orsaker till populismen och sammanställt dessa i en essä.

Hopp och framtidstro – så bemöter vi populismen
ESSÄ. Runt om i världen går auktoritära populister framåt i allmänna val. Populistiska partier ökar sitt stöd och populistiska kandidater blir valda. I enstaka val i enskilda länder kan de gå tillbaka, som senast i Danmark. Men den långsiktiga trenden är att de auktoritära rörelserna blir allt starkare över tid. Statsvetare och nationalekonomer har tillsammans med sociologer, psykologer och opinionsanalytiker framfört olika teorier om varför stödet för auktoritär populism ökar. I grunden går det att gruppera de olika förklaringsmodellerna i två olika kategorier. Det finns ekonomiska förklaringsmodeller och det finns kulturella. Genom positiva framtidsberättelser kan vi bemöta populismen. Det räcker dock inte att prata om framtidstro. Det behövs också tydliga reformer och åtgärder som visar att en bra framtid är möjlig. Här har både politiken och arbetsmarknadens parter ett stort ansvar.

Lotta Stern, vice vd Ratio, i Futurions podcast: ”Öka konkurrensen mellan fackförbunden”
I Sverige är andelen som är med i facket högre än i nästan alla andra länder. Men normen att ”man ska var med i facket” håller på att försvinna. Och ingen vet var brytpunkten i facklig anslutning ligger för att den svenska modellen skall fortsätta att fungera. – Jag vet att det är lite av ett tabu, men jag tycker att det är alldeles för lite konkurrens mellan olika fackförbund. Det hämmar innovationskraften. Det säger Lotta Stern, vice vd på näringslivets forskningsinstitut Ratio, när hon gästar Ann-Therese Enarsson och Anna Danielsson Öberg i Futurions podcast Vad är grejen med facket?

Vad behöver vi göra nu för att det ska bli rätt sen?
Även om hösten gör sig påmind med sina mörka kvällar så ser jag ljust på framtiden, men den kommer inte av sig själv. Vi befinner oss just nu i en tid av stark teknisk utveckling – en tid som vissa kallar ”den fjärde industriella revolutionen”. Kärnfrågan är ju hur vi bygger ett resilient system och samhälle som skapar trygghet under förändring. Det behövs insikter, kunskaper och perspektiv om det samhälle som nu formas. De förändringar vi står inför nu ställer stora och nya krav på både politiken och arbetsmarknadens parter. Vad behöver vi göra nu för att det ska bli rätt sen? Vilka svaga signaler bör vi lyssna till?

Victor Bernhardtz, ombudsman för digitala arbetsmarknader, i Futurions podcast: ”Plattformar är också arbetsgivare”
Plattformsekonomin är ingen bransch. Det är en modell för att förmedla tjänster i många olika branscher. Men plattformar är arbetsgivare. Helt enkelt eftersom den som tar korta uppdrag i den så kallade gig-ekonomin också behöver ha sjyssta villkor. Det säger Victor Bernhardtz, ombudsman för digitala arbetsmarknader på Unionen, när han gästar Ann-Therese Enarsson och Anna Danielsson Öberg i Futurions podcast Vad är grejen med facket.

Så framtidssäkrar vi jobben – tre av Futurions lösningar
Automatiseringen kan skapa ett bättre samhälle och ge oss mer välstånd på sikt. Men fel hanterat kommer den inte bara att skapa vinnare utan också många förlorare. Det centrala är en fungerande omställning, det vill säga att människor behöver ges rätt förutsättningar för att hela tiden kunna möta de nya kunskapskraven som teknikutvecklingen innebär.

Teknikfälla eller innovationsmotor – klarar arbetsmarknaden och demokratin automatiseringen?
Den 14 augusti hade vi en debattartikel i DN med slutsatsen att vi står inför stora utmaningar, men att det finns lösningar. Sverige behöver enstrategi för satsningar på teknikutveckling där det ökade välståndet kommer alla till del.

Automatisering är något positivt – men fel hanterat kan det ge stora påfrestningar på människor och samhälle
Automatiseringen innebär i grunden något positivt för samhället och människor men skapar på kort sikt både vinnare och förlorare. För att den ska bli långsiktigt positiv måste den hanteras rätt även i det korta perspektivet. Carl Benedikt Frey och Carl Melin blev publicerade på DN debatt 14 augusti 2019.

Ny idéskrift: #tags, influencers och medlemsmöten – framtidens organisering, mobilisering och engagemang
Den här skriften är en dokumentation från ett hackinarium 24 april 2019 – en workshop om framtidens organisering, mobilisering och engagemang.

Matti Olofsson, vd Junglemap, i Futurions podcast: ”Lärande är en process. Inte ett event.”
Lärande handlar om processer. Om repetition, reflektion och förstärkning. Det är så vi lär oss och förändrar våra beteenden. Men i arbetslivet betraktar vi lärande som enskilda events. Vi går på kurser som är omöjliga att mäta effekten av. Det säger Matti Olofsson, vd på Junglemap Sverige, när han gästar Ann-Therese Enarsson och Per Lagerström i Futurions podcast Framtidens färdigheter.

”Dags att sadla om?” Webbsändning från Futurions seminarium 23 maj
Hur ser svenska folket på teknikens effekter på framtidens jobb? På stress och osäkra arbetsvillkor? Och vilken syn har vi på behovet av kompetensutveckling och fortbildning? SOM-institutet vid Göteborgs universitet ställer på uppdrag av Futurion årligen ett antal frågor kring dessa teman.

”Sadla om eller fylla på?” – Carl Melin om svenska folkets syn på kompetensutveckling och omskolning
“Utbildning kommer i framtiden i mindre utsträckning handlar om att ”gå på kurs”. I stället handlar det om olika formera av mikrolärande i vardagen. Genom att människor utvecklar befintliga färdigheter och kompetenser och kompletterar dessa med nya kan de konkurrera om nya yrken. I framtiden kommer vi att identifiera oss mera med vad vi kan och mindre med exakt vad vi är anställda för att göra.” Det skriver Futurions forskningsledare Carl Melin i en spaning om svenska folkets inställning till kompetensutveckling, omskolning och fackens och arbetsgivarnas roll och ansvar.

Ann-Therese Enarsson i Visions Chefspodd: ”Framtidens chef kommer att leda självkörande organisationer”
Hur är man chef i framtiden? Futurions vd Ann-Therese Enarsson gästar Visions Chefspodd och reder ut hur du leder en verksamhet när pyramiderna rasar och besluten flyttas ut?

Veronica Magnusson, ordförande Vision, i Futurions podcast: ”Trovärdighet hänger på lokal närvaro”
Facklig framgång handlar i grunden om tre saker: Att allltid ha fokus på medlemsvärvningen, att berätta varför det är viktigt att vara många och att hela tiden vara lokalt närvarande. Det är så facket fortsätter vara relevant även i framtiden. Det säger Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision, när hon besöker Ann-Therese Enarsson och Anna Danielsson Öberg i Futurions podcast Vad är grejen med facket?

”Lågt förtroende men stor nytta” – Carl Melin om svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar
En stor majoritet av svenska folket anser att fackföreningarna har betydelse för löneutvecklingen, anställningstryggheten, välfärden och demokratin. Däremot anser inte en majoritet att facket har betydelse för den egna kompetensutvecklingen. Det finns alltså skäl till att ur ett fackligt perspektiv till delar vara nöjt men även se problem och utmaningar.” Det skriver Futurions forskningsledare Carl Melin i en spaning om svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar.

Maja Stridsberg, PR-konsult och #metoo-organisatör, i Futurions podcast: ”Facket måste sluta fixa saker åt folk och börja kanalisera engagemang istället”
Maja Stridsberg är senior rådgivare på PR-byrån Westander. Hon har en bakgrund från Rättviseförmedlingen, är styrelseledamot i Kodcentrum och var en av initiativtagarna till PR-branschens #metoo-upprop #sistabriefen.- Jag brukar kalla mig hälften PR-konsult och hälften aktivist, säger hon när hon gästar Ann-Therese Enarsson och Anna Danielsson Öberg i Futurions podcast Vad är grejen med facket?

Ann-Therese Enarsson i HowToTalk: ”Tillåtande ledarskap är framtiden”
Ann-Therese Enarsson medverkar i ett samtal om framtidens entreprenörskap i HowToTalk – en talkshow på YouTube som leds av säljinspiratören Navid Fard.

Förena och förändra – Om facklig organisering i framtiden
Vi människor har alltid organiserat och mobiliserat oss för att skapa förändring. Den tekniska utvecklingen ger oss visserligen nya verktyg och möjligheter, men våra mänskliga behov är i grunden desamma nu som tidigare. I kunskapsöversikten Förena och förändra – Om facklig organisering i framtiden, går Futurions forskningsledare Carl Melin igenom hur organisering har skett historiskt och ställer frågor om hur vi kommer att organisera och mobilisera engagemang i framtiden.

Per Lagerström i Arbetsgivarpodden: ”Vi behöver framtidssäkra vår syn på kompetens”
Att rekrytera för förändring är nåt helt annat än att rekrytera för förvaltning. Hela den statliga myndighetssfären behöver hitta tekniker för att hitta det som behövs runt hörnet. Det säger Per Lagerström, kommunikationsansvarig på Futurion, när han gästar Arbetsgivarverkets podcast.