
Populärkulturen älskar att flirta med det mörka, mystiska och rebelliska. Just nu ser vi en våg av “Dark Feminine” – från musikvideos med ursinne och kaxiga blickar till serier som hyllar kvinnliga antihjältar. Det är inte längre gulligt, snällt och vänligt som dominerar; i stället träder en mer kompromisslös energi fram. Ser vi en ny makttrend i samhället?
På en bild från Trumps presidentinstallation som har blivit viral sitter några av världens mäktigaste techprofiler – Elon Musk (Tesla, SpaceX, X/Twitter), Mark Zuckerberg (Meta), Sundar Pichai (Google) och Sam Altman (OpenAI) – prydligt på led. De alla är män, och de väljer att anpassa sig för att behålla sitt inflytande. Vad är de beredda att acceptera i sin iver att sitta med vid maktens bord?
Samtidigt dyker allt fler kvinnor upp som inte backar för makten – tvärtom utmanar de den öppet.
Ta Susie Wiles, kampanjchef för Trumps nationella presidentvalskampanj och sedan den 20 januari Vita husets stabschef. Hon kallas ofta “Isdamen” i amerikansk press. Nu har hon satt ner foten genom att neka Elon Musk ett kontor i Vita huset.
Ett annat exempel är svenskättade Mariann Edgar Budde, episkopal biskop i Washington. I sin predikan dagen efter presidentinstallationen valde hon att rikta sig direkt till Trump med en vädjan om att visa medmänsklighet. Han avfärdar henne som ”otäck” och ”inte smart”. Biskopen vägrar att be om ursäkt.
Trumps samtal med Danmarks statsminister Mette Frederiksen om Grönland har beskrivits som konfrontativt och aggressivt. Hon svarar genom att annonsera nya försvarssatsningar för Arktis och Nordatlanten och gör en turné i Europa där hon låter sig fotograferas med den ene europeiska politikern efter den andre, som uttalar sitt fulla stöd.
Denna orubbliga hållning är ytterligare ett exempel på hur kvinnliga ledare väljer att sätta hårt mot hårt.
Något intressant händer här. Medan mäktiga män tassar på tå, står vissa kvinnor för modet att kritisera. Kanske är detta en återkomst av “Dark Feminine”, kompromisslös kvinnlig makt som ingen längre kan ignorera.
/Ann-Therése Enarsson, vd Futurion