Futurion i Almedalen 2019

I år är det långt till nästa val. Ett bra tillfälle att titta lite längre framåt, vidga perspektiven och sätta framtiden i fokus.  Under Almedalen 2019 arrangerade vi både egna seminarier och medverkade i samtal om framtidens arbetsliv och lärande tillsammans med andra spännande aktörer.

Här har vi samlat dokumentation från våra aktiviteter. Vill ni göra nåt ihop i Almedalen nästa år? Hör av er på info@futurion.se

Överlever den liberala demokratin automatiseringen?

Tid: tisdag 2 juli 15:00 – 15:45
Arrangör: Futurion (se Almedalskalendariet)

Susanne Ackum, ordförande Forum för omställning, Carl Frey, Oxford Martin School, Ann-Therese Enarsson, vd Futurion och Carl Melin, forskningsledare Futurion. Foto: Jonas Borg

Stora teknikskiften har alltid inneburit stora påfrestningar på samhällssystemet. Den tidiga industrialiseringen bidrog till att bryta adelns makt och feodalsystemet och senare till demokratins genombrott. Automatiseringen har inneburit förflyttning av makt och rikedom vilket skapat vinnare och förlorare som i sin tur lett till olika slags konflikter. Forskare menar att den industriella revolutionen inte varit möjlig att genomföra i ett demokratiskt samhälle då den på kort sikt drabbade så många människors försörjning. Idag pågår den fjärde industriella revolutionen och vi ser hur den ökar människors oro med ett ökat stöd för populistiska rörelser som följd. Kommer den liberala demokratin överleva automatiseringen?

Futurion bjöd in till samtal där Carl Frey inledde med en presentation av sin nya bok The Technology Trap som sedan kommenterades av Susanne Ackum och Carl Melin.

Smart talks – talent 2025

Tid: Måndag 1 juli kl 20:30 – 21:15
Arrangör: Irisgruppen

Per Lagerström i samtal med Camilla Wallander och Joel Hellermark.

Kompetensfrågan debatteras ofta, men ibland tenderar den att bli lite snäv. Samma utmaningar upprepas gång på utan diskussion om lösningar. Syftet med Iris Smart Talk var att ta ett första steg mot att diskutera nya lösningar och perspektiv på frågan om talanger och kompetensförsörjning.

För att initiera samtalet har vi med oss Joel Hellermark, av The Guardian utsedd till en av tio världsförbättrande innovatörer och grundare av Sana Labs, Camilla Wallander, VD för Berghs School of Communication och Per Lagerström från tankesmedjan Futurion. Alla kommer de ge sin bild av lösningar som idag inte ger full effekt, omvärlden, framtidens utbildning och arbetsmarknad.

Vänder sig till särskilt inbjudna. För mer information: almedalen@iris.se.

Slaget om Generation Z – Hur attraherar du framtidens arbetskraft?

 

Tid: 2 juli  08:00 – 08:45
Arrangör: Benify (se Almedalskalendariet)

Ann-Therese Enarsson i panelsamtal om Generation Z.

Generation Z är den första generationen att helt växa upp i det digitala samhället. Utbildning och personlig utveckling tycks värderas högt. Men utöver det – vad vill Generation Z ha av sin framtida arbetsgivare? Var vill de jobba och vad vill de ha för förmåner?

På seminariet”Slaget om Generation Z”, presenterades en ny Sifo-undersökning om den nya generationens krav och förhoppningar på framtida arbetsgivare. De nya insikterna diskuteras av Generation Z, politiker och företagare.

Medverkande:
Ann-Therese Enarsson, VD, Futurion, Katarina Berg, Global HR-Direktör, Spotify, Carl Rydingstam, HR-direktör, Region Stockholm, Anela Murguz, Krönikör, Borås Tidning, Ebba Kock, Ordförande, Sveriges Elevkårer, Jakob Dziorek, Ordförande, Fler Unga, Anna Olin Kardell, Moderator, Ylva Eriksson, PR & Marknadsföringschef, Benify

Hur får ungdomar inspiration och kunskap om framtidens arbetsmarknad?

Tid: tisdag 2 juli 09:00 – 10:00
Plats: Kilgränd 1 (övre)
Arrangör: Mentor (se Almedalskalendariet)

Hur får vi alla ungdomar att känna glädje och motivation inför framtiden och vägen till ett jobb? Hur når vi de ungdomar som hamnat utanför? Som saknar motivation och framtidstro? Vilket socialt ansvar har företag och hur kan de bidra genom att lyfta och stötta de som vill ta sig fram?

Medverkande:
Ann-Therese Enarsson, VD, Futurion, Ingrid Höög, VD på Wise Group
Lars Ericson, VD på Konsumentföreningen Stockholm, Cilla Benkö, VD på Sveriges Radio, Shervin Razani, VD på Jurek, Sara Revell Ford, Generalsekreterare, Mentor Sverige, Alexandra Pascalidou, Moderator
Mentor Sveriges panelsamtal i Almedalen 2019

I tisdags anordnade Mentor Sverige ett panelsamtal i Almedalen om ungdomar och framtidens arbetsmarknad. Vi är otroligt glada för att så många valde att komma och lyssna på vårt panelsamtal.Ett stort tack till alla paneldeltagare som engagerar sig i ungdomars framtid!Kolla på filmen för att ta del av vad som diskuterades under panelsamtalet.

Publicerat av Mentor Sverige Torsdag 4 juli 2019

En myndighet för kompetensförsörjning – vad ska den göra?

Tid: tisdag 2 juli 08:30 – 10:00
Plats: Tunnbindaregatan 7
Arrangör: Nacka kommun, AcadeMedia och Företagsekonomiska institutet.
(mer info: hanna.elving@nacka.se)

Futurions forskningsledare Carl Melin medverkar i ett rundabordssamtal utifrån Arbetsmarknadsutredningens förslag om en ny myndighet för kompetensförsörjning. Samtalet sker tillsammans med representanter från myndigheter, kommun, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, högskola och universitet, komvux skolor och YH skolor samt privata och offentliga arbetsgivare. 

Hur ställer jag om till framtiden?​

Tid: tisdag 2 juli 09:00 – 09:45
Arrangör: TRR Trygghetsrådet (se Almedalskalendariet)

Per Lagerström inleder TRRs samtal om hur vi ställer om till framtiden.

En diskussion om individens transformation till framtidens arbetsliv. Vad behöver vi som individer göra för att hitta vår plats i framtidens arbetsliv? Är vi beredda att ställa om?

Medverkande: Anna Berggren, IT-Chef, TRR, Per Lagerström, Kommunikationsansvarig, Futurion, Erik Fors-Andrée, VD, Go Monday, Maria Idebro, Managementkonsult, Thread

Rundabordssamtal om kollektiv intelligens

Tisdag 2 juli 11:00 – 12:00
Arrangör: Partsrådet (se Almedalskalendariet)

Hur skapar vi kollektiv intelligens? Rundabordssamtal pågår.

Hur hanterar vi komplexitet i våra statliga organisationer? Hur ser framtidens utbildningar för ledare och medarbetare ut? Hur påverkar detta hur vi arbetar tillsammans?

Per Lagerström, Futurion medverkade i ett rundabordssamtal tillsammans med Partsrådet som tar avstamp i Kollektiv intelligens, som är ett samarbete med forskarna Philip Runsten och Andreas Werr på Handelshögskolan i Stockholm.

Medverkade gjorde bland andra Karin Åslund, Arbetsgivarverket, Skills360, Lotta Murvall, Managementkonsult Influence, Robert Cloarec, Arbetsgivarverket, Hedda Lindselius, Partsrådet. Samtalet modererades av programchef Emilia Liljefrost och kommer ligga till grund för utvecklingen av programmet Hållbart arbetsliv.

Jakten på de bortglömda pensionsmiljonerna

Tid: tisdag 2 juli 11.45 – 12.30
Arrangör: Skandia (se Almedalskalendariet)

Framtidens egenanställda som jobbar på uppdrag saknar ofta tjänstepension. En IT-konsult som saknar tjänstepension går exempelvis miste om 1,8 miljoner kronor i pensionsinkomst. Hur ska gig-ekonomisterna få en rimlig pension? Ann-Therese Enarsson inledde med en beskrivning av kunskapsläget och trenderna kring egenanställda i Sverige.

Medverkande:
Mattias Munter, Pensionsekonom, Skandia, Ann-Therese Enarsson, VD, Futurion
Pernilla Norlin, vice VD, Entreprenörskapsforum, Josefin Malmqvist, Riksdagsledamot, Moderaterna, Caroline Szyber, Styrelseledamot, Småföretagarnas Riksförbund, Johan Hakelius, Moderator, Fokus

Hur väcker vi vardagslärandet?

Tid: Tisdag 2 juli 13.30 -14.30
Arrangör: Google (se Almedalskalendariet)

Yrkesarbetande i Sverige kompetensutvecklar sig för lite och för sällan, trots de snabba förändringarna på arbetsmarknaden. Hur kan fler bli medvetna om behovet av ett livslångt lärande?

Medverkande:
Birgitta Bergvall-Kåreborn
, Rektor, Luleå tekniska universitet, Ann-Therese Enarsson, vd Futurion, Emil Källström, Ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet, Erik Sandström, Utvecklingschef, Arbetsförmedlingen, Anna Wikland, Sverigechef, Google

Hur blir AI och digitaliseringen medarbetarens nya bästa vän?

Tid: onsdag 3 juli 07:30 – 09:00
Plats: DoubleCheck Arena, Mellangatan 19
Arrangör: Brilliant Future Sverige AB (se Almedalskalendariet)

Digitaliseringen innebär att både arbetsverktyg och arbetsmetoder kommer att vara i ständig förändring. Hur säkrar vi att medarbetarna både kan hantera och aktivt bidra till den digitala utvecklingen? Och hur kan vi använda detta för att hantera den kommande resursbristen inom offentlig sektor?

Medverkande:
David Scharfstein, Kundansvarig Offentlig sektor, Brilliant Future Sverige AB
Ann-Therese Enarsson, VD, Futurion
Cecilia Karlsson, Hälsostrateg, Region Värmland
Emma Strömfelt, Cheif Digital Officer, AniCura
Jenny Engström (Moderator), VD, Dialogmakarna

Livslångt lärande för guldfiskar?
– verktyg och strategier för en fungerande kompetensutveckling

Tid: onsdag 3 juli 09.00 – 09.45
Arrangör: Futurion (se Almedalskalendariet)

Per Lagerström, Fredrik von Essen, Nina Åxman, Matti Olofsson, Jannie Jeppesen och Ann-Therese Enarsson. Foto: Jonas Borg

Alla pratar om livslångt lärande. Men ingen verkar ha tid. Arbetslivet är i stark omvandling och behovet av omställning stort. Men förändring behöver inte betyda stora kliv. Snarare små steg åt rätt håll. Hur kan vi hitta verktyg och strategier för en kompetensutveckling som matchar behoven?

Seminariet inleds med en övergripande bild över vilka färdigheter vi behöver fokusera på i ett arbetsliv i stark förändring. Därefter lyssnar vi på ett samtal mellan leverantörer av smarta, digitala verktyg för lärande på arbetsplatser och experter på kompetensutveckling. Vi får veta mer om NanoLearning, och om utvecklingen på den internationella Edtech-scenen.

Därefter inspel om vad som krävs för att lösa det skriande kompetensbehovet inom IT- och telekomsektorn och hur ett antal stora bolag i samarbete med Mälardalens högskola och Jönköpings universitet nu gör en gemensam satsning på ett fortbildningsprogram för yrkesverksamma nyckelpersoner i svensk tillverkningsindustri.

Medverkande:
Ann-Therese Enarsson, vd, Futurion, Matti Olofsson, Managing Director, Junglemap, Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert, IT&Telekomföretagen, Jannie Jeppesen, vd, Swedish Edtech Industry, Nina Åxman, fabrikschef, Bombardier Transportation, Per Lagerström, samtalsledare, Futurion

Mänskliga och digitala medarbetare i symbios – ett resurssmart ledarskap?

Tid: onsdag 3 juli 13.00 – 13.45
Arrangör: Tidningen Chef (se Almedalskalendariet)

Företag investerar i processautomatisering och robotisering. Den digitala medarbetaren är högt eftertraktad och utför allt fler arbetsuppgifter. Men hur ska chefer få sina medarbetare att arbeta i symbios med dessa förprogrammerade kollegor? Och hur identifierar man framtidens vinnande team?

Medverkande:
Ann-Therese Enarsson, VD, Futurion, Matilda Sandström, Rekryteringskonsult och leg psykolog, Meritmind, Ann Hellenius, CIO, Scandic, Liselotte Haglind, CFO, Sweco Sverige AB, Cissi Elwin, Moderator, VD, Tidningen Chef

Direkt från Chefs scen i Almedalen: Mänskliga och digitala medarbetare i symbios – ett resurssmart ledarskap? På scen: Ann-Therese Enarsson, Matilda Sandström, Liselotte Haglind, Ann Hellenius och moderator Cissi Elwin!

Publicerat av Tidningen Chef Onsdag 3 juli 2019