I stort uppslagna reportage kan vi ta del av berättelser om en ny grön våg där allt fler vill lämna storstäderna. Distansarbetet under pandemin har medfört att många människor fått insikt om ett annat typ av arbetsliv, där det inte är avgörande att bo där man jobbar. Det ställer nya krav på arbetsgivare och fackliga organisationer, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i en debattartikel i Arbetsvärlden.
I en undersökning som Novus har gjort på Futurions uppdrag ser vi att drygt fyra av tio arbetstagare lockas av utflyttningen. Det gäller i än större utsträckning de som är 30–49 år där mer än hälften tilltalas av att flytta från innerstan till förorter, till andra städer eller till landsbygden.
I nyhetsflödet presenteras ofta vittnesmål om hur väl det fungerar att jobba hemifrån under pandemin, framför allt för tjänstemän. Trots alla restriktioner och rekommendationer som begränsar oss har många erövrat en flexibilitet och frihet i vardagen som vi värdesätter och vill behålla. Småbarnsföräldrar har lyckats få ihop det annars så omöjliga livspusslet. Frågan om distansarbete handlar dock om mer än att lösa köksbordets vardagsfrågor, skriver Ann-Therése Enarsson. Läs hela debattartikeln hos Arbetsvärlden.
Hela undersökningen finns här.
Läs mer om distansarbete och förändrade flyttmönster i Futurions rapport:
Ny rapport: Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv – en signalskanning