Ny rapport: Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet

Hur förändras makten på arbetsmarknaden om a-kassan skulle organiseras annorlunda? Den frågan diskuteras i rapporten ”Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet”, som Tankesmedjan Futurion släpper  i dag.

Ny rapport: Bortom kampen om verklighetsbilden

I den nya rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse”, skriven av journalistikprofessorn Jesper Strömbäck, faktaundersöks och analyseras hur Sverige egentligen hävdar sig i olika internationella jämförelser utifrån olika parametrar.

Förändringsrädsla och fet katt-problem – Prospects Andrew Pakes listar 5 utmaningar för facket

Fackföreningsrörelsen har varit sen att ta till sig ny teknologi och trender, säger Andrew Pakes, vice generalsekreterare på det brittiska tjänstemannafacket Prospect, i Futurions nya rapport Digitala folkrörelser. Han tror att facken har mycket att lära av den idella sektorn. Läs hela intervjun och ladda ner rapporten.

Ny rapport: Innovativa verktyg ger fackförbunden ett försprång

I den senaste rapporten ”Digitala folkrörelser – exempel på hur arbetstagare finner nya sätt att organisera sig” ges konkreta exempel på digitala verktyg som kan hjälpa fackförbund i den digitala organiseringen.

Carl Melin: ”När drivkrafterna ändras måste facken hänga på”

Ny forskning visar att altruism är en av huvudanledningarna till att engagera sig fackligt. Det är en av flera viktiga insikter som bör ligga till grund för fackförbundens arbete med att stärka engagemanget. När drivkrafterna för engagemang ändras måste även det fackliga arbetet göra det, skriver Futurions forskningsledare Carl Melin.

Ny rapport: Altruism det vanligaste motivet till fackligt engagemang

Tankesmedjan Futurions nya rapport om hur det fackliga engagemanget ser ut visar att det finns skillnader mellan fackligt aktiva och de som involverar sig i andra delar av civilsamhället. Altruism är det starkaste skälet till fackligt engagemang men rapporten visar även att engagemanget går i arv. Läs mer och se sändningen från rapportpresentationen!

Ny undersökning visar: Många redo att flytta ut från städerna

4 av 10 svenskar lockas av möjligheten att flytta längre bort från jobbet när de får möjlighet att jobba mer på distans. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Futurion. Mest lockar landsbygden och mindre samhällen utanför storstäderna.

”Fler väljer bostadsort före arbetsort” – se sändningen från Futurions rapportsläpp om nya flyttmönster

Futurions signal scan-rapport Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv diskuterades vid ett välbesökt webbinarium den 31 mars. Fenomen som nomadbyar, wifi-tribes och bredbandsbullerbyar, och hur de påverkar arbetsgivare och regioner, diskuterades i sändningen som nu kan ses i efterhand.

Ny rapport: Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv – en signalskanning

Digitala nomader, flytt från storstäderna och lokala satsningar för att locka talanger. I en ny rapport från Futurion har vi gett The Remote Lab i uppdrag att identifiera de viktigaste signalerna som visar hur vi ser på att jobba och bo i framtiden. 

Ny rapport: Vad är facklig styrka?

Mycket av den fackliga legitimiteten och styrkan bygger på att vara närvarande där medlemmarna finns – ute på arbetsplatserna. Här finns det stora framtidsutmaningar för fackföreningarna. Det framgår av en ny rapport från Futurion, skriven av professor Anders Kjellberg.

Ny rapport: Fack i förändring

Facket krymper nästan överallt i Europa, även i länder där facket traditionellt är starkt. Men vad ligger bakom nedgången i länder som Sverige, Finland och Tyskland? Det svarar vi på i rapporten ”Fack i förändring – exempel från fyra länder” som Futurion tagit fram tillsammans med Unionen.

Futurion på Internetdagarna: skala upp digital transformation

De flesta verksamheter har kommit igång med sin digitala transformation. Men hur skalar man upp transformationen och får full effekt i hela verksamheten och optimerar konkurrenskraft, effektivitet och innovation? Det får vi reda på under spåret Accelerera och skala upp digital transformation på Internetdagarna 2020.

Från sovstad till småstad: distansarbetets betydelse för våra sociala kontakter

Aldrig förr har så många svenskar arbetat hemifrån och vi kan räkna med att många kommer att fortsätta att arbeta på distans även när vi har lämnat pandemin bakom oss. Det är ganska uppenbart vad distansarbete betyder för arbetet och arbetsresor. Men vad betyder det på sikt, för våra värderingar och för vårt samhälle. Futurion presenterar två skilda scenarier om hur framtiden kan komma att se ut om vi fortsätter att jobba hemifrån i stor omfattning.

Se webbinariet i efterhand: rapportsläpp om distansjobbandets effekter

Distansarbetet har blottat nya behov och frågeställningar. Förändrad arbetsmiljö och nya tekniska verktyg utmanar ledarskapet till snabb utveckling. Men hur påverkar distansarbetet våra attityder och värderingar? Påverkas vår uppfattning av arbete och vår framtidstro? Detta pratade vi om i ett livesänt och välbesökt webbinarium den 7 oktober 2020.

Mattias Beijmo: Så övervakas vi av våra arbetsgivare

Virtuella kaffeautomater där samtalen spelas in och medarbetare som sätter betyg på varandra. I sin andra gästspaning om övervakning i arbetslivet ger IT-experten Mattias Beijmo en rad exempel på hur arbetsgivare håller koll på sina anställda – ofta utan deras kännedom. ”Den digitala övervakningen av anställda är redan en integrerad del av svenska arbetsplatser”, skriver han.

Futurion på Altinget: ”Tilliten i samhället skadas av otryggt arbetsliv”

Människor med svag ställning på arbetsmarknaden som är i stort behov av politiska insatser är också de med lägst förtroende för politikernas förmåga att hantera samhällsproblem. Ett arbetsliv med trygga anställningar skapar framtidstro och ger en högre tillit, skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin från Futurion på Altinget Debatt idag (2 oktober, 2020). 

Mattias Beijmo: Så har internets utveckling försvagat integriteten

I tre gästspaningar för Futurion ger IT-experten och författaren Mattias Beijmo sin bild av hur digitaliseringen försämrar våra möjligheter till privat integritet i arbetslivet, och vilka utmaningar det innebär för fackförbunden. Först ut: så har internets utveckling förändrat integritetsbegreppet i grunden.

Futurion del av expertgrupp för pandemins geopolitiska konsekvenser

Futurion är inbjudna till expertgruppen för Mistra Geopolitics scenarioanalys över coronapandemins geopolitiska konsekvenser. Vi ställde tre frågor till Futurions vd Ann-Therese Enarsson om projektet!

Vi står inför ett värderingsskifte

”I spåren av coronaviruset förändras vårt beteende på kort sikt, vår ekonomi på medellång sikt och våra värderingar på lång sikt”, skriver Carl Melin. Läs hans spaning här.

Framtidssäkringsindex – 700 000 i Sverige känner sig hotade av teknikskiftet

700 000 svenskar känner sig hotade av teknikskiftet. Ny teknik skapar stora arbetsmarknadsförändringar. Med anledning av detta presenterar Futurion Framtidssäkringsindex. Indexet kartlägger hur svenska arbetstagare uppfattar sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden och visar att nästan 700 000 personer bedömer att de skulle ha svårt att skaffa ett likvärdigt arbete om de blev av med sitt nuvarande. Dessutom visar det att bara en av fyra arbetstagare anser sig ha en säker position på arbetsmarknaden.

Om facket inte fanns – en kontrafaktisk analys

I rapporten Om facket inte fanns – en kontrafaktisk analys ligger fokus på fackföreningsrörelsens påverkan på samhällsekonomi och privatekonomi. Hur skulle det se ut? Läs rapporten. Här finns både en sammanfattning och rapporten i sin helhet.

Rädsla och oro föder populism – framtidstro efterlyses

Hopp och framtidstro – så bemöter vi populismen

ESSÄ. Runt om i världen går auktoritära populister framåt i allmänna val. Populistiska partier ökar sitt stöd och populistiska kandidater blir valda. I enstaka val i enskilda länder kan de gå tillbaka, som senast i Danmark. Men den långsiktiga trenden är att de auktoritära rörelserna blir allt starkare över tid. Statsvetare och nationalekonomer har tillsammans med sociologer, psykologer och opinionsanalytiker framfört olika teorier om varför stödet för auktoritär populism ökar. I grunden går det att gruppera de olika förklaringsmodellerna i två olika kategorier. Det finns ekonomiska förklaringsmodeller och det finns kulturella. Genom positiva framtidsberättelser kan vi bemöta populismen. Det räcker dock inte att prata om framtidstro. Det behövs också tydliga reformer och åtgärder som visar att en bra framtid är möjlig. Här har både politiken och arbetsmarknadens parter ett stort ansvar.

Förena och förändra – Om facklig organisering i framtiden

Vi människor har alltid organiserat och mobiliserat oss för att skapa förändring. Den tekniska utvecklingen ger oss visserligen nya verktyg och möjligheter, men våra mänskliga behov är i grunden desamma nu som tidigare. I kunskapsöversikten Förena och förändra – Om facklig organisering i framtiden,  går Futurions forskningsledare Carl Melin igenom hur organisering har skett historiskt och ställer frågor om hur vi kommer att organisera och mobilisera engagemang i framtiden.

Delat land – delad framtid? Om attityder till arbetsmarknaden idag och imorgon

Rapporten Delat land – delat framtid? Om attityder till arbetsmarknaden idag och imorgon är den andra i raden av rapporter inom ramen för ett samarbete mellan Futurion och SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Rapporten bygger på frågor om två arbetslivsorienterade orosmoln; oron för ökad stress i arbetslivet och oron för osäkra anställningsvillkor.

Vad är grejen med facket? – Om fackföreningar och partsmodellens roll för demokrati och välstånd

I ”Vad är grejen med facket?” belyses den forskning, och den övriga kunskap rörande fackföreningar som finns, och vilken betydelse för demokrati och välstånd facken faktiskt har i samhället. 

Populismens verkliga orsaker – om automatisering och andra förändringar i arbetslivet

I rapporten konstateras att det finns ett tydligt samband mellan människors oro för det som händer på arbetsmarknaden, exempelvis risken för att bli arbetslös, och att attraheras av olika populistiska rörelser.

Mellan skönmålning och svartmålning – Sverige i en internationell jämförelse

För att debatten om Sverige ska grundas på fakta snarare än åsikter har Futurion gett i uppdrag åt professor Jesper Strömbäck att undersöka och analysera hur Sverige egentligen hävdar sig i olika jämförelser.

Oro och rädsla – en rapport om svensk arbetsmarknadsopinion

I Oro och rädsla – en rapport om svensk arbetsmarknadsopinion redovisar vi resultaten av undersökningen om svensk arbetsmarknadsopinion. Den visar bland annat att det har skett ett kraftigt skifte i tilltron till att den tekniska utvecklingen skapar jobb.

Ny idéskrift: Allt hänger på mig – unga och arbetslivet

Allt hänger på mig – unga och arbetslivet det är den talande titeln på en ny skrift från Futurion, baserad på fokusgrupper med unga på väg in i arbetslivet. Fram träder bilden av en ansvarstagande generation som har bilden av att arbetsmiljö, anställningsförhållanden och en hållbar karriär hänger på dem själva.

Ny idéskrift: Kan chefen bli en app?

Gå från pyramid till plattform. Dela på talangerna. Robotisera chefskapet och låt den mänskliga chefen vara ledare. Så sammanfattas insikterna från Futurions nya skrift Kan chefen bli en app?

Framtidens färdigheter – i ett digitaliserat arbetsliv

Rapporten Framtidens färdigheter – i ett digitaliserat arbetsliv visar att det inte är någonting nytt att monotona jobb automatiseras. Idag är det den artificiella intelligensen, maskininlärningen och en helt ny generation robotar som nu utmanar oss.

Egenanställningar – den svenska partsmodellens ingenmansland

Rapporten Egenanställningar – den svenska partsmodellens ingenmansland reder ut begreppen och pekar på flera utmaningar för arbetsmarknadens parter.

Generationskrock på jobbet? -om värderingar i framtidens arbetsliv

I rapporten Generationskrock på jobbet? – om värderingar i framtidens arbetsliv (2016:3), presenteras undersökningar från några av de största aktörerna, såväl svenska som internationella, som avser ungas värderingar.

Att förutsäga arbetets framtid – då, nu och sedan

Rapporten Att förutsäga arbetets framtid – då, nu och sedan, är skriven av docent Kenneth Abrahamsson på Futurions uppdrag, och ger en överblick över både svenska och internationella framtidsstudier.

Robotisering, urbanisering, gig economy – krafter som påverkar framtidens arbetsliv

Avsikten med Rapporten Robotisering, urbanisering, gig economy – krafter som påverkar framtidens arbetsliv, är inte att ge svar, utan att presentera en utgångspunkt för ytterligare diskussioner och studier.