Skip to main content

Egenanställningar – den svenska partsmodellens ingenmansland

By 31 januari, 2017oktober 5th, 2018Forskning & fakta, Publikationer, Rapporter

Rapporten Egenanställningar – den svenska partsmodellens ingenmansland (2017:1)  reder ut begreppen och pekar på flera utmaningar för arbetsmarknadens parter.

Bland riskerna finns en ökad utsatthet när det dels gäller hur många inkomstgivande uppdrag som skulle erbjudas framöver, dels hur och om den enskilde skulle kvalificera sig för arbetslöshetsersättning eller sjukförsäkring. Regelverk och tryggheten behöver hänga med i utvecklingen.

Rapporten visar att egenanställningar förekommer främst inom media, teater, tv, film, annan kultur, hantverk, vård, hälsa, skönhet, bygg och städ. Skälen till att bli egenanställd varierar. En anledning kan vara att testa en företagsidé eller kombinera en anställning med ett intresse eller sidoverksamhet. Det kan också vara att regelverket kring att starta egen näringsverksamhet upplevs alltför krångligt.

 

Fakta från rapporten:

  • Antalet egenanställda har ökat från cirka  4000 2011 till cirka 18500 2015.
  • Egenanställda kallas den grupp som utför arbete på uppdrag. De har själva inte något företag utan är i stället anställda av ett egenanställningsföretag som i sin tur ansvarar för fakturering mot kunden/uppdragsgivaren.
  • Egenanställningar finns främst inom tjänstesektorn där det har blivit vanligare med uppdragsgivare som ställer krav på fakturering.

Ladda ner rapporten som pdf här