Skip to main content

Ny rapport: Bortom kampen om verklighetsbilden

Tankesmedjan Futurion presenterar idag en ny rapport som visar hur Sverige placerar sig i sammanlagt 49 internationellt jämförande index och rankingar. Sverige framställs inte sällan i debatten som ett land med enormt stora problem, men rankas regelmässigt som ett av världens främsta länder.

De senaste årens debatt och det kommande riksdagsvalet väcker frågan om vad som utmärker Sverige, bortom den politiska kampen om verklighetsbilden. Ett sätt att undersöka detta är att granska index där länder rankas efter hur de lyckas inom allt från demokrati och mänskliga fri- och rättigheter, rättssäkerhet, jämställdhet och social rättvisa till global konkurrenskraft, innovationsförmåga och företagsklimat.

I den nya rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse”, skriven av journalistikprofessorn Jesper Strömbäck, faktaundersöks och analyseras hur Sverige egentligen hävdar sig i olika internationella jämförelser utifrån olika parametrar. Rapporten visar att Sverige regelmässigt rankas som ett av världens absolut främsta länder.

– Ända sedan den så kallade flyktingkrisen är det många som hävdat att vi hotas av systemkollaps. Någon sådan har inte inträffat, men det har inte hindrat olika debattörer från att framställa Sverige som ett land med enormt stora problem, säger Ann-Therése Enarsson, vd Futurion.

Med den här rapporten vill Tankesmedjan Futurion bidra till en mer faktabaserad samhällsdebatt som grundas på fakta snarare än åsikter. För oavsett om vi är stolta över vårt land eller inte så finns det skäl att fundera över vad som gör vårt land speciellt, vad som är bra och vad som borde förändras.

– Sverige är fortfarande ett bra land. Inte ett perfekt land utan ett land med stora framtidsutmaningar. Men absolut inte ett land som befinner sig i kris eller i en kollaps. Uppenbarligen gör vi mera rätt än vad vi gör fel, säger Ann-Therése Enarsson.

Ladda ner rapporten här >>

Rapporten är skriven av Jesper Strömbäck som är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet.