Skip to main content

Parterna möts: Hur blir framtiden för egenanställda?

Det är uppenbart att det är saker på gång inom egenanställningsbranschen. Arbetsmiljöverket har börjat granska gig-företagen och nyligen meddelade Yepstr att de tänker om och blir arbetsgivare åt de tusentals ungdomar som erbjuder sina tjänster via företaget. Kan nästa steg bli kollektivavtal?

Efter Futurions webinarium om framtidens anställningsformer den 4 december är det tydligt att både arbetstagar- och arbetsgivarsidan är intresserade av att hitta vägar framåt. Som ger egenanställda rimliga villkor, men samtidigt är anpassade efter en föränderlig arbetsmarknad där inte en fast heltidsanställning är den självklara normen.

Diskussionen mellan TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom, Egenanställningsföretagens branschorganisation ordförande Stephen Schad, Unionens chefsekonom Katarina Lundahl och Fremias utvecklingschef Maria Elinder visar att även om svåra frågetecken återstår att lösa, så finns en samsyn att den svenska modellen med flexibla kollektivavtal ger goda förutsättningar att mötas. Diskussionen leddes av Futurions forskningschef och samhällsanalytiker Carl Melin.

Samtalet leddes livesändes på Futurions Facebooksida den 4 december 2020.