Skip to main content

Samtal med Katrine Marçal: ”Idén om manlighet bromsar utvecklingen”

Vi bestämmer själva hur vår framtid ska se ut. Det säger bokaktuella Katrine Marçal i en intervju med Futurions Ann-Therése Enarsson. Se hela samtalet här.

Författaren, DN-skribenten och föreläsaren Katrine Marçal är högaktuell med nya boken ”Att uppfinna världen: hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet”, som handlar om hur våra djupt rotade föreställningar om manligt och kvinnligt bromsat samhällets utveckling. Futurions vd Ann-Therese Enarsson träffade Katrine över Zoom för ett samtal om boken, om historiska feltänk och hur vi ska undvika dem i framtiden.

– En bild jag vill bort från är att vi är styrda av teknikutvecklingen. Tekniken byggs och finansieras av människor, den är inte något högre stående väsen som vi inte har makt över. Vi bestämmer vad vi vill ha tekniken till, utifrån våra värderingar och vilket samhälle vi vill ha, säger Katrine Marçal.

Hon delar med sig av en rad exempel på hur förutfattade meningar om könsroller har påverkat samhällets utveckling och många gånger bromsat tekniska innovationer. Resväskor fick inte hjul förrän på 70-talet för att män självklart bär sin egen väska. Eldrivna bilar avfärdades som ”kvinnliga” när de uppfanns på 1800-talet. Även idag påverkas utvecklingen i hög grad.

– Det gäller till exempel klimatomställningen. Föreställningar som att en riktig man kör en viss typ av bil och att en riktig man äter kött är verkliga och styr politiken i några av våra största ekonomier.

Katrine Marçal menar att föreställningen om kön är en av de mest grundläggande principerna i dagens ekonomiska system, och att vi genom att erkänna det kan undvika att upprepa samma misstag.

– Att något så ”mjukt” som kön kan hålla tillbaka något så ”hårt” som ekonomi och teknikutveckling är en poäng som är svårt att ro hem, men det är sant.

Se hela intervjun med Katrine Marçal här:

För mer på ämnet, missa inte Futurions rapport ”Delat land – delad framtid?”. Glöm inte heller att kolla in Sveriges första utbildning i Feministisk digitalisering, som fackförbundet Vision dragit igång och där Futurion finns med som partner.