Skip to main content

Sök till Sveriges första utbildning i Feministisk digitalisering!

By 12 november, 2020Aktuellt

Futurion är stolta över att medverka som expert, partner och utbildare i den nya utbildningen i Feministisk digitalisering som fackförbundet Vision har initierat. 

Digitaliseringens roll inom offentlig sektor blir allt viktigare. Det finns en kunskapslucka i hur den digitala världen påverkar arbetsmarknaden utifrån ett feministiskt perspektiv. Utbildningen syftar till att ge dig som är student möjlighet att driva, påverka och bidra med feministiska perspektiv på digitalisering inom Vision och i ditt framtida yrkesliv.

För oss på Futurion är feministisk digitalisering ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat. Bland annat har ämnet behandlats i vår rapport ”Delat land – delad framtid?” som släpptes i mars 2019.

– Digitalisering är ingen IT-fråga, brukar det heta. Och det stämmer. Den är en viktig jämställdhetsfråga. Rätt utnyttjat kan digitaliseringen skapa ett mänskligare arbetsliv. Inte minst i många av våra kvinnodominerade sektorer. Men då måste framtidens digitalisering bli feministisk. Fler kvinnor måste involveras i innovations- och utvecklingsprojekt som digitaliserar inte minst den offentliga sektorn, få rollen som intraprenörer, vara med och förändra och ta makten över de digitala systemen, säger Futurions vd Ann-Therese Enarsson.

Under torsdagsmorgonen hölls ett digitalt uppstartsmöte för den expertgrupp som tillsammans utformar utbildningen. Medverkande var:

Veronica Magnusson, Vision
Siduri Poli, Changers Hub
Louise Gråbo, Maktsalongen
Moa Persdotter, Vinnova och Venturelab
Sofia Thunberg, Linköpings universitet
Andrea Risberg, AI Sustainability center
Ann-Therese Enarsson, Futurion

Ansökan till utbildningen är nu öppen, och riktar sig främst till dig som är studentmedlem i Vision, pluggar till personalvetare, socionom eller beteendevetare och har en ambition att bli facklig ledare.

Vidare läsning:
Futurion på SVT Opinion (8 mars 2019): ”Framtidens digitalisering måste bli feministisk!”
Futurions rapport (6 mars 2019): ”Delat land, delad framtid?”