Urban ICT Arena är en plattform för samarbete kring smarta it-lösningar som kan förbereda Sverige för framtidens utmaningar. Den 28 november invigdes arenan, där Futurion ledde samtal om vad som egentligen kännetecknar en smart stad och varför samarbete är en viktig ingrediens i receptet för ökad innovationskraft.
Kista har under de senaste 30 åren varit hemvisten för vad som kommit att bli ett av världens ledande it-kluster. Framgångsfaktorn beskrivs som Kista-modellen, en formula baserad på samarbete och samverkan mellan det offentliga, den privata sektorn och akademin.
I denna anda bildas nu Urban ICT Arena, en öppen testbädd och samverkansplattform, vars uppgift är att utveckla hållbara, smarta städer, stärka innovationskraften i regionen och säkerställa framtidens jobb. Urban ICT Arena är svaret på de utmaningar som uppstår när städer förändras i takt med den ökade digitaliseringen och syftar till att ”framtidssäkra” Sverige genom samverkan mellan olika aktörer.
Visa världen hur lösningarna hänger ihop
När Urban ICT Arena invigdes den 28 november invigningstalade näringsminister Mikael Damberg. Han berättade bland annat om hur plattformen passar in i regeringens nationella strategi för ökad innovationskraft – testbädd Sverige.
– Några av framtidens största utmaningar är klimatförändringarna, den alltmer åldrande befolkningen och den digitala revolutionen. Frågan är hur vi kan lösa dessa utmaningar här hemma i Sverige på ett sätt som gör att vi samtidigt presenterar oss för resten av världen. Många svenska företag har kompetens inom de här områdena, men för att kunna erbjuda våra lösningar till resten av världen behöver vi visa hur det funkar i en realistisk miljö. Internationella aktörer vill förstå hur lösningarna hänger ihop i en smart stad och detta kan vi testa på Urban ICT Arena, sa näringsminister Mikael Damberg.
Näringsministern lyfte också upp vikten av att Sverige samarbetar internationellt för att uppnå resultat.
– Många saker i vår omvärld är skrämmande idag, men rädsla är inte det som leder samhället framåt, det är hopp. Det är viktigt att människor känner att det är möjligt att testa nya saker och jag tror Sverige kan bli ett exempel på det. Vi har goda förutsättningar för att det ska kunna fungera i liten skala i Sverige, men tillsammans med partners från andra delar av världen kan vi även skala upp det vi gör, sa Mikael Damberg.
Flamsäkra underkläder med rymdteknik
Under invigningen talade även rymddesignern Cecilia Hertz om sitt företag Umbilical Design, ett konkret exempel på vad som kan hända när oväntade aktörer samarbetar och vitt skilda kompetenser korsas med varandra.
Målet med Umbilical Designs är att skapa ökade affärsmöjligheter för näringslivet genom att dra nytta av kunskap som finns i rymdsektorn. Det kan handla om nya material, metoder eller synsätt som framgångsrikt kan överföras från rymden till verksamheter på jorden. Umbilical Design har bland annat utvecklat skyddskläder för extrem segling, uppblåsbar inredningsdesign för viktlösa flygturer för turister och stötabsorberande alpinhjälmar, allt baserat på beprövad rymdteknik.
– Materialen som används i rymden är unika på så vis att de väger lite, är väldigt starka och hållbara. Dessutom är de okänsliga för extrema temperaturer, strålning och korrosion, sa Cecilia Hertz.
Ett samarbete med stålindustrins intresseorganisation Jernkontoret och underklädesföretaget Björn Borg resulterade bland annat i en kollektion flamsäkra underkläder som klarar den extrema hettan i stålverk och dessutom är biologiskt nedbrytbara.
– Det går att föra in rymden i nästan allt, det finns en hel galax av möjligheter och jag ser absolut kopplingar till Urban ICT Arena i det här. För att kunna skapa de lösningar som är bäst för planeten måste vi alltid komma ihåg att samarbeta, sa Cecilia Hertz.
Skapa smarta städer tillsammans med medborgarna
Dagen innehöll även panelsamtal mellan representanter från det offentliga, den privata sektorn och akademin. Sara Mazur, chef för Ericsson Research, poängterade där att det är dags att lyfta blicken och se längre bort än de produkter som står under utveckling just nu.
– Vi måste utforska nya saker som ligger bortom det vi gör idag och därför spelar en sådan här arena en så stor roll. Vi behöver testa saker i verkligheten och hålla arenan öppen så att även små och medelstora företag kan bli involverade, sa Sara Mazur.
Ann Hellenius, CIO i Stockholms stad, menade att eftersom Stockholm och Sverige är relativt litet i en global jämförelse, måste vi samarbeta mera och bättre än andra.
– För att kunna skapa en riktigt smart stad måste vi bli bäst på att samarbeta över gränserna mellan privata och offentliga aktörer, etablerade företag och nya aktörer på startup-scenen och universiteten. Men vi vill inte bara skapa smarta städer för medborgarna, vi vill göra det tillsammans med dem. Här på Urban ICT Arena kan det bli möjligt, sa Ann Helenius.
Universiteten i produktivt samarbete
Mikael Östling, tillträdande pro-rektor på KTH, var en av dem som var involverade i uppbyggnaden av KTH:s forskningsdel på Kista campus i mitten av 80-talet.
– Då hade vi ingen email, inget world wide web och inget Facebook, men vi gjorde bra saker ändå, om än i ett annat tempo. Vi var inte lika internationella som idag. Då hade vi nästan inga utländska studenter och nu är det bara engelska som gäller här. Vi finns fortfarande i samma byggnad men den är fylld med nytt innehåll och vi blandar mjukvara med hårdvara på ett genialt vis. Under alla år har vi även samarbetat med Stockholms universitet och det har varit väldigt produktivt att föra samman teknikerna med de lite mer samhällsinriktade datavetarna från dem.
Uno Fors är föreståndare för Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet, den enda av universitetets 70 institutioner lokaliserad utanför Frescati. Han får ofta frågan varför det är så viktigt att deras institution håller till i just Kista.
– Då brukar jag säga åt dem att prata med våra studenter och forskare, de kommer säga att nästan alla företag i världen som jobbar med smart it finns här, liksom KTH och andra viktiga institut. Av den anledningen måste vi finnas i Kista och av samma anledning ska även Urban ICT Arena finnas här, sa Uno Fors.
För dig som missade invigningen finns den att se i efterhand här och på Futurions Flickr-konto finns bilder från dagen.