Skip to main content

Se sändningen från seminariet ”Partsmodellen och politiken”

Den svenska partsmodellen är i rampljuset. Den senaste omställningsreformen lyfts fram som ett unikt samarbete mellan politiken och parterna. Finns det nya områden där staten och partssystemet kan kroka arm?

Konflikten med Tesla om kollektivavtal ger eko runt om i världen och har lett till krav om begränsningar i konflikträtten här hemma. Modellen som går ut på att fack och arbetsgivare genom kollektivavtalsförhandlingar själva hanterar löner och många villkor på arbetsmarknaden har hyllats för dess pragmatism och låga konfliktnivå. Men modellen utmanas, prövas och utvecklas hela tiden. Finns det anledning att efterlysa nya områden där staten och partssystemet kan kroka arm för att lösa viktiga frågor?

På seminariet presenterade Futurion rapporten ”Politiken och parterna”, skriven av Roger Mörtvik kring hur den svenska modellen har lett till ett arbetsliv där förhandlingar och kompromisser är grunden och har lett till ett handslag om trygghet i förändringen. Det har varit ett invecklat samspel mellan politiken och parterna och frågan är nu om det finns nya områden där partsmodellen och politiken bör surra sig vid masten?

Medverkande:
Roger Mörtvik, rapportförfattare
Sophia Metelius, statssekreterare vid arbetsmarknadsdepartement hos statsrådet Johan Pehrson,
Mattias Dahl, vice vd och chef arbetsgivarfrågor Svenskt Näringsliv
Martin Wästfelt, Förhandlingschef Unionen
Ann-Therése Enarsson, vd Futurion
Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna
Cecilia Garme, samtalsledare