Skip to main content

Premiär för vår nya podcast!

By 27 september, 2017september 3rd, 2018Aktuellt

Digitaliseringen förändrar arbetslivet. Men jobben försvinner inte, dom förändras.Och automatiseringen påverkar alla sorters jobb i alla branscher. Det är utgångspunkten för Framtidens färdigheter – den nya podcast som vi på Futurion nu startar.
– Det som går att definiera, det går att programmera och även att automatisera. För att stå bättre rustade inför framtidens arbetsmarknad behöver vi fokusera mer på hur och var vi skaffar oss den kompetens vi behöver för att vara relevanta på morgondagens arbetsmarknad, och därför drar vi igång den här podcasten, säger Ann-Therese Enarsson.

Definitionen av framtidens färdigheter bygger de arbetsmoment som enligt O*NET (Occupational Information Network) utgör ”flaskhalsar för automatisering”. Eller enkelt uttryckt: vad är det som vi – som individer, företag och land – behöver lära oss och utveckla för att vara konkurrenskraftiga på framtidens arbetsmarknad?

Vi har tidigare sammanfattat den internationella forskningen på det här området i rapporten Framtidens färdigheter i ett digitaliserat arbetsliv.
– Vi märker ett stort intresse när vi är ute och presenterar den här rapporten, säger Ann-Therese Enarsson. Nu vill vi fördjupa samtalet om kompetens och lärande tillsammans med spännande gäster med lite olika perspektiv.

Det första avsnittet av podden ligger redan ute. Där samtalar poddseriens programledare Per Lagerström om digitalisering, livslångt lärande och den pågående omställningen av arbetsmarknaden tillsammans med Ann-Therese Enarsson och Carl Melin, forskningsledare på Futurion.

 

I kommande avsnitt möter vi bland andra: Carl Heath, RISE Interactive Institute och initiativtagare till Makerskola. Joakim Thulin ansvarig för omvärldsbevakning på Berghs School of Communications, kommer och pratar kreativitet. Entreprenören Ida Karlbom om nytänkande och författaren Petra Krantz Lindgren om empati och omsorg om andra.

Vi tar gärna emot förslag, tips och idéer om saker som vi borde prata om i podden. Maila per.lagerstrom@futurion.se