Skip to main content

Läs om Futurions rapport Digitala folkrörelser i Arbetsvärlden

By 25 januari, 2022Aktuellt

Kan fackförbunden använda nya innovationer för engagemang utan att riskera medlemmarnas integritet? Det frågar Arbetsvärlden i en artikel om Futurions rapport Digitala Folkrörelser.

Rapporten Digitala folkrörelser ger exempel på hur organisationer har använt sig av appar och andra nya digitala verktyg för att engagera exempelvis arbetstagare. I många fall handlar det om insamling av data från medlemmarna, vilket innebär risker man som organisation behöver vara medveten om.

Hur svenska fackförbund kan använda digitala verktyg, som de som nämns i rapporten, utan att riskera sina medlemmars integritet, diskuteras i Arbetsvärldens artikel.

– Vi behöver kunna välja ut vilka verktyg vi ska använda. Men det absolut viktigaste är att vi inte vill använda data utan att medlemmarna vet om det eller givit sin tillåtelse. Anonyma data är lättare att hantera, och de använder vi idag för aktuella frågor inför avtalsförhandlingar, säger Unionens Peter Hellberg i artikeln.

I Futurions poddserie Datadriven gick vi på djupet kring riskerna med den ökade datainsamlingen, och hur arbetstagarnas integritet kan påverkas när arbetslivet blir allt mer automatiserat och digitaliserat. Missade du den kan du lyssna igen här.

 

 

Läs hela Arbetsvärldens artikel här:

Facken vill använda appar – men integriteten kan sätta stopp