Skip to main content

Vart ska alla kreatörer ta vägen? – nytt poddavsnitt med Simon Norrthon

Är skådespelaryrket dödsdömt när det snart går att skapa hela filmer digitalt, utan att någon verklig människa behöver ställa sig vare sig framför eller bakom kameran?

Det ämnet diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens färdigheter, där vi gästas av Simon Norrthon, skådespelare och ordförande för fackförbundet Scen & Film. Vad händer i deras bransch nu när AI-utvecklingen går framåt i rasande fart?

”I USA har man varit väldigt orolig för den här utvecklingen. Säg att ett stort filmbolag är beroende av en skådespelare, till exempel Tom Cruise, och man kommer ha ett behov av hans filmer även om 50 år. Då kan de göra en datagenererad kopia av honom så att han kan fortsätta att agera i det här universumet, säg Mission Impossible, fast han för länge sedan inte längre är med oss. Så att man gör nya filmer med en digital Tom Cruise,” säger Simon Norrthon.

”Det vi engagerar oss i nu som fackförbund är rättigheterna. Vilken rätt har jag till min röst, till mitt ansikte, och till de framställningar som jag har gjort tidigare?”

Ett av de skrån som i nuläget berörs mest av utvecklingen är röstskådespelare. På ljudsidan har utvecklingen kommit längst, och en facklig undersökning i Storbritannien visade att 93 procent av röstskådespelare kände att AI utgjorde ett hot mot deras yrkesutövande.

Ett möjligt användningsområde för AI skulle till exempel kunna vara dubbning av filmer. Blir tekniken bra nog kan den eventuellt användas för att ersätta skådespelare som dubbar filmer och serier. Med hjälp av tekniken kan originalskådespelarens riktiga röst transformeras till att tala alla olika språk som behövs. Detsamma skulle också kunna ske i rutan, då datorgenereringar av riktiga skådespelare kommer att kunna tala vilket språk som helst, med trovärdig ansiktsmimik.

Simon Norrthon ser också möjligheter för skådespelare att använda sina talanger i samspel med AI, till exempel inom datorspelsindustrin. Där ger skådespelare ofta liv åt karaktärerna, som sedan reproduceras av AI-teknologi.

Eller inom teater och scenkonst, där publiken fortsatt kommer vilja komma åt det äkta samspelet med och mellan konstnärerna. Han ser också ett viktigt arbete innan kamerorna börjar rulla.

”Jag tror det kommer bli svårt för AI-teknik att skapa berättelser som är lika överraskande som det mänskliga sinnet kan skapa,” säger han.

Kategori podcasts