Skip to main content

Träffa Futurion i Almedalen

By 22 juni, 2022juli 1st, 2022Aktuellt, Okategoriserade

Futurion kommer att närvara vid Almedalsveckan 3-5 juli. Vi arrangerar två spännande seminarier – ses vi där?


”Oro eller hopp – vad avgör valet?”

Vad är människor oroade för? Vad drömmer de om?
Bill Clinton gick på 90-talet till val på budskapet att människor skulle välja hoppet och inte rädslan – i en tid då valkampanjer handlat om att skrämma väljare om vad andra ville göra. Och på hemmaplan har Pär Nuder sagt att det parti som visar att det både delar människors oro och deras drömmar – och visar att de kan göra något åt detta – kan vinna människors förtroende.

Men kommer partierna att visa att de tar oron på allvar eller snarare dra nytta av den? Kan de hjälpa människor att förverkliga sina drömmar? Vad säger de om den gröna omställningen och jobben?

Seminariet inleds med att Futurions vd Ann-Therése Enarsson presenterar resultat från Futurions senaste SOM-undersökning. Därefter diskuterar Aftonbladets Anders Lindberg, Johan Martinsson, föreståndare vid SOM-institutet på Göteborgs universitet och Ulrica Schenström på Fores hur politiken hanterar frågan om arbetsmarknadsoro. Samtalsledare är Carl Melin. Det ges möjlighet till frågor och inlägg från publiken.

Tid och plats
Måndag 4 juli kl 12:30-13:45
TCO-landet, Stora scenen
Strandgatan 19, Visby
Arrangör: Futurion


Är det unga kvinnor eller män med bensinbil som ska forma framtiden?

Dagens unga vill bli lyssnade på och tagna på allvar. Men i vilken utsträckning präglar deras värderingar de långsiktiga politiska besluten? Klimathotet hamnar långt ned när priset vid pump på bensin och diesel skapar nyhetsrubriker och insändare.

Vid sidan av en ibland polariserad politik pågår stora förändringar. Det gäller både i synen på klimathotet och villkoren på arbetsmarknaden. Allt fler företag fokuserar på vikten av att ha en hållbar företagskultur för att vara attraktiva som arbetsgivare. Hela 70 procent svarar i Futurions senaste SOM-undersökning att den gröna omställningen kommer att skapa fler jobb. I gruppen yngre kvinnor är tilltron som allra störst; 86 procent menar att det kommer att skapas fler jobb än vad som försvinner.

Ann-Therése Enarsson, Futurions vd, inleder med en presentation av SOM-undersökningen och deltar sedan i ett samtal om hur framtidens arbetsliv kommer att se ut tillsammans med Visions Veronica Magnusson, LUF-ordförande Romina Pourmokhtari och El Gigantens vd Niclas Eriksson. Samtalsledare är Futurions forskningsledare Carl Melin. Det ges möjlighet till frågor och inlägg från publiken.

Tid och plats
Tisdag 5 juli
kl 10:00-10:45
TCO-landet, Lilla scenen
Strandgatan 19, Visby
Arrangör: Futurion