Skip to main content

Nytt poddavsnitt med Emelie Fågelstedt, Svenska nomader: ”Fastanställda kan också bli digitala nomader”

Intresset för nätverket Svenska nomader har breddats under pandemin, med fler fast anställda, fler äldre och fler med ”vanliga jobb” som fastnat för tillvaron som digital nomad. ”Om arbetsgivarna fortsätter tillåta distansarbete kommer vi se fler människor spridas ut över hela landet igen”, säger medgrundaren Emelie Fågelstedt när hon gästar Futurions podd Framtidens färdigheter.

– Längtan efter mer flexibilitet och frihet växer hos många, och man har sett att det fungerar att jobba på distans eller i hybrida former. Vi märker att fler som har en anställning vänder sig till oss nu, som ser en möjlighet att leva på ett annat sätt en tidigare när världen öppnar sig igen, säger Emelie Fågelstedt.

Svenska nomader är ett nätverk och mötesplats där svenska digitala nomader, personer som arbetar platsoberoende med hjälp av digitala verktyg, i Sverige eller utomlands, kan få stöd, tips, inspiration och kontakt med likasinnade. Nätverket startade 2017 av digitala nomaderna Emelie Fågelstedt, digital strateg, Christoffer Persson, digital affärsutvecklare, och Yasmine Åkermark-Morrison, företagare. Idag har man omkring 11 000 medlemmar som till största delen består av giggare och egenföretagare.

– På senare år har dock exempelvis fler fackförbund börjat visa intresse för oss, och även myndigheter och storföretag som vill samarbeta. Numera finns det väldigt många yrken där det är möjligt att vara digital nomad, det är inte bara för digitala kommunikatörer och utvecklare.

En potentiellt växande grupp är de äldre, ”jobbonärer” som vill kombinera jobb och pension eller äldre och erfarna i arbetslivet som vill ta sig an nya uppdrag.

Man måste inte arbeta från utlandet för att vara digital nomad, även om ett syfte med Svenska nomader är att hjälpa till med information om försäkringar, skatterregler och riktlinjer för svenskar som bor utomlands. Det handlar inte bara om att jobba i en solstol på en strand, även om det finns några heta hotspots som Bali, Medellin i Colombia och Lissabon.

– Alla drömmer inte om exotiska platser, men man vill jobba därifrån man trivs bäst. Det kan lika gärna vara en gård i Blekinge eller en ort i Norrlands inland. Drivkraften är samma, man söker mer flexibilitet och vill kunna designa jobbet efter livet istället för tvärtom.

Är digitala nomader ett sätt att få hela Sverige att leva?

– Definitivt, flera mindre kommuner inser att de kan få tillbaka personer eller behålla fler som tidigare behövt flytta för att få jobb, och även att de kan locka nya som söker något annat. Ju mer öppna arbetsgivare blir för distansarbete, desto mer kommer vi se människor spridas över hela landet igen och skapa mer levande glesbygd och landsbygd.

Vilka är utmaningarna?

– Just nu att vi inte vet hur arbetsgivarna vill ha det efter pandemin. Det kommer nog skilja sig mycket mellan olika företag och bli många förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vi vet ännu inte heller hur gränserna mellan länder öppnas upp.

Lyssna på fler av Futurions poddar:

Kategori podcasts