Skip to main content

Nytt avsnitt av Framtidens färdigheter – hela listan över framtidens jobb med Frida Berry Eklund från Våra barns klimat

By 18 maj, 2021Aktuellt, Podcast

Frida Berry Eklund, grundare av Våra barns klimat.

Permakulturdesigner, materialmäklare och greenfluenser – i framtiden kommer vi att jobba med fokus på naturen, cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och AI. I ett färskt avsnitt av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar vi med Frida Berry Eklund från Våra barns klimat om listan 101 framtidsjobb som tagits fram tillsammans med Klimatklubben. Lyssna nu!

– Vid beslut som går stick i stäv med klimatfrågan, som att satsa på flygplatser eller shoppingcenter, används ofta att det skapar jobb som en ursäkt. Listan över framtidsjobb syftar både till att inspirera unga som är på väg att välja väg i livet, och beslutsfattare som behöver tänka mer på hur framtiden kommer att se ut, säger Frida Berry Eklund.

Listan har tagits fram av anhängare till Våra barns klimat och Klimatklubben tillsammans med en expertjury på sex personer. Många av jobben kretsar kring natur och odling (biologisk mångfaldsskötare, herde), cirkulärt och förnybart (havsplastingenjör, matsvinnskoordinator), kriser (läkare med specialistkunskap om vektorburna sjukdomar, vattenoptimerare) och AI och digitalisering (lokalkoordinator för självkörande bilar). Men listan består inte bara av nya jobb, yrken som sjukvårdspersonal, forskare och meterolog fortsätter att spela stor roll, och man tror även på en comeback för nygamla yrken som lantbrevbärare, torghandlare och herde när fler lämnar storstan och landsbygden lever upp.

– Det är en intressant dynamik av de nya AI-jobben och gamla, mer långsamma jobb som kommer tillbaka, säger Frida Berry Eklund, men betonar att det inte är tänkt som en komplett lista över alla jobb som kommer att finnas eller inte finnas i framtiden.

– Men den funkar bra som inspiration och för att kicka igång tänket. En anledning till att utvecklingen inte gått snabbare tror jag är att vi saknar visioner om hur en hållbar värld kan se ut, den bilden är fortfarande ganska otydlig. I en värld där vi klarat klimatomställningen, vad gör vi då, vad äter vi, hur transporterar vi oss?

Poängen är också att sätta fokus på det stora behovet av snabb kompetensväxling när branscher och jobb försvinner och nya yrken uppstår.

– Vi behöver skola om stora delar av arbetslivet och det ganska snabbt, och få in folk i de nya branscher som kommer med klimatomställningen och som kräver helt nya kompetenser. Det behöver komma in tidigt i skolan, i fler nya utbildningar och alla existerande utbildningar behöver också få in hållbarhetsperspektivet.

Våra barns klimat har nyligen dragit igång kampanjen Klimatlyft skolan!, för att lyfta behovet av att öka lärarnas kompetens om klimatomställningen. Frida Berry Eklund har också skrivit boken ”Prata med barn om klimatet”.

– Sex av tio barn är oroliga över klimatet och de känner att de inte har någon möjlighet att påverka. Vi måste hjälpa dem att hantera detta både hemma och i skolan, göra dem bättre rustade och stärka framtidstron, säger Frida Berry Eklund.

Här finns hela listan över de 101 framtidsjobben.

Lyssna på fler av Futurions poddar här.