Skip to main content

Nytt avsnitt av Datadriven: AI i arbetslivet – attraktivt men riskfyllt

AI i arbetslivet kan ge stora vinster men också innebära allvarliga risker om den inte hanteras rätt. I senaste avsnittet av Futurions podd Datadriven pratar vi med Andrea Risberg på AI Sustainability Center om hantering av riskerna. ”Företag som tar riskerna på allvar har ett stort försprång”, säger hon.

Andrea Risberg, AI Sustainability Center

Artificiell intelligens och maskininlärning får en allt större roll i arbetslivet för tjänstemän. Data som samlas in om vilka vi är, hur vi rör oss och vad vi gör vid våra datorer analyseras av AI för att hitta mönster och identifiera faktorer för att förbättra och snabba på processer, öka användarvärdet eller för att lära maskiner att utföra arbetsuppgifter och skapa nya tjänster.

Möjligheterna är stora och förföriska men det är också viktigt att vara medveten om vilka risker som finns, till exempel för diskriminering och bristande integritet. I det nya avsnittet av Futurions podd ”Datadriven – integritet i arbetslivet” pratar vi därför med Andrea Risberg, programchef på AI Sustainability Center, som hjälper organisationer att identifiera och hantera riskerna med AI.

– Vi arbetar för att AI ska användas på ett sätt som är rättvist, där vi som ger ifrån oss data har rätt till vår integritet och inte diskrimineras, säger Andrea Risberg.

Enligt henne finns det en stor osäkerhet kring hur riskerna med AI kan hanteras. Det beror bland annat på att forskningen kring AI fokuserar mer på teknik än på användning och effekter för samhället. Regleringen kring AI är också än så länge ganska begränsad, men medvetenheten om riskerna ökar både i Sverige och globalt och hårdare krav är på gång från bland annat EU-håll. Det ger dem som redan arbetar systematiskt med riskerna ett försprång gentemot, säger Andrea Risberg.

– Transparens och förklarbarhet är viktigt. Var öppen med att tekniken används och på vilket sätt den påverkar de beslut som fattas, säger hon i podden.

För att få veta mer om riskerna med AI i arbetslivet och hur de kan hanteras, lyssna på senaste avsnittet av Datadriven här eller där poddar finns.