
Mer multikompetent, mer digital och mer specialiserad. Det är vad som gäller för framtidens poliser, enligt Sommar i P1-aktuella polisen och debattören Nadim Ghazale. Hör honom nu i Futurions podd Framtidens färdigheter.
Som expert i SVT:s Veckans brott, flitig debattör och skribent och blivande Sommar-pratare är Nadim Ghazale en av Sveriges mest profilerade poliser. Till vardags jobbar han som kommunpolis i Borås, vilket innebär att han arbetar med brottsförebyggande verksamhet i nära samverkan med bland annat kommunen och lokala föreningar. Innan dess har han hunnit med att vara både ingripande polis och informatörshanterare.
– En av styrkorna med polisyrket är att det finns så många olika karriärvägar och möjlighet att utvecklas inom yrket. Det är lätt att få internutbildning och att byta jobb inom yrket, säger Nadim Ghazale i Framtidens färdigheter.
Polisen behöver växa och Nadim är gärna ett ansikte utåt för att locka fler personer till yrket. Framför allt hoppas han kunna få fler olika typer av människor att söka utbildningen.
– Vi borde trycka mer på att det behövs fler människoprofiler inom yrket, det finns en fara i om det är en för homogen grupp.
Han välkomnar till exempel gärna äldre sökande, och hoppas att det ska bli lättare för flera äldre att kunna genomföra utbildningen utan att behöva flytta och ställa om hela sitt liv.
– Det finns stora fördelar att fler personer som är mitt i livet blir poliser, med en annan mognad och erfarenhet. Men distansutbildningsplatserna är populära och försvinner snabbt, det är ett problem.
Hur tror du att polisyrket kommer att förändras och utvecklas?
– Jag tror att framtidens polis behöver vara otroligt mycket mer flexibel och multikompetent jämfört med idag. Kanske kommer yrket behöva bli mer nischat, med olika inriktningar även inom utbildningen, inte minst för att öka digitaliseringen där brottsligheten växer sig skyhög, medan både polisens kompetens och lagstiftningen ligger mil efter.
– I framtiden kommer man troligen också behöva gå vidareutbildningar under arbetslivet med jämna mellanrum för att hålla kompetensen aktuell.
Vad säger du till den som funderar på att bli polis?
– Sök! Tänker du att du kanske vill bli polis, skicka in en ansökan. Du behöver inte bestämma dig förrän du har antagningsbeskedet i handen, vilket långt ifrån alla får.
Foto: Carola Andreasson