Skip to main content

”Inför subventionerad framtidstimme på arbetsplatsen” – nytt poddavsnitt med Daniel Kjellsson, missionär för livslångt lärande

Daniel Kjellsson, medgrundare av Future Talent Council.

Livslångt lärande ska vara en mänsklig rättighet, tycker Daniel Kjellsson, medgrundare av Future Talent Council och programledare för Learnsters podcast Framtidslandet. Som gäst i Futurions podd Framtidens färdigheter efterlyser han reformer i arbetsmarknadspolitiken, utbildningsväsendet och en statligt subventionerad ”framtidstimme” på arbetsplatsen. Lyssna här!

Behovet av kompetensutveckling och lärande genom hela yrkeslivet blir allt viktigare, i takt med att allt fler arbetsuppgifter digtaliseras och automatiseras. Utvecklingen har pågått länge men har påskyndats av pandemin.

– ­Risken finns att vissa grupper hamnar efter. Det finns hur mycket jobb som helst men det finns inte tillräckligt med kompetens, säger Daniel Kjellsson, medgrundare av det globala nätverket Future Talent Council, som arbetar för att förbättra förutsättningarna för livslångt lärande.

I senaste avsnittet av Framtidens färdigheter pratar Daniel Kjellsson och Ann-Therése Enarsson om vilka byggstenar som krävs – såsom reformerad arbetsmarknadspolitik.

– Det måste bli lättare för arbetstagare att gå mellan att vara anställd och inte anställd, att hoppa mellan branscher och mellan arbete och lärande. Strukturen måste stöpas om, säger Daniel Kjellsson.

– Även utbildningsväsendet behöver ändras. Det är bisarrt att högskolor och arbetsgivare i stort sett inte samarbetar. Lärandet på arbetsplatser har idag i stort sett inget med högskolan att göra och de fantastiska resurser som finns där, det vill vi fixa.

”Vi förlorar våra jobb en bit i taget. Vi behöver också uppdatera oss en bit i taget.”

Transformationen innebär för de flesta av oss inte att hela vårt jobb försvinner och tas över av en robot. En del arbetsuppgifter och kompetenser blir högre värderade än någonsin, medan främst att autonoma och repetitiva arbetsuppgifter kan tas över av mjukvara. För de flesta kommer kompetensutveckling inte handla om att sadla om och börja om på nytt.

– Vi förlorar våra jobb en bit i taget, säger Daniel Kjellsson. Den stora massan kommer också att uppdatera sig en bit i taget.

Arbetsplatser behöver låta lärandet ta plats, till exempel med en statligt subventionerad ”framtidstimme” eller ”framtidsfika” som ägnas åt att fundera över hur ens jobb kan komma att förändras och utvecklas.

– Nyckeln är att ledarna blir fanbärare för lärande. Tid för lärande ska finnas i kulturen.

Daniel Kjellsson är även programledare för Learnsters podcast Framtidslandet som Futurions Ann-Therése Enarsson gästade tidigare i år. Lyssna på Framtidslandet här