Skip to main content

Glöm inte pensionen! Nytt avsnitt av Framtidens färdigheter med Shoka Åhrman

By 27 maj, 2021Aktuellt, Podcast

Shoka åhrman, sparekonom SPP. Foto: Dan Coleman

Att sätta sig in i sin egen pension är en de viktigaste investeringarna inför framtiden, menar Shoka Åhrman, passionerad pensionsexpert på SPP. I senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar hon med Ann-Therése Enarsson om jämställdhet, egenmakt och fondbolagens ansvar för hållbar utveckling.

I andra avsnittet för säsongen gästas Framtidens färdigheter av Shoka Åhrman, sparekonomen, föreläsaren och folkbildaren som brinner för att göra privatekonomi och pensioner intresseväckande och begripligt.

– Vi lever i nuet och tänker helst på vår lön, vår konsumtion och vårt sparande här och nu, medan pensionen är för avlägsen. Men vi har stor egenmakt och borde ta vara på möjligheten att påverka vår framtid, säger hon.

– Även om det är långt bort finns det mycket man kan påverka och med små medel. Den dagen man sitter och ska gå igenom sin pension ska man känna att man har gjort vad man kunnat själv för att påverka.

I podden diskuteras vilken betydelse det förändrade arbetet under pandemin kan få för konsekvenser framåt, inte minst för kvinnor som ofta har lägre pension än män till följd av deltidsarbete, vab och föräldraledighet. Att de som kan och vill får fortsätta att arbeta flexibelt och varva arbetet på kontoret och hemma, skulle kunna till mindre stress i vardagslivet och att fler kan fortsätta att jobba heltid trots hämtningar och lämningar.

– Vi vet inte än hur långvariga beteendeförändringarna är men det är viktigt att prata om och att dra nytta av de fördelar vi ser och fortsätta att applicera dem, till exempel för en ökad jämställdhet i hemmet. Även arbetsgivaren har en viktig roll för det, säger Shoka Åhrman.

Samtidigt finns en stor grupp av främst kvinnor inom vården och i branscher som drabbats hårt under pandemin, som inte kan jobba hemifrån, som tvingas jobba deltid och som har de lägsta lönerna och pensionerna.

Risken finns också att om fler kvinnor än män väljer att jobba utanför kontoren, kan det få betydelse för deras karriärsutveckling.

– Vi måste se till att vi inte motarbetar jämställdheten och förvärrar för kvinnorna, säger Shoka Åhrman.