Skip to main content

Bokaktuella Christian von Essen och Henric Smolak gästar Framtidens färdigheter-podden

Henric Smolak och Christian von Essen har var för sig intervjuat hundratals experter i sina respektive poddar om framtiden och digitaliseringen. Nu har de tillsammans skrivit en bok med 15 viktiga fenomenen som alla bör ha koll på. Hör dem berätta om nya boken Nu fattar jag i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

Henric Smolaks och Christian von Essens bok Nu fattar jag: boken som hjälper dig förstå vår digitala samtid och framtid ger lättbegripliga och överskådliga beskrivningar av fenomen som AI, blockchain, kryptovalutor och edtech. Genom att förklara och beskriva de mest centrala begreppen vill författarna öka förståelsen för den digitala utvecklingen, och ge en mer positiv bild av framtiden.

– Det är lätt att få en skev och dystopisk bild av framtiden av att följa nyhetsflödet. Det finns så många begrepp att ha koll på, det blir lätt en tröskel som gör att man inte orkar vara med i diskussionen, säger Christian von Essen i podden.

Christian von Essens och Henric Smolaks nya bok ”Nu fattar jag”.

Henric Smolak leder podden Under 15 där han varje vecka bjuder in expert för att prata om ett ämne i max 15 minuter. Christian von Essen ligger bakom podden och plattformen Heja framtiden! som också lyfter framtidsfrågor tillsammans med experter.

– Vi som träffat så många experter med olika perspektiv genom vårt poddande har lärt oss lite om väldigt mycket. Poletten har trillat ner vilket gör att man inte ser framtiden så dystopiskt, men inte heller med en övertro att bitcoin är det nya guldet. Vi har fått en balanserad förståelse för ganska mycket, säger Henric Smolak.

Med boken ska fler få samma förståelse.

– Den stora insikten är att allt hänger ihop, att de 15 isolerade områdena vi går igenom inte alls är isolerade utan hänger ihop. Vi vill lyfta blicken och visa att det gäller alla områden, säger Christian von Essen.

Varför är det viktigt att ha den kunskapen?

– Det är fenomen som kommer påverka våra liv och yrkesliv mycket under de kommande decennierna, den som inte har koll riskerar att hamna efter. Man behöver ta ansvar för sin egen kompetensutveckling och förkovra sig för att behålla sin relevans, säger Christan von Essen.

Själva håller de sig uppdaterade genom att fortsätta att bjuda in nya experter till samtal i sina poddar, och ber också gärna sina gäster om boktips och poddtips.

– Jag försöker se till att få in andra typer av perspektiv och lyssna mycket även på personer jag inte håller med. Följ din värsta fiende i sociala medier för att ryckas ur din egen filterbubbla och bli ifrågasatt i ditt sätt att tänka, säger Henric Smolak i podden.

Poddtips

Henric: Making Sense Podcast med Sam Harris, filosof, författare och neuroforskare

Christian: Exponential Wisdom med Silicon Valley-entreprenören Peter Diamandis och ledarskapsexperten Dan Sullivan

Ann-Therése: Dare to Lead med sociologen och ledarskapsexperten Brené Brown

 

Lyssna på fler poddar från Futurion

Kategori podcasts