Skip to main content

Äntligen ändras synen på spelande! Nytt poddavsnitt med Sveroks Max Horttanainen

Digital kultur, skärmtidens död och betydelsen av att vi nu ser den första generationen av spelande föräldrar. Det och mycket annat pratar vi om när podden Framtidens färdigheter gästas av Sveroks ordförande Max Horttanainen. Lyssna på avsnittet här!

Att flitiga spelare övar upp kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden är en välkänd sanning för många av oss vid det här laget. Redan 2017 gav vi på Futurion ut vår gamingguide om vilka spel som ger spelaren framtidens färdigheter. Sedan dess har vi dessutom haft en pandemi som ändrat våra arbetssätt och fått betydligt fler av oss att jobba en stor del av tiden i en helt virtuell miljö, vilket gör de digitala ledarerfarenheter som skickliga spelare skaffar sig ännu mer relevanta.

Även om fler arbetssökare har börjat lägga till sin spelerfarenhet på cv:t, och vi börjar se exempel på arbetsgivare som aktivt söker spelkompetens vid rekryteringar, värderas spelande dock fortfarande för lågt, säger Max Horttanainen, ordförande i spelhobbyförbundet Sverok, när han gästar Futurions podd Framtidens färdigheter.

– Att man är engagerad som fotbollsledare eller scoutledare är självklart med på cv:t, men inte att man har organiserat 15 galningar i World of Warcraft som annars hade sprungit åt varsitt håll. Jag skulle säga att de ungdomarna har enorma förmågor i planering, projektledning och koordinering och att det är en miss av arbetsgivare att inte lyssna in det, säger Max Horttanainen i podden.

Han ser dock tydliga tecken på att attityderna ändras. Diskussionerna om skärmtid har förändrats och fler föräldrar engagerar sig i sina barns spelande istället för att förfära sig över antalet timmar som spenderas framför speldatorn. Idag ser man till exempel betydligt fler familjer på Dreamhack än för några år sedan, då föräldrarna lämnade sina barn vid mässlokalen i Jönköping och hämtade dem tre dagar senare.

– Vi ser ett skifte i hur man pratar om spel och spelande och det har gått fort. Flera som spelar själva har nu barn i åttaårsåldern och är den första generationen av gamingföräldrar. Det leder till rimligare samtal.

Det spelar också in att gränserna mellan spel och kultur suddas ut när spelupplevelsen växer och förändras. Idag går man på konserter, utställningar och andra kulturupplevelser i spelmiljön, och dansskolorna lockar nya målgrupper genom att lära ut steg och moves från Fortnite. I Stockholm skapar nyöppnade Space en arena för digital kultur, där både spel, musik och mat ingår.

– Vi ska se till att ta fram en uppdaterad gamingguide om hur spelandet ger framtidens färdigheter, säger Ann-Therése Enarsson i podden. Vänta på den, den kommer!

Lyssna på fler poddar från Futurion

Kategori podcasts