Skip to main content

Nytt poddavsnitt: Nicklas Berild Lundblad – superspanaren som kopplar världspolitik med teknik

I detta poddavsnitt av Framtidens färdigheter gästas Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion, och Carl Melin, forskningsledare på Futurion, av Nicklas Berild Lundblad. Nicklas är global samhällsplaneringschef på Google Inc med specialfokus på framtidsstudier. Hur påverkar världens politiska händelser framtidens teknikutveckling? Väldigt spännande, tycker vi.

I poddsamtalet berättar Nicklas vilka trender och framtidsspaningar han ser kring den samhällspolitiska världskartan kopplat till arbetsmarknad, integritet och automatisering.

– Jag tror att framtidens arbetsliv kommer att vara mer annorlunda än vad vi tror idag. Jag tror att vissa överskattar krisscenariot kring att robotarna kommer att ta över del jobb, men jag tror att vi underskattar bredden av vilken påverkan teknisk utveckling och AI kommer att ha på arbetsmarknaden, säger Nicklas.

Även att vara arbetsgivare kommer att förändras, menar Nicklas och påpekar att vi inte endast bör prata om hur jobben förändras, utan hur företagsbyggen, arbetsgivare, branscher, företagsmodeller och tjänster kommer att förändras.

– Vi ställer inte fel frågor, men jag anser att vi ställer för smala frågor kring arbetsmarknadens framtid – vi behöver kolla på hela systemet för att få de riktiga insikterna, säger Nicklas.

Intuitionernas utveckling i otakt med tekniken

Samtalet rör även vid kontrasten mellan superinnovationer, AI-bolag, rymdforskning och annat i framkant – mot organisation och effektivitet inom till exempel sjukvård.

– Både den innovativa potentialen och den ekonomiska potentialen ligger här. De institutioner vi har i samhället har inte alls utvecklats i takt med den teknik vi har idag, börjar vi kika på hur vi kan utveckla institutionell innovation kommer vi att hitta massor att intressanta gemensamma projekt när det gäller framtiden, säger Nicklas i podden.

Avsnittet spelades in före Coronakrisen.