Skip to main content

God jul och gott nytt 2019!

By 21 december, 2018Aktuellt

Hej,

Ett intensivt och roligt år är snart till ända. Det känns som om hela 2018 på nåt sätt förvandlades till en enda lång valrörelse. Regeringsbildningen har handlat om att hitta fram till överenskommelser som kan lägga grund för en politik som kan få gehör i riksdagen. Det vakuum som har uppstått har gjort att det dessvärre har saknats en debatt om många viktiga sakpolitiska frågor.

När Futurion i inledningen av 2018 presenterade rapporten Populismens verkliga orsaker ville vi lyfta fram att det är oron inför förändringar på arbetsmarknaden som förklarar mycket av de politiska strömningar som präglar den svenska debatten. Att vi var något på spåren visste vi. När vi tittar tillbaka på året som har gått kan vi konstatera att vår rapport har blivit flitigt citerad.

Hur vi ställer oss till utmaningar på arbetsmarknaden väcker – som tur är – ett stort intresse, vilket beror på att arbetslivet är så centralt för oss. Förklaringen ligger säkert också i framväxten av högernationalistiska och auktoritära partier i västvärlden. De utgör ett hot mot den liberala demokratin och den samhällsmodell som vi har varit överens om i Sverige.

En avgörande faktor för vår förmåga att hantera framtidens arbetsliv och arbetsmarknad är hur vi kan dra nytta av den svenska partsmodellen, själva grunden för hur vi i Sverige klarar av att kombinera omställning med trygghet, för att hantera framtida utmaningar. Under 2019 kommer vi därför att gräva djupare i detta och ställa oss frågan ”Vad är grejen med facket?”. Med samtal, seminarier och poddar tänker vi vrida och vända på de olika utmaningar som den svenska partsmodellen står inför.

Jag är säker på att många längtar efter ett 2019 där vi ägnar oss åt konstruktiva lösningar på framtidens utmaningar och lämnar en period av politisk turbulens bakom oss. På Futurion ser vi fram emot att mötas i de samtalen.

Med önskan om en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi ses igen 2019!

Ann-Therese Enarsson
vd Futurion