Skip to main content

Futurion i SVT: Carl Melin om det amerikanska valet

By 28 augusti, 2020augusti 31st, 2020Aktuellt, Livesändningar & intervjuer

I dagens (28/8) SVT Morgonstudion medverkade Futurions forskningsledare Carl Melin för att analysera det amerikanska presidentvalet mellan Trump och Biden. 

I de flesta mätningar inför USA-valet leder Joe Biden (D) med marginal över sittande presidenten Donald Trump (R). Mycket kan dock fortfarande hända. Trumps valseger 2016 berodde i mycket på att han vann delstater i det så kallade rostbältet. Delstater med en hög andel vit arbetarklass där många drabbats hårt av strukturomvandlingen. Många jobb har automatiserats och människor har blivit arbetslösa eller tagit nya jobb med sämre villkor än andra. Trumps kritik mot invandring och frihandel gick starkt hem bland dessa väljare.

Carl Melin i SVT, skärmdump.

Att Biden leder nu beror inte på att han har lyckats vinna tillbaka dessa grupper utan på att han vunnit tidigare republikanska mittenväljare som ofta är välutbildade och bott i relativt välbärgade medelklassområden utanför storstäderna. Dessa väljare – främst kvinnorna – ogillar både Trumps politik och hans stil och detta innebar att Demokraterna hade stora framgångar i mellanårsvalen 2018.

Det Trump försöker göra nu är att säkra sitt stöd bland sina kärnväljarna, men samtidigt ”skrämma tillbaka” tidigare republikaner med ett budskap om att Biden kommer att driva en radikal ”socialistisk” politik och låta kriminaliteten sprida sig från innerstäderna ut i de rikare förorterna. Det Biden försöker göra är att både göra sig valbar för dessa mittenväljare men också försöka vända Demokraternas nedgång bland vita arbetarväljare. Biden behöver samtidigt entusiasmera ungdomar och etniska minoriteter så att dessa går och röstar på valdagen.

Se hela inslaget här, cirka 1:22 in i sändningen.