Skip to main content

Första FutureFit genomförd – så här tyckte deltagarna om utbildningen

By 9 april, 2020maj 29th, 2020Aktuellt
FutureFit

I februari startade den första omgången av FutureFit med 500 deltagare. Nu har kursen avslutats och vi frågade fyra deltagare vad de tyckte om utbildningen.

FutureFit Sweden är en sex veckor lång onlineutbildning som sker i samarbete mellan Google, brittiska innovationsstiftelsen Nesta, Finansförbundet, Unionen, Vision, Futurion, Göteborgs universitet och Hyper Island.
Inom projektet designas, implementeras och utvärderas utbildningsprogram som ska stödja människor inför en arbetsmarknad och ett arbetsliv i förändring.

Så här tyckte fyra av deltagarna om FutureFit.


Namn: Jennie Almqvist

Bor: Tyresö
Bakgrund/Yrke: Jobbar på kompetensutvecklingsavdelning på Handelsbankens centrala personalavdelning främst med administration och support till våra HR avdelningar.

Varför ville du gå FutureFit?

– Jag tyckte att det lät väldigt spännande med både digital utveckling och självledarskap. Jag såg det även som en möjlighet att stärka mitt digitala kunnande.

Hur upplevde du utbildningen – vilka styrkor tycker du att den hade?

– Jag upplevde utbildningen som väldigt positiv och inspirationsgivande. Den positiva stämningen och atmosfären gjorde att det var roligt att lära och det lockade till att våga prova nya saker. Verktygen för självledarskap var väldigt bra. De var enkla och lätta att förstå, och väldigt användbara. Självledarskapet är, skulle jag säga, grundplattan för allt lärande.

Vilka nya kunskaper och färdigheter har du utvecklat?

– Att våga göra och få en större förståelse för hur vi människor fungerar. Dessutom insikten att omvärlden ändras fort så vi behöver inte kunna allt i detalj, för det kommer i alla fall att hinna ändras. Det viktigaste är att inte vara rädd för att testa, och skulle det inte fungera så testar du igen.

Vad tyckte du om att utbildningen genomfördes online?

– Jag tycker att det var positivt att den genomfördes online, annars hade jag nog inte haft möjlighet att gå utbildningen. Dessutom tror jag också det faktum att den var online gjorde att många vågade stretcha på sin komfortzon samtidigt som du i de mindre grupperna av livesessionerna faktiskt måste delta på något sätt, men under trygga och stöttande former . Det tror jag har varit enormt utvecklande för många, däribland mig själv.

Hur har responsen varit från din arbetsgivare?

– Vi har inte hunnit prata så jättemycket om den ännu mer än att jag fick möjlighet att gå den. Men jag har nu efter kursens slut fått i uppdrag av min chef att välja ut några av verktygen som vi fått ta del av och dela med mig av detta till mina kollegor.

Är det en utbildning du vill rekommendera andra att söka?

– Ja verkligen. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att gå denna att göra det. Det var något annat än det jag trodde att det skulle vara, men precis vad jag behövde.


Namn: Ulf Elfving

Bor: Piteå
Bakgrund/Yrke: Programmerare, databasdesign, business analyst

Varför ville du gå FutureFit?

– Jag är alltid nyfiken på ny teknik och att hitta sätt att lära sig mer om saker man inte har pejl på.

Hur upplevde du utbildningen – vilka styrkor tycker du att den hade?

– Den var mycket bra, högt tempo och underbara ledare. Jag vill ge en jätteeloge till Joakim, Johanna och Maria. Det var en bred utbildning som tilltalade mig eftersom vi fick lära oss om många olika saker och tekniker för att göra sig mer redo rent generellt och om de tankesätt man bör ha vad gäller öppenhet och nyfikenhet.

Vilka nya kunskaper och färdigheter har du utvecklat?

– Att se på mig själv på ett nytt sätt. Förmåga att be om feedback som jag aldrig gjort förr.

Vad tyckte du om att utbildningen genomfördes online?

– Jag tyckte formatet var perfekt med egna studier och reflektioner samt livesessionerna med ledning och grupparbeten.

Hur har responsen varit från din arbetsgivare?

– Jag har inte haft något som helst motstånd eller frågor, bara positiva kommentarer.

Är det en utbildning du vill rekommendera andra att söka?

– Det är ett enkelt svar som kan besvaras med ett ord: Självklart!


Namn: Pernilla Svahn

Bor: Södertälje
Bakgrund: Utbildad löneekonom med flera års erfarenhet, arbetar idag som löneansvarig på Fasticon

Varför ville du gå FutureFit?

– Jag ville gå kursen för att lära mig nya saker och utvecklas inom digitalisering, effektivisering av administrativa uppgifter samt om vad självledarskap innebar.

Hur upplevde du utbildningen – vilka styrkor tycker du att den hade?

– Utbildningen höll en hög kvalitet och kursledarna var väldigt kompetenta, pedagogiska och inspirerande. Den hade en bra variation av hur vi fick veckans uppgift, till exempel via videofilm, texter och modeller. Uppgifterna vi fick var tydliga och lätta att följa. Jag blev positivt överraskad över att vi arbetade så mycket med självledarskap och det var en röd tråd genom hela utbildningen. Avslutningsvis fick vi sätta upp mål och instruktioner hur vi bäst når målet – vår paradisö.

Vilka nya kunskaper och färdigheter har du utvecklat?

– Jag har fått en gedigen verktygslåda med mig som jag redan har använt mig av, både privat och på jobbet. Det handlar bland annat om nya kunskaper om webbsidor, hur man använder Linkedin och Google bättre. Jag har även lagt in tid för fokusuppgifter samt reflektion i kalendern.

Vad tyckte du om att utbildningen genomfördes online?

– Det var en förutsättning för mig att kursen genomfördes online. Det var roligt att få arbeta med kursdeltagare från olika branscher samt från hela Sverige. Vi har deltagit i ett virtuellt team, gett feedback och utfört uppgifter tillsammans under livesessionerna i mindre grupper. Nu i coronatider har detta kommit väl till pass när många av oss arbetar hemifrån.

Hur har responsen varit från din arbetsgivare?

– Den har varit väldigt positiv. På Fasticon uppmuntras vi till kompetensutveckling. Jag har blivit ombedd att dela med mig av mina lärdomar från kursen, vilket jag gärna gör. Några övningar har jag redan delgett, till exempel en som heter 21-dagars utmaningen där man bland annat ska ange något man är tacksam för varje dag, något som är viktigt att tänka på dessa dagar.

Är det en utbildning du vill rekommendera andra att söka?

– Ja, det gör jag absolut. Vill man bli bättre utrustad för framtiden genom självkännedom och den digitala värld vi lever i så är den det perfekta valet. Jag önskar att det även fanns en fortsättningskurs med möjlighet att ”grotta ner sig” ännu mer i några av modellerna.


Namn: Eva Sofia Liljestrand

Bor: Stockholm
Bakgrund: Arbetat inom bank och finans, bland annat på Danske Bank, Handelsbanken och DNB Bank.

Varför ville du gå FutureFit?

– Jag ville testa mig själv inom självledarskap och teknik/digitalisering för att bli mer medveten om mig själv och se vad jag kan och vad jag klarar av att göra på egen hand.

Hur upplevde du utbildningen – vilka styrkor tycker du att den hade?

– Eftersom utbildningen genomfördes på distans så tvingades man till att testa och använda tekniken. Det gav en reell möjlighet checka av vad man klarade av. Jag gillade också att det var tre olika personer som var kursledare, vilket gjorde programmet mer dynamiskt och intressant. Dessutom var det bra med olika tidpunkter för webb-tillfällena. Det gav flexibilitet och gjorde kursen anpassningsbar till olika individers vardag och arbetsrutiner.

Vilka nya kunskaper och färdigheter har du utvecklat?

– Jag kände att jag redan hade med mig många tekniska färdigheter sedan tidigare, till exempel Slack, sociala medier, mobil/kamera/film, appar etc. Däremot tar jag med mig metodiken om självledarskap (”se, hör och gör”) och vikten av reflektion i vardagen.

Vad tyckte du om att utbildningen genomfördes online?

– Det ger flexibilitet att planera tid och skapar ”frihet under eget ansvar”. Det kan både resultera i att det motiverar till att man skruvar upp disciplinen men kan även göra att man tappar fokus och motivation. Det finns fördelar och nackdelar på olika sätt.

Är det en utbildning du vill rekommendera andra att söka?

– Ja, om man känner att man vill testa sitt självledarskap och teknikanvändning så tycker jag att det är en bra kurs.