Skip to main content

Dagens Industri debatt: Den gröna bubblan är en myt, lägg i en högre växel

En förenklad bild av att gröna satsningar inte är lönsamma gör att vi riskerar att gå miste om nya jobb. Northvolts konkurs tolkas som bevis på att det handlade om en grön bubbla. Men nya siffror från SOM-institutet visar att sju av tio tror att den gröna omställningen kommer skapa fler jobb än det kommer försvinna. Vi behöver lägga i en högre växel, skriver Ann-Therése Enarsson från tankesmedjan Futurion.

Var den gröna omställningen och nyindustrialiseringen av norra Sverige bara en bubbla? Nyhetsredaktioner har spaltmeter om flaggskeppet Northvolts konkurs, batteritillverkaren som länge fick symbolisera de nya gröna industrijobben. Även andra företag inom sektorn verkar ha stora problem.

Klimatsatsningar ifrågasätts även på politiskt håll. Den svenska regeringen har de facto – oavsett vad klimatministern säger – givit upp ambitionerna om att uppnå transportsektorns klimatmål till 2030. I Europaparlamentet vill konservativa politiker skjuta upp genomförandet av EU:s klimatpolitik och går vi över Atlanten till USA ser vi en administration som vill rekrytera forskare som till och med ska visa att mänskligheten gynnas av en uppvärmd värld.

Men detta är en förenklad bild som missar det viktigaste: omställningen skapar fler jobb än den tar bort. Framtiden är inte ett val mellan klimatet och jobben – det är en möjlighet att säkra båda. Det handlar om teknik och produkter som kommer att behövas om Sverige ska klara klimatmålen.

När fossilberoende verksamheter fasas ut, öppnas samtidigt dörrar till nya sektorer. Investeringar i förnybar energi, energieffektivisering och elektrifiering av transportsektorn genererar tusentals arbetstillfällen. Enligt IEA (International Energy Agency) skapas fler jobb inom ren energi än vad som försvinner i den fossila sektorn. Redan i dag arbetar fler globalt med solenergi än med olje- och gasutvinning.

Det är sant att det finns havererade industriprojekt – på samma sätt som det för 25 år sedan drogs igång IT-projekt som sedan kraschade. Vid alla teknikskiften är det några som har den kommersiella och industriella kompetens som krävs för att lyckas medan andra saknar den.

Parallellt med att planerna för batterifabriker går i stöpet eller skjuts på framtiden sker det nämligen en positiv utveckling. I Västerbergslagen har Hitachi fyllda orderböcker till 2040 – med riktiga och betalande kunder. I Ludvika och Smedjebacken rekryteras tusentals ingenjörer från när och fjärran för att bygga vindkraftparker som sätts upp i hela världen. Antalet elbilar ökar också. Även om ökningstakten har minskat är alla biltillverkare medvetna om att förbränningsmotorerna är på väg att försvinna. Kanske går det lite långsammare än vad de trodde för några år sedan.

Så även om inte alla politiker förstår detta så gör näringslivet det. Och faktiskt – vilket borde intressera beslutsfattarna – även allmänheten. Tankesmedjan Futurion samverkar  sedan flera år med SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Vi har bland annat frågat respondenterna om de tror att den gröna omställningen leder till fler eller färre jobb. Hela 71 procent tror att den gröna omställningen kommer skapa fler jobb än det kommer försvinna och bara 29 procent tror att fler jobb kommer försvinna än det kommer skapas nya.

När vi granskar siffrorna kan vi konstatera att denna inställning gäller för olika målgrupper. Unga och gamla, män och kvinnor, arbetslösa, arbetare och tjänstemän, de som bor på landsbygd och i storstad tror att den gröna omställningen leder till fler jobb. Vad som är intressant är att unga män och kvinnor, som ofta beskrivs stå långt ifrån varandra politiskt och värderingsmässigt, har samsyn även i denna fråga (65 procent av de unga männen, 18–29 år, och 66 procent av de unga kvinnorna).

Klimatomställningen kommer att fortsätta att vara den kanske starkaste drivkraften för industrin under de närmaste decennierna. Den kommer att skapa hundratusentals jobb i Sverige, inte minst om den kan bygga på breda politiska överenskommelser. Vi behöver lägga i en ny växel och satsa på den gröna industriella omställningen som en motor som kan bidra till att skapa nya jobb.

Dagens Industri debatt»