Skip to main content

5 tips för ett lyckat hackathon

By 5 april, 2017oktober 22nd, 2019Aktuellt, Hacks & sprints
hackathon

Senast uppdaterad 22 oktober 2019.

1. VAR TYDLIG I PROBLEMFORMULERINGEN

Problemet ska vara aktuellt och kännas relevant både för den som tar sig an problemet och allmänheten. Många deltar i hackathons för att bidra till att förändra och förbättra världen i stort som smått. Därför är det viktigt att problemformuleringen väcker engagemang och ger en tydlig bild av vad ni behöver hjälp med.

Den som formulerar problemet behöver sedan finnas representerad under hela eventet för att svara på frågor och stötta deltagarna i arbetet.

2. SKAPA EN TRIVSAM MILJÖ

Ett hackathon ska vara roligt! Lokalen där ni håller till ska helst erbjuda en så attraktiv miljö att deltagarna vill stanna där från början till slut.

Se till att det finns underhållande saker att göra under pauserna och att det finns mysiga hörn att slappna av i. Även att det finns ordentligt med mat, dryck och snacks för att deltagarna ska orka fortsätta vara kreativa genom hela eventet.

3. ERBJUD MERVÄRDE TILL DELTAGARNA

Själva tävlingsmomentet är roligt, men inte alltid det som deltagarna tycker är viktigast.

Många som söker sig till ett hackathon gör det för att de vill testa sina färdigheter i en ny kontext. De drivs ofta av att visa hur kodare kan bidra till förändring i ett större sammanhang. De hoppas antagligen kunna lära sig något nytt, bredda sina nätverk och utvecklas genom konstruktiv feedback. Fundera ett extra varv kring hur ni kan erbjuda dem detta.

4. VAR ÖPPEN FÖR ATT VAD SOM HELST KAN HÄNDA

Ett hackathon kan leda till idéer och lösningar som ligger väldigt långt ifrån vad ni ursprungligen väntade er eller hoppades på.

Bli inte besvikna om arbetet tar oväntade svängar och driver iväg en bit. Omfamna processen och se det som en möjlighet till nya perspektiv från människor med andra referensramar och erfarenheter än ni är vana vid.

5. TILLVARATA RESULTATEN

Fundera på förhand hur ni kan tillvarata resultaten från hacket på bästa sätt. De flesta idéer och lösningar som tas fram under hackathons är fortfarande i utvecklingsstadiet. De fungerar som ”proof of concepts” snarare än färdiga produkter att lansera på marknaden.

Gör en plan för hur er organisation ska dra nytta av resultaten i framtiden och ta initiativen vidare.

I början av 2017 bjöd Futurion in till ett frukostsamtal om hackathons som metod för förändring. Madeleine Sernehov och Henrik Jönsson från OpenHack2016 – coding for humanity och Lukas Leander från Ingenjörer utan gränser deltog i samtalet och delade med sig av sina bästa tips för ett lyckat hackathon.