Kryptovärlden har länge dominerats av så kallade ”kryptobros” – en mansdominerad kultur som kan kännas exkluderande för många kvinnor. Låt oss se till att krypto inte blir ytterligare en plats där gamla mönster lever kvar, utan en möjlighet att bryta ny mark – tillsammans.
Kryptovalutor har, precis som AI, blivit symbolen för den nya tidens ekonomi, en decentraliserad värld där makt flyttas från institutioner till individen. Men trots denna potential för jämlikhet är kryptovärlden långt ifrån jämställd. Kvinnor är kraftigt underrepresenterade – enligt rapporten Svenskarna och internet 2022 (Internetstiftelsen) har endast 2 procent av Sveriges kvinnor handlat med krypto, jämfört med 10 procent av männen. Bland yngre är klyftan ännu större.
Samtidigt visar statistik att kvinnor i allt högre grad engagerar sig i andra former av investeringar, exempelvis aktier. Enligt data från Avanza har antalet kvinnliga aktiesparare ökat markant det senaste decenniet, och kvinnor investerar nu mer än någonsin tidigare. Trots detta utgör de fortfarande en minoritet, och en stor del av kapitalet och besluten kring pengar ligger kvar hos män. Kryptovalutor riskerar att bli ännu en arena där kvinnor står utanför när framtidens ekonomiska spelplan ritas om.
Historiskt sett har kvinnor varit underrepresenterade i ekonomiskt beslutsfattande på alla nivåer. Från bristen på kvinnliga finansministrar till få kvinnliga röster i globala institutioner som IMF och Världsbanken – pengarnas spel har länge varit männens domän. Trots framsteg inom politik och näringsliv är deltagandet ojämnt. Ekonomisk politik påverkar allt från välfärd till tillväxt, och kvinnor har kämpat för att ta plats där dessa beslut fattas. Kryptovärlden, som erbjuder en chans till decentralisering och ökat individuellt inflytande, borde kunna bidra till att förändra detta.
Men barriärerna är många. Kryptovärlden domineras av en teknisk, mansdominerad kultur som tenderar att skrämma bort kvinnor. Dessutom är krypto ofta förknippat med risk och spekulation, något som många kvinnor, enligt studier, tenderar att undvika i sina investeringsstrategier.
Om vi vill se en verklig förändring måste kvinnor ta plats där pengarna finns och framtiden formas. Detta gäller både traditionella arenor som aktiemarknaden och nya områden som kryptovalutor och blockchain. För att uppnå detta krävs utbildning, transparens och en medveten strategi för att inkludera fler kvinnor i den ekonomiska diskussionen.
På politisk nivå har kryptovalutor fått ökad uppmärksamhet. Under sin presidentkampanj positionerade Donald Trump sig som en pro-bitcoin-kandidat och lovade en branschvänlig reglering. Han har talat om att göra USA till ”världens kryptohuvudstad”. Även inom EU har kryptotillgångar varit föremål för reglering. EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar (MiCA) syftar till att skapa en enhetlig reglering för kryptotillgångar som i dag inte omfattas av EU:s befintliga regelverk för finansiella tjänster. Detta för att säkerställa ett högt konsument- och investerarskydd samt motverka risker för den finansiella stabiliteten.
Hur kan vi ta oss från kryptobros till kryptasystar? Framtiden tillhör alla som vågar kliva in, och kvinnors deltagande är avgörande för att forma en mer rättvis och inkluderande digital ekonomi. Oavsett vad man tycker om krypto och dess plats i framtidens ekonomi, får det inte bli ännu en arena där kvinnor står utan inflytande.
/Ann-Therése Enarsson, vd Futurion