Ökad transparens och valfrihet. Snabb och regelbunden feedback. Och delade resurser. Det är några av de gemensamma perspektiven och principerna hos lösningarna som studenterna arbetade fram under #Openhack2016.
Open Hack – coding for humanity är ett hackathon arrangerat av Ingenjörer utan gränser där deltagarna på 48 timmar har i uppgift att komma med en konkret lösning eller koncept för att lösa samhällsproblem som presenterats av olika bistånds- och samhällsorganisationer.
Med uppbackning av ett antal teknik och konsultföretag och en rejäl dos godis, kaffe och energidryck arbetar grupper av studenter intensivt och i praktiken dygnet runt fredag-söndag. För att sedan presentera ett förslag till en lösning där ett antal bidrag koras till vinnare i ett par olika kategorier av en jury bestående av representanter från företag och andra partners.
Imponerande resultat på kort tid
Att mycket går att lösa med flinka fingrar och digitala lösningar är ingen nyhet i sig, men de olika gruppernas resultat imponerar. Flera av de närvarande organisationerna vittnade om att förslagen bidrog med både nya perspektiv och konkreta applikationer som är väl värda att gå vidare med.
I en snabb och innovativ digital värld handlar den här typen av övningar inte så mycket om att ”uppfinna nåt nytt”, det mesta finns redan. Istället är det förmågan att se nya kombinationer, koncept och lösningar som är det som premieras.
Gemensamma perspektiv dagens utmaningar
När det efter närmare två dygns intensivt labbande var dags för gruppvis presentation av arbetet var det slående hur gruppernas lösningar innehåller återkommande perspektiv och prioriterade värderingar.
- Snabbare feedback
Unga människors behov av snabb feedback slår igenom även i OpenHack-lösningarna. Något som den här målgruppen tar för givet, och som den som vill engagera unga människor nog bör ta till sig.
- Öka transparensen
Som digitalt infödd med ständig tillgång till information växer också kraven på ökad transparens och delaktighet. Att veta vad som verkligen händer med både pengar, engagemang och idéer är något som samtliga grupper prioriterade.
- Dela på resurserna
Själva andan i ett öppet hackathon handlar om att dela på egna, andras, nya och redan kända resurser. Här är det plattformar och co-creation som gäller. Inga silos är byggda och finns inte med i ritningarna heller. Att dela är det nya normala.
- Öka valfriheten
Glöm livslånga medlemskap och absolut kundlojalitet. Openhacklösningarna hade utgångspunkten att det är multispecialiserade och mångfacetterade individer som står i centrum. Den som vill väcka engagemang, hitta supportrar och talanger gör klokt i att vara beredd på att dela både medlemmar och medarbetare med andra.
- Fokusera på uppgiften inte organisationen
Det är saken och inte apparaten. Det är målet med verksamheten och inte organisationen som sådan som hela tiden står i fokus. De flesta lösningarna byggde på att man inte skall behöva vara medlem i en organisation, utan att det måste bli enklare att bidra och göra insatser utan att engagera sig långsiktigt.
När någon av biståndsorganisationerna efterlyste tålamod och långsiktighet i komplexa frågor, blev svaret att även små delmål och steg på vägen är viktiga att återkoppla och kommunicera. Den som vill verka i en digital och transparent verklighet bör vara beredd på att ständigt kommunicera både fram- och motgångar. Annars gör någon annan det jobbet åt en…