Skip to main content

NY RAPPORT: Global ekonomi i omvandling

Ur förordet:

Globalisering och ny teknik har under lång tid varit centrala drivkrafter bakom ekonomisk tillväxt och arbetsmarknadens omvandling. Länder som har bejakat den globala ekonomin har blivit vinnare. Nu står vi inför en tid som präglas av ökad geopolitisk osäkerhet, accelererad klimatomställning och en teknologisk revolution som förändrar förutsättningarna för tillväxt och arbete. För att Sverige och Europa ska kunna konkurrera med framförallt Kina och USA krävs en nytänkande och mer aktiv politik.

Sverige har, med vår starka historia av att kunna bejaka strukturomvandling, handel och omställning, varit en vinnare i tidigare förändringar. Vi har snabbt tagit till oss ny teknik, vi har bejakat globaliseringen av ekonomin och vi har en välfungerande partsmodell på arbetsmarknaden som gjort oss till en världens mest konkurrenskraftiga och innovativa ekonomier. Men de utmaningar som vi nu står inför är på många sätt annorlunda och handlar också om förändradedemokratiattityder. Det är därför angeläget att slå vakt om innovation, omställningsförmåga och mellanmänsklig tillit om vi ska fortsätta vara vinnare.

Rapporten beskriver de utmaningar som den globala ekonomin står inför och argumenterar för att EU och Sverige måste växla upp som industri- och kunskapsregioner. De länder och regioner som snabbast och mest effektivt kan ställa om sin ekonomi kommer att bli morgondagens vinnare.

För Sverige innebär detta att vi behöver fortsätta vår tradition av att omfamna ny teknik och främja en strukturomvandling som stärker konkurrenskraften, samtidigt som vi värnar om välfärd och social sammanhållning, inte minst genom en stark partsmodell.

Rapporten beskriver hur utvecklingen utmanar vår framtida konkurrenskraft och motståndskraft. I rapporten föreslås konkreta strategier för att inte tappa mark i det nya globala racet. Det krävs bland annat ökade investeringar i forskning, innovation och utbildning och nya industrikluster, inte minst kopplat till den gröna omställningen. Dessutom betonas vikten av att EU blir mer proaktivt för att minska tillväxt- och innovationsgapet till Kina och USA, men också hur vi ska kunna bli en föregångare inom hållbar tillväxt, omställning och jobbskapande.

Vi är beroende av öppenhet och frihandel och behöver värna den inre marknaden och de globala institutionerna. På senare tid vi blivit påminda om risken av att vara för beroende av några få länder och behovet av resiliensen i leveranskedjor. EU har sedan 2023 arbetat med en strategi för att öka Europas ekonomiska säkerhet.

Futurion vill med rapporten visa att de förändringar som belyses i rapporten i grunden kommer att påverka våra förutsättningar till jobb och tillväxt, men även peka på behovet av politiska lösningar för att stärka svensk ekonomi och arbetsmarknad.
/Ann-Therése Enarsson, vd Futurion