Skip to main content

Engagerat och innovativt jobb-hackande på Open Hack i Uppsala

By 13 juni, 2017september 3rd, 2018Hacks & sprints, Okategoriserade

Kan tekniken motverka diskrimineringen på arbetsmarknaden? Kan vi med tekniska hjälpmedel lyfta fram fördelarna med olika typer av funktionsvariationer? Och hur kan nyanlända enklare stötta varandra på vägen in på den svenska arbetsmarknaden? Det var de tre utmaningar som UNHCR, Arbetsförmedlingen och Just Arrived gav till de drygt 100 studenter som deltog på Open Hack – coding for humanity i Uppsala den 2-4/6. Futurion var en av flera samarbetspartners och ledde presentationer och tävlingsmomenten under hacket.

Deltagarnas engagemang och kreativitet på OpenHack smittar av sig.

Att försöka hitta nya innovativa lösningar på väl kända problem på den svenska arbetsmarknaden är en tuff utmaning i sig. Att göra det på 48 timmar ännu tuffare. Men deltagarna i 15 olika team på OpenHack i Uppsala gjorde verkligen imponerande insatser.

Kompetens och färdigheter i fokus
Om problemet är diskriminering på grund av hudfärg, etnicitet eller funktionshinder, så blir lösningen att fokusera på färdigheter och kompetens istället. Det var flera av teamen helt överens om. Just det specificerade kompetensfokuset gick som en röd tråd genom flera av bidragen.

Med en tidsbegränsningen på 48 timmar är det imponerande att se vad en grupp taggade studenter kan åstadkomma. Samtidigt var det många som s.a.s uppfann hjulet på nytt. Flera av lösningarna påminner om tjänster som redan finns på marknaden. Å andra sidan är hjulet en väldigt bra uppfinning och många idéer går definitivt att vidareutveckla.

Gruppen A-laget, som fick priset för bästa tekniska lösning, var ett exempel. Deras idé bygger på samma tänk som redan finns hos Arbetsförmedlingen. Men Olle Lundin, chef på Arbetsförmedlingens Digitala Innovationscenter, var imponerad.
– Det ni har gjort på 36 timmar, har vi arbetat med i 2 år hos oss på myndigheten. Det bevisar än en gång den innovativa styrkan i ett hackathon, konstaterade Olle Lundin.

Juryns särskilda omnämnande gick till en grupp med fyra elever från åk 2 på gymnasiet(!) Inte nog med att de som 17-åringar på ett imponerande sätt analyserade den svenska jobbmarknaden. De presenterade dessutom en lösning på Just Arrived’s lösning om att bättre utnyttja egna erfarenheter från nyanlända, på ett sätt som fick Just arrived att helt kapitulera.
– Det här är en lösning som är helt sanslöst bra. Egentligen för oss på Just Arrived att bara sätta igång och implementera, konstaterade Jacob Burenstam Linder, en av grundarna av organisationen och en varm anhängare av hela konceptet med OpenHack. Det är faktiskt så att en del av Just Arrived’s plattform fortfarande körs på kod som knackade fram på OpenHack för två år sedan, berättade han under presentationen.

Omvärldsbevakning viktig
Gruppen Shotgun, som vann pris för bästa presentation, hade lagt ordentligt med tid på omvärldsbevakning, vilket gjorde att deras förslag på ett bra sätt tog hänsyn till vilka system som deras förslag skulle anpassas till. Att bygga en app eller en webb som inte hänger ihop med resten av den digitala infrastrukturen på jobbsökarmarknaden är inte mycket värt och flera av grupperna pressades hårt av juryn på den punkten.
– Det här med ökad omvärldsbevakning är något vi tar med oss till kommande arrangemang, sade Lukas Leander från OpenHack. Samtidigt vill vi inte styra deltagarna för mycket heller. Det är viktigt att inte begränsa och snäva in arbetet för mycket, då begränsar man kreativiteten och kanske missar nya idéer på förbättringar av sånt som redan finns.

Coding for humanity
Organisationen Ingenjörer utan gränser som i grunden ligger bakom OpenHack – coding for humanity, har sitt egentliga fokus på  internationellt utvecklingsarbete. Men kopplingen mellan arbetsmarknad och situationen för människor flykt är uppenbar och flera av teamen på OpenHack bestod av deltagare med egna erfarenheter från att vara på flykt.

Priset för Most impact on humanitarian work gick till en grupp med Syriska nyanlända teknikstudenter vars koncept byggde på att göra den digitaliserade frilansmarknaden och plattformsekonomin tillgänglig för folk i flyktingläger. Med egna erfarenheter från av de större flyktinglägren i södra Turkiet visade gruppen på hur en fungerande internetuppkoppling kan vara skillnaden mellan total passivitet och en frilansuppdrag med inkomst, återvunnet självförtroende och en bättre familjesituation.

Även kategorin People’s choice, där deltagarna själva fick rösta på någon annans bidrag, byggde på erfarenheter från en deltagare med egna erfarenheter av att inte få något jobb i Sverige – trots att man har den kompetens som efterfrågas. Felix Pinche hade på egen hand byggt en People’s EPA där den som blivit utsatt för uppenbar diskriminering vid rekrytering kan anmäla arbetsgivare. Juryn ställde en rad frågor om hur webbplatsen skulle användas i förlängningen, men att tjänsten redan var uppe och snurrade efter bara en helgs intensivt kodande, imponerade stort på samtliga deltagare.

Optimistiskt framtidsperspektiv 
Från Futurions sida ger medverkan på den här typen av hackathons med fokus på #jobtech en bra inblick i hur unga människor som är på väg in på arbetsmarknaden tycker och tänker. Både när det gäller det första viktiga steget in på den befintliga arbetsmarknaden, men också tankar och idéer om hur en fortsatt karriärväg på en alltmer rörlig och rörig arbetsmarknad kan se ut.

Att drygt 100 studenter satsar en hel helg för att helt ideellt bidra med sina kunskaper inom programmering för att lösa stora samhällsutmaningar är ännu ett tecken på att en värderingsstyrd och engagerad generation är på väg in på den svenska arbetsmarknaden. En jättepotential för alla företag som vill öka sin innovationsförmåga och konkurrenskraft.