Kan du få sparken för vad du skriver privat på Facebook? Är det etiskt försvarbart för arbetsgivare att granska och utnyttja de digitala spår som medarbetarna lämnar i nätverk, programvaror och lagringsplatser? Det handlar det nya avsnittet av Datadriven om.
I det första avsnittet av Futurions poddserie Datadriven – om integritet i arbetslivet, introduceras diskussionen. Digitaliseringsexperten Mattias Beijmo och Futurions forskningsledare och samhällsanalytiker Carl Melin och pratar med Ann-Therese Enarsson om digitaliseringens påverkan på integriteten, rätten till personlig integritet på jobbet, om arbetsgivarnas ökade möjligheter till kontroll bör regleras och hur övervakning av medarbetarna riskerar att påverka förtroende och prestation på arbetsplatsen.
Mattias Beijmo beskriver hur internet har utvecklats från en statisk informationskanal till att lagra enorma mängder persondata om användarna. Datan används av företag för att komma närmare sina kunder, men kan också hjälpa diktaturer att kontrollera sina medborgare. För arbetsgivare medför digitaliseringen stora fördelar, inte minst nu när allt fler av oss jobbar på distans, men riskerna ökar också för att datan används på integritetskränkande sätt – utan att vi som medarbetare är medvetna om det.
– Den tekniska utvecklingen är dragloket som styr våra värderingar kring arbete, men frågor om etik, integritet och juridik kommer efter. Ofta när tekniken redan är ett etablerat faktum, säger Mattias i podden.
Första avsnittet av Datadriven finns ute nu. Lyssna här under, eller där poddar finns!