Framtidens färdigheter i ett digitaliserat och automatiserat arbetsliv

- Futurion på Internetdagarna 2018

Vadå digital kompetens? - framtidens färdigheter i ett digitaliserat och automatiserat arbetsliv

Futurion medverkar på Internetdagarna 2018 med en heldag med fokus på framtidens färdigheter, digital kompetens och transformation. En heldag riktad till chefer och ledare som verkar på en strategisk nivå när det gäller kompetensförsörjning inom verksamheter både inom offentlig och privat sektor och som behöver få verktyg och guidning när det gäller framtidens kompetenser och färdigheter i ett alltmer digitaliserat arbetsliv.

Program

Föreläsning: Framtidens färdigheter i ett digitaliserat arbetsliv
Ann-Therese Enarsson
, vd Futurion, ger en inledande överblick om kompetenser och färdigheter på framtidens arbetsmarknad.  Med utgångspunkt från vår rapport Framtidens färdigheter i ett digitaliserat arbetsliv landar vi i ett par tydliga budskap om vad som blir framtidens unikt mänskliga färdigheter.

Panelsamtal: ”Så här hanterar vi den digitala transformationen”
För att kunna säkra rätt typ av digital kompetens krävs att vi först klarar av att hantera ständig transformation. Vi följer upp inledningen med ett inspirerande samtal mellan ett par ”förändrings-pirater” från olika typer av organisationer om vilka krav transformationen ställer på allt från organisation till ledarskap, kultur, kompetensutveckling och digital förståelse.
Medverkande:
Katarina Blomkvist, Företagsekonomiska Institutionen, Uppsala Universitet
Erik Sandström, chef Arbetsförmedlingen Direkt
Camilla Carlell, utvecklingschef för CRM på ICA
Christian Landgren, vd och grundare för Iteam
Per Lagerström, Futurion, samtalsledare

Föreläsning: Ett lärande som matchar den digitala transformationen
För att klara kompetensförsörjningen på en alltmer rörig och rörlig arbetsmarknad krävs ett livslångt och ständigt lärande. Med inspiration från bla A new culture of learning och Charting new paths to the future ger Per Lagerström från Futurion en bild av hur vi behöver se på var, när och hur vi lär oss genom hela arbetslivet.

Workshop: En guide till kompetensförsörjning för digital transformation
I den avslutande delen får deltagarna utifrån Futurions guide kring digital kompetens och lärande, själva diskutera, arbeta och utbyta erfarenheter om hur vi bäst skapar ett system för kompetensförsörjning för digital transformation. Inom den egna verksamheten, branschen eller eko-systemet.

Anmäl dig till Internetdagarna 2018 redan nu!

Möt våra medverkande

Katarina Blomkvist, Företagsekonomiska Institutionen, Uppsala Universitet

Katarina är studierektor vid forskarutbildningen och projektledare för Intraprenörskompassen, ett forskningsprojekt baserat på över 4000 intervjuer med personer i små och stora företag.

Syftet är att skapa en bättre förståelse för intraprenörskapet och bidra till att svenska företag kan börja arbeta mer strategiskt med sitt intraprenörskap. Sverige ska vara först med att sätta fokus på detta viktiga område och ligga i topp vad gäller morgondagens förnyelse.

Erik Sandström, chef Arbetsförmedlingen direkt

Erik är dataingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan och har spenderat mer än 10 år som entreprenör inom IT-branschen. Erik antog nyligen uppdraget som chef för det nya verksamhetsområdet Arbetsförmedlingen direkt som erbjuder digital självservice och personlig service via telefon och video. Arbetsförmedlingen har inlett en förnyelsesresa, vilket innebär en av de största investeringarna i digitalisering inom offentlig sektor.

Eriks vision är ett öppet digitalt ekosystem för matchning av jobb, som ska göra Sverige till världens mest effektiva arbetsmarknad. Initialt har man introducerat termen ”Jobtech” – jobtechnology, och infört en plattform för öppen data, öppen källkod och innovativt samarbete.

Camilla Carlell, Utvecklingschef för CRM på ICA

Camilla har mångårig erfarenhet av förändringsledning och digitalisering från både linje- och konsultperspektiv. Camilla är utvecklingschef för CRM på ICA och både driver och deltar aktivt i den digitala förändringsresan på ICA.

Den största utmaningen under digitaliseringsresan är att få med sig hela företaget. Att visa  skeptikerna att digitaliseringen gör din arbetsdag roligare, att det förenklar för dig. Framgångsfaktorn ligger i ett inte ge upp.  Även om vårt företag är marknadsledande idag, måste vi säkerställa att vi lever i 100 år till.

Ann-Therese Enarsson, vd för tankesmedjan Futurion, en tankesmedja och kunskapshubb för framtidens arbetsliv.

Ann-Therese är utbildad jurist med lång erfarenhet av opinionsbildning och lobbying. Har startat och drivit upp flera organisationer bland annat IQ. Tidigare Head of Public Affairs och forskning på Systembolaget.

Som vd för Futurion medverkar hon ofta i samtal och spaningar kring framtidens ledarskap och företagande.

Christian Landgren är vd och grundare av Iteam, en tech- och digitaliseringsbyrå med verksamhet i Stockholm och Göteborg.

Christian har en omfattande tech bakgrund och stöttar uppdragsgivare i digital strategi och kompetens och kultur inom ledarskap. Han är en ofta anlitad talare kring frågor som rör digitalisering och har nyligen blivit handplockad som en av tolv tech entreprenörer som rådgivare till näringsministern.

Christian och Iteam har nyligen blivit uppmärksammade både för sina djärva förslag kring skapandet av den svenska e-kronan med hjälp av Blockchain och open source, samt för Flödeskollen, där Iteam visualiserat hur Facebook och andra sociala plattformar kan kontrollera sina användare utan att det märks.

Läs mer om Internetdagarna 2018