Skip to main content

Nytt avsnitt av podden Datadriven: Hur övervakad är du?

By 10 september, 2020Aktuellt, Podcast

Hur utbredd är användningen av övervakningsteknik i svenska företag? Hur mycket får jag som arbetstagare veta? Och vilken attityd har vi till att bli övervakade? I andra avsnittet av Datadriven gästas Ann-Therese och Mattias av Civil Rights Defenders programchef Marcin de Kaminski, som varnar för en utveckling som styrs av teknikexperter utan kunskap om arbetsmiljö- och integritetsfrågor.

Marcin De Kaminski

De tekniska möjligheterna att mäta medarbetarnas aktivitet och produktivitet har funnits länge. Det finns idag ingen statistik över hur stor användningen är i svenska företag men enligt en undersökning från Gartner har 80 procent av amerikanska arbetsgivare inom tjänstesektorn programvara som gör det möjligt att se vilka applikationer medarbetarna använder, vilka hemsidor de besöker och att spela in ljud, skärmar och knapptryck. Genom maskininlärning används datan som samlas in för att identifiera positiva och negativa mönster och beteenden i syfte att förbättra företagens effektivitet och produktivitet.

I veckans avsnitt av Datadriven diskuterar vi var gränsen går för att övervakningen kränker medarbetarnas integritet, vad vi som arbetstagare har rätt att veta om vilka spår vi lämnar och var beslutsfattandet ligger. Är frågan om övervakning något som regleras i avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare, eller ligger besluten hos it-avdelningen med begränsad kompetens om arbetsmiljö, integritet och vad som driver produktivitet? Alltför ofta det senare.

– Vi befinner oss i en tillvaro där vi har alla möjliga tekniska hjälpmedel, och det finns en fara i om vi låter teknokrater driva utvecklingen ensamma. Vi behöver den tekniska kompetensen och förståelsen för innovation, teknik och digitalisering, men om det ensamt driver utvecklingen får vi ett samhälle som inte fungerar bortom tekniken, säger Marcin de Kaminski i podden.

Vi vet inte hur utbrett det är i Sverige idag, men nu är ett ypperligt tillfälle att ta diskussionen, menar han. Intresset bland arbetsgivare ökar, verktygen kommersialiseras och vi jobbar mer hemifrån och är därmed lättare att övervaka. Med allt fler multinationella företag i Sverige, nu senast Amazon som håller på att etablera sig, finns också all anledning att tro att användningen kommer att öka.

– Det handlar inte om att vi varit naiva hittills, utan att vi kan låta bli att vara naiva framåt, säger Marcin de Kaminski.