Ur förordet
Tekniska förändringar har genom historien haft en djupgående inverkan på samhällsvärderingar, främst genom att påverka hur vi arbetar, lever och kommunicerar med varandra.
Den tekniska utvecklingen kan göra oss rikare, men också öka klyftorna. Den gör vissa tryggare i arbetslivet medan andra drabbas av arbetslöshet och ökad oro. Vi kan komma att se en mer informerad befolkning samtidigt som samhället blir alltmer polariserat genom ökad spridning av falska nyheter och ekokammareffekter. Sådana förändringar skulle utmana traditionella värderingar kring auktoritet och kunskap.
De förändringar av arbetslivet som större teknikskiften leder till ställer nya krav på utbildning och kompetensutveckling och kan påverka hur vi värderar arbete, pengar och ekonomisk framgång.
Tilltagande digital övervakning och datainsamling utmanar värderingar kring privatliv och personlig integritet. Medan vissa ser fördelarna med ökad säkerhet, oroar andra sig för att övervakningssamhället gör intrång i privatlivet.
Den pågående teknikrevolutionen – pådriven av AI-utvecklingen, allt snabbare kommunikationsvägar och en tilltagande robotisering – resulterar i stora förändringar trots att utvecklingen bara är i sin linda.
De problem som förändringarna orsakar kan bemötas på olika sätt. Vi kan välja att stillatigande acceptera utvecklingen som oundviklig, vi kan försöka fly från, eller göra motstånd mot delar, av den. Men vi kan också vilja vara del av utvecklingen och styra den i rätt riktning – så att den samspelar med våra värderingar. Vilken strategi vi väljer är också ett fackligt vägval.
Jag hoppas att denna rapport, författad av Anton Landehag, samhällsanalytiker på Futurion, ska ge en djupare förståelse för hur teknik och tekniska genombrott i olika sammanhang kan påverka samhälleliga värderingar.
/Ann-Therése Enarsson, vd Futurion