Skip to main content

Futurions verksamhetsberättelse 2022 – demokrati, distans och delad data

”Futurions insikter, analyser och spaningar under 2022 handlade om nya arbetssätt, värderingar och maktförskjutningar”, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson i förordet till Futurions verksamhetsberättelse 2022.

Sällan har det varit så tydligt att organisationers förmåga att dra ut linjer och skapa scenarios för framtiden är avgörande för att kunna navigera i en alltmer komplex och osäker värld. Tidigt under 2022 ställde Futurion därför frågan vid ett välbesökt seminarium: Kan partsmodellen växla upp? TCO och Svenskt Näringsliv, tillsammans med politiker från båda blocken, deltog i ett samtal om huruvida arbetsmarknadens parter i en osäker politisk tid kan skapa fler långsiktiga och stabila överenskommelser på avgörande områden. Jag är helt säker på att frågan återkommer den närmsta tiden med tanke på vad som sker i vår omvärld.

Futurions insikter, analyser och spaningar under 2022 handlade också om nya arbetssätt, värderingar och maktförskjutningar. Områdena i fokus var alltifrån framtidsscenarios för A-kassan till AI-utvecklingen i Kina och hur den påverkar svenska tjänstemän och deras integritet.

Efter två år av distansarbete började allt fler återvända mer regelbundet till sina arbetsplatser, ofta enligt en hybridmodell. Den maktförskjutning och maktbalans som följer av distans- och hybridarbete belystes i Futurions analysserie #maktanalys.

Den paneuropeiska utbildningssatsningen FutureFit, som Futurion koordinerat i samarbete med Google, brittiska innovationsstiftelsen Nesta, Finansförbundet, Unionen, Vision och Hyper Island, höll sitt avslutningsseminarium på försommaren där Futurion deltog i ett panelsamtal tillsammans med bland annat den finska arbetsmarknadsministern. Under 2022 fortsatte Futurion med ett nytt utbildningsinitiativ för att öka den digitala kompetensen hos svenska tjänstemän – FutureReady. Totalt har 1 500 TCO-medlemmar deltagit i utbildningen.

Under året har vi också lanserat en rad rapporter. Den flitigt citerade och uppmärksammade Bortom kampen om verklighetsbilden gav en faktabaserad bild av Sverige genom en internationell jämförelse. Rapporten ledde till ett flertal debattartiklar, TV-inslag och inlägg på nyhetsmediernas ledarsidor. Vårt bidrag till en mer faktabaserad samhällsdebatt väckte många känslor och var i några fall till och med oönskad.

Tonen i samhällsdebatten har definitivt hårdnat och upplevs ofta som hatisk. Att vara elak har blivit ett vinnande koncept för många politiker och opinionsbildare och det som förenar är det gemensamma motståndet i till exempel en politisk fråga, i stället för tvärtom. Det här och mycket mer diskuterades i årets sista seminarium ”Hätska samtal och kulturkrig”. Ett samtal väl värt att lyssna på!

Jag ser framemot att 2023 kunna bidra till en samhällsdebatt präglad av respekt och god ton. Med hoppet och optimism om en bättre framtid som följeslagare.

Ann-Therése Enarsson,
vd Futurion

Futurions verksamhetsberättelse 2022.