Skip to main content

Det är en ny tid nu! Ny poddavsnitt med Judith Wolst

I senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar vår vd Ann-Therése Enarsson med Judith Wolst om viktiga vägval i den nya digitaliseringsvågen och om att Sveriges halkat efter i digitaliseringen av offentliga sektorn.

Judith Wolst är digital strateg, föreläsare, författare till ”Digital Panik” och initiativtagare till Sustechable. Nyligen gav Sustechable ut rapporten ”Vilket Sverige vill vi ha? Viktiga vägval i den nya digitaliseringsvågen”. Ett Sverige som tidigare har briljerat tappar nu i flera undersökningar – framförallt är det vår offentliga sektor som börjar halka efter rejält.

– I Sverige har vi varit väldigt bra på utveckling av internet och vi var tidiga med att digitalisera vår offentliga sektor men nu har vi klivit in i en helt ny era med ny teknologi. Det är teknologi som bland annat kan hjälpa oss med en grön omställning, säkerhet och försvar och att skapa ett bättre och mer inkluderande samhälle. Vi måste förstå att det finns en massa nya teknologier som Sverige måste satsa på för att vara med i matchen även framåt, säger Judith Wolst i poddavsnittet.

Teknik och digitalisering är centrala samhällsfrågor. Den tekniska utvecklingen kommer att påverka vårt lands konkurrenskraft och hur vi löser de stora samhällsutmaningarna. Men det går för långsamt anser Judith Wolst.

– Jag vill ju hävda att digitalisering och teknik är en hävstång för allt annat i samhället. Nu har vi flera utmaningar och tekniken kan hjälpa oss att hitta lösningar. Det kan påverka vår konkurrenskraft framåt, säger hon.

Uppfattningen att Sverige ligger i framkant stämmer alltså inte. Flera andra länder har passerat oss. En snabb omvärldsanalys visar att poletten har trillat ner hos en mängd olika länder som nu öppnat plånboken och investerar.

– Vi upplevde en frustration. När vi pratade om digitalisering i Sverige så pratade vi om den gamla tiden och om gammal teknik. Vi pratade om molnet, intranät och dataanalys. Men vi behöver även förstå oss på blockkedjor, AI, 3D-printing och robotik. Verktygslådan är mycket större! Här upplever vi att vår offentliga sektor inte hänger med. Vi behöver ta steg framåt. I vår rapport så listar vi länder som ligger före oss i utvecklingen och beskriver goda exempel, säger Judith Wolst.

Upplever du att Sverige blickar tillbaka på det som vi gjorde bra förut och att vi är lite förnöjsamma?

– Ja. Vi har en felaktig självbild och ligger inte längre i framkant för digitalisering i Sverige. Inte inom den offentliga sektorn. Vi är världsledande när det kommer till den privata sektorn och är näst bäst i världen när det gäller unicorns, det vill säga teknikbolag som är värderade till över en miljard US-dollar. Men om man tittar på en rapport från OECD över vilka länder som är bäst på digitalisering så hamnar Sverige i botten.

2018 gav Judith Wolst ut boken ”Digital Panik”. Just nu skriver hon på uppföljaren.

– Arbetsnamnet för min nya bok är ”Den digitala ketchupeffekten”. Digitala teknologier utvecklas ju exponentiellt. Plötsligt händer allt. Den här tiden har kallats den fjärde industriella revolutionen. Plötsligt är AI redo, plötsligt har vi nanoteknologi och plötsligt står det en 3D printer här som kan producera saker på industrinivå, och vi kan producera saker när vi faktiskt behöver dem, på den plats där vi befinner oss och där det blir mindre spill. Det är en ny tid nu!