Skip to main content

Datadriven avsnitt 3 – Hur lagligt är det att övervaka sina anställda?

By 24 september, 2020Aktuellt, Podcast

Mattias Beijmo, IT-expert. Foto: Lisa Mattisson/Volante Förlag

Vad säger lagen om övervakning på arbetsplatsen och datainsamling om medarbetarna? Hur ska regelverket hänga med den snabba tekniska utvecklingen? Det och mycket mer diskuteras i veckans avsnitt av Datadriven – integritet i arbetslivet. Gästar gör Civil RIghts Defenders Marcin de Kaminski.

Det ramverk av lagar och regler som finns för att skydda vår integritet i arbetslivet omfattar Europakonventionens kapitel 8, om skydd av privat- och familjeliv, dataskyddsförordningen GDPR, arbetsrätten och kollektivavtal.

Men den tekniska utvecklingen går fort och både den juridiska och etiska diskussionen har svårt att hänga med. Det finns en ständig risk att när regleringen väl kommer, så är tekniken redan förlegad och lagstiftningen blir tandlös, vilket Mattias Beijmo ger flera verkliga exempel på i veckans avsnitt.

– Det är viktigt att inte fastna vid juridik kring specifika tekniska innovationer, utan snarare kring breda, principiella frågor, inte minst på den arbetsrättsliga området, säger Marcin de Kaminski i podden.

Båda uppmanar svenska fackförbund att snabbt öka sin förståelse för teknikens utveckling och vad det kan få för konsekvenser för arbetsmiljö och de anställdas integritet. Att visa kunskap och handlingskraft när det gäller digitaliseringens betydelse för arbetslivet är en hygienfaktor för att fackförbunden ska fortsätta vara relevanta för många tjänstemän.

I avsnittet pratar vi också om ”digital arvsynd”, gränsdragningen mellan det privata och professionella på internet och riskerna med att bedöma människor utifrån deras aktiviteter i sociala medier. Arbetsgivare kan hamna i drev för vad en anställd skriver privat på Facebook, men att övervaka medarbetarnas aktiviteter i sociala medier kan lätt leda till övertolkningar och missförstånd. Lyssna gärna!