Kan fotografer och konstnärer bibehålla sitt artistiska uttryck när AI-generering blir allt vanligare? Och vad gör det med vår kreativitet? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens Färdigheter, där vi gästas av AI-konstnären Annika Bäckström.
I veckans poddavsnitt diskuterar AI-konstnären Annika Bäckström och Futurions vd Ann-Therése Enarsson om den växande trenden av AI-genererade bilder och hur AI kan bidra till ökad kreativitet hos konstnärer och fotografer.
Annika Bäckström har en bakgrund som designer och illustratör och har i sitt arbete integrerat AI-verktyg för att utforska och utmana traditionella gränser. Hon nämner bland annat att AI-verktyg, som DALL-E och Midjourney, inte bara är verktyg för att måla utan också för att beskriva och beställa bilder genom promptning. Det öppnade upp en helt ny värld av kreativitet och möjligheter för henne själv.
– Det var som att jag nästan öppnar upp en ny del av hjärnan, säger Annika Bäckström i poddavsnittet.
I framtiden tror Annika att det kommer bli en ökad användning av AI för kollage och konstnärliga uttryck inom fotografi. Frågan om konstnärers möjlighet att leva på sina uttryck liksom teknologins påverkan på fotografer diskuterades i avsnittet och Annika tror AI kan bli ett verktyg för att skapa konst snabbare och mer tillgängligt.
– Jag tror inte att fotografyrket kommer att försvinna, men jag tror att många kommer få ett nytt sätt att jobba på, säger Annika.
Annika menar att man inte får glömma bort de kritiska frågorna som rör källkritik och möjligheten att manipulera bilder genom AI. Diskussionen om ägandeskap och laglighet kring AI-genererade bilder väcker viktiga frågor, särskilt när det gäller öppen källkod och public domain.
– Det finns en fara med att det är mycket enklare för vem som helst att skapa sådana här bilder. Kanske gör det att vi blir mer kritiska, och det kanske är bra egentligen att inte lita blint på det?, avslutar Annika.