”Digitalisera eller dö!” Så har det lätt alarmistiska budskapet till företag, organisationer och myndigheter låtit ett tag nu. Även om det kanske är lite drastiskt formulerat så råder det ingen tvekan om att den digitala transformationen redan är här och att den kommer att fortsätta att påverka och förändra på vilket sätt vi organiserar och utför vårt arbete. Och inte minst vad vi behöver ha för färdigheter och kompetenser i ett allt mer digitaliserat arbetsliv.

När vi från Futurion är ute och möter engagerade medlemmar och förtroendevalda inom TCO-förbunden, chefer inom både privat och offentlig sektor, eller tjänstemän inom myndighetssverige, möts vi oftaav upplevelsen av att det inte är den snabba digitaliseringen som är problemet, utan att det går för långsamt. IT-systemen krånglar, de tydliga strategierna saknas och bilden av framtidens kompetensbehov är minst sagt otydlig.

Därför har vi tagit fram den här guiden. Ett försök att sammanfatta bilden av det som kallas digital kompetens och ge vägledning i den svåra men nödvändiga utmaningen i att hantera den digitala transformationen. Både för oss som individer och som företag och organisationer.

Den är skriven för den som i olika sammanhang behöver skapa en gemensam bild bland såväl kollegor som uppdragsgivare, om vad vi menar när vi pratar om digital kompetens. Här, hos oss. I vår verksamhet. Precis som alla andra kompetensbehov och förändringsstrategier, så behöver även den digitala dimensionen alltid sättas in i ett sam-manhang och ingen är mer lämpad än vi som be nner oss i verksamheten, att deli niera våra egna digitala kompetensbehov.

Guiden är inte bara till för att läsas. Den är framförallt ett praktiskt verktyg och diskussionsunderlag. Med den här guiden vill vi bidra till att ge svar på den första och helt logiska frågan som dyker upp när digitaliseringen diskuteras; ”vad innebär det här för mig?”.

Ann-Therese Enarsson
vd Futurion

Ladda ner ditt ex av Vadå digital kompetens?

Vad menar vi med digital kompetens?
Vad är behovet och hur bråttom är det?
Vilket problem är det vi vill lösa?
Hur skapar vi ett lärande som matchar digital transformation?

 

Klicka på bilden för att läsa och ladda ner din egen pdf-version av Futurions guide till en framtidssäkrad digital kompetens och transformation. Vill du ha ett eller flera exemplar av den tryckta versionen beställer du den via mail till info@futurion.se och betalar själv för frakt och porto.

”Så hanterar du digital transformation”
Expertsamtal från Internetdagarna 2018

Här lägger vi in ett collage av bilder från Internetdagarna